Utvalda upplevelser på en resa till Rom

Rom i skymning med blick till Tiberen och Ponte Sant Angelo.
Rom i skymning med blick till Tiberen och Ponte Sant Angelo.

Rom hälsar dig välkommen när du kommer, och glömmer dig igen när du åker hem”. Så skrev Federico Fellini om Rom, och har du själv besökt staden, vet du att det ligger något bakom Fellinis visa ord. Har du däremot aldrig varit i Rom, kommer här några tips på upplevelser i den italienska huvudstaden, som du sent kommer att glömma.

Alla vägar leder till Rom

Rom utropades till republik år 509 f.Kr. och sedan dess har alla vägar lett hit. Roms kombination av att vara en mycket besökt stad men med avslappnade invånare, gör staden till en hektisk storstad med småstadscharm. Följande sevärdheter och upplevelser är utvalda till dig som aldrig tidigare besökt Rom på en kulturresa, och som har 5-6 dagar till godo i staden.

Rom Colosseum
Imponerande Colosseum

Colosseum

Colosseum, som en gång hade plats till 50.000 åskådare började att byggas år 72 av Kejsare Vespasian, och invigdes åtta år senare av hans son, Kejsare Titus. Kamper var normalt på programmet – mellan män, mellan djur, mellan män och djur – ja, till och med mellan båtar, då hela arenan kunna fyllas med vatten. Århundraden av försummande och plundringar, lämnade Colosseum som ett tomt skal utan golv eller åskådarplatser – men vilket skal sedan! Med sina tre våningar av valv är det Roms kanske mest populära sevärdhet, och väl värd ett besök.

Colosseum ligger på Piazzale del Colosseo, Via dei Fori Imperiali

Villa Giulia

Villa Giulia – en elegant herrgård från 1500-talet – byggdes till Påve Julius III och har 35 rum där du idag kan besöka Italiens största och bästa samling av gamla etruskiska skulpturer, terrakottavaser, sarkofager och smycken. Man vet inte mycket om etruskerna, vars rike gick under till fördel för romarna.

Villa Giulia ligger på Piazzale di Villa Giulia 9

Forum Romanum
Forum Romanum var den centrala platsen i antikens Rom.

Forum Romanum

Forum Romanu, som var mittpunkt för romarnas liv under republiken, låg gömt som ett stenbrott med betande kor, innan man började gräva ut området på 1800-talet. Du har behov av ett kort och en guide för att alla ruinerna ska ge någon mening – för de är många: templen Umbilicus Urbus ansågs vara mittpunkt i Rom (och utvidgat då också Romarriket); den romerska senatens möteslokal; bostäder för de unga kvinnor som vaktade Vestatemplets heliga eld… Det kungliga forumet började byggas av Julius Caesar, som med det ville understryka kejsarnas makt.

Forum Romanum ligger på Via dei Fori Imperiali (bredvid Colosseum)

Galleria Borghese

Denna samling, som påbörjades av kardinal Scipione Borghese på 1600-talet, omfattar Den himmelska och den jordiska kärleken av Tizian, Korsnedtagningen av Rafael, Apollo och Daphne av Bernini och David med Goliats huvud av Caravaggio.

Galleria Borghese ligger på Piazzale Scipione Borghese. Bokning krävs.

Pantheon
Pantheon, ett arkitektoniskt vidunder.

Pantheon

Pantheon, som byggdes år 27 f.Kr av Marcus Agrippa (och senare ombyggd av Kejsare Hadrian i början av 100-talet), är den mest kompletta antika romerska byggnad som är bevarad fram till idag – och en av Romarrikets arkitektoniska vidunder: kupolen är precis så bred som den är hög, och hålls upp av valv som är dolda av murarna. Rafael ligger begravd här.

Pantheon ligger på Piazza della Rotonda

Piazza Campidoglio

Piazza Campidoglio, om anlades av Michelangelo på 1550-talet, är en av Romas mest eleganta torg, och även hemastad för några av stadens mest förnäma museum: De Kapitolinska Museerna (invigda av Påve Clemens år 1734). Dess samlingar rymmer antika romerska skulpturer och renässansmålningar, bland annat talrika verk av Tintoretto och Reni. Den berömda statyn av ulven, som ammar Romulus och Remus, kan skådas här, och det samma kan den originella ryttarstatyn av Marcus Aurelius, som en gång stod mitt på torget. På grund av en förorening, flyttades statyn in i museet, och numera står en kopia på torget.

Santa Maria Maggiore

En av Roms fyra stora basilikor, byggd på 400-talet, senare renoverad och utvidgad mellan 1100- och 1700-talet. Dess präktiga mosaiker från 400-talet är bland de äldsta och vackraste i staden, och dess kassettak från 1400-talet är enligt sägnen förgyllt med lite av det guld som togs hem från Den Nya Världen – en gåva från det spanska kungahuset.

Santa Maria Maggiore ligger på Piazza di Santa Maria Maggiore

Den spanske trappe og fontænen.
Den spanska trappen och fontänen.

Den Spanska Trappan

Denna breda trappa, ritad av Francesco de Sanctis, och byggd mellan 1723 och 1726, leder i tre majestätiska nivåer från det livliga torget Piazza di Spagna, till den franska kyrkan Trinità dei Monti. Trappan är ett av roms mest markanta kännetecken, och är helt rätt plats att befinna sig på vid solnedgången, då du har en vacker utsikt över Roms sju höjder. Trappan har fått sitt namn efter den spanska ambassaden som på 1800-talet låg i ett palats i närheten. Den båtformade fontänen på torget, anlades redan på 1500-talet av Bernini eller hans far (forfarande ouppklarat).

Fontana di Trevi

Denna fantasifulla barockfontän, ritad av Niccolò Salvi och fulländad år 1762, framställer Neptunus som står på en vagn dragen av bevingade hästar.

Fontana di Trevi ligger på Piazza di Trevi

Vatikanet
Du kan spendera många timmar på att utforska Vatikanen, här Peterskyrkan.

Vatikanstaten

Du kommer till Vatikanstaten, världens minsta oberoende stat, via Petersplatsen, som är omgiven av en elliptisk kolonnad med cirka 140 helgon på toppen. Längs fram ser du fasaden på Peterskyrkan, mittpunkten för den romerska-katolska världen. Kejsare Neros Circus, där St. Petrus korsfästes, låg en gång på denna plats, och år 324 befallde Kejsare Konstantin att det skulle uppföras en basilika till är för detta helgon. Den nuvarande byggnaden härstammar från 1500- och 1600-talen, och rymmer världens finaste statyer, Michelangelos kupol och hans berömda Pietà – och så mycket mer att se på, att det är överväldigande (precis som det var meningen att det skulle vara).

Norr om torget ligger Vatikanmuseerna med en av världens förnämsta samlingar av konst från antiken och renässansen, bland annat Rafaels berömda stanze (flera salar med många av konstnärens mästerverk), som huserar i en labyrint av palats och salar. Samlingens pärla är det berömda Sixtinska Kapellet, med takmålningar gjorda av Michelangelo mellan 1508 och 1512.

Bocca Della Verità

Återupplev den berömda scenen från den klassiska Audrey Hepburn-filmen Prinsessa på Vift från 1953: gå runt i atriumgården i kyrkan Santa Maria in Cosmedin, och sträck in handen i den gapande “sanningens mun”. Sägnen säger, att om du sticker in handen i munnen och berättar en lögn, kommer handen att bitas av. Så akta din tunga!

Bocca della Verità ligger på Piazza della Bocca della Verità

Campo Dei Fiori

En av Italiens härliga markander, och en av landets bästa “gatuteater”. I skuggan av stora parasoll säljs här alla möjliga, färska råvaror – kom innan klockan 09:00, annars kommer stadens kökschefer redan ha köpt det bästa. Blicka in i romarnas vardagsliv när det är som allra mest autentiskt. Kunder från den populära vinbaren La Vineria tar sig ut på torget för att diskutera veckans senaste skandaler, eller dagens fotbollsmatch, med försäljarna.

Ostia Antica

Roms bäst bevarade hemlighet, som är nästan lika fascinerande som Pompeji, men dubbelt så välbevarad, kan du nu komma till med metron. Utgrävningarna i Roms gamla hamnstad avslöjar mycket om det mäktiga Romarrikets historia.

Piazza Navona

Den eviga stadens nattliv, när det är som bst. Om det är varmt väder, rekommenderas att ta plats utomhus på ett av torgets caféer för att titta på alla människor medan du njuter av en av Roms alla specialiteter. Med Berninis obeliskfontän i barockstil som bakgrund, blandar sig en rad Fellini-typer med tyska studenter, pensionerade äkta par från Florida och romerska invånare från alla håll och kanter.

Via Condotti

Via Condotti och dess nätverk av kullerstensgator vid foten av den Spanska Trappan, bjuder på fashionabla butiker och det är helt rätt plats för den tidiga kvälls-ritualen, fare una passeggiata (strosa runt). I detta stämningsfulla, bilfria kvarter, ligger Roms äldsta kvarter, Caffè Greco, en flera hundra år gammal lokal där Casanova, Goethe, Lord Byron och Buffalo Bill kikade in för att njuta av en kopp kaffe.

Resor till Rom

Urvalet av historiska och kulturella sevärdheter i Rom är nästan överväldigande, och du kan enkelt spendera fler än 5-6 dagar på att utforska staden. Oavsett längd på din resa, är valet av semesterbostad avgörande för att du ska få en härlig semester. På Hideaways hittar du ett brett urval av handplockade hotell och semesterlägenheter i promenadavstånd till det gamla centrumet i Rom.

Lär mer om resor till Rom här, och hitta ditt handplockade hotell i stan

 

Välkommen till Escapeaway

Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
,
Mer av Louise Laurenius

Upplev konst och historia i Florens

Florens är Toscanas bultande hjärta och renässansens vagga i ett landskap fyllt...
Läs mer