Utvalda sevärdheter på Sicilien

Vackra Castiglione är också värd ett besök.
Vackra Castiglione är också värd ett besök.

Sicilien är rik på kulturella, historiska och natursköna sevärdheter. I denna artikel ger jag dig tips på några av de största sevärdheterna på ön, så vet du vad du kan besöka nästa gång resan går till Sicilien

Palermo

Palermo är en spännande och stämningsfull stad, med gamla palats och kyrkor som utifrån kanske ser aningen tråkiga ut, men som oftast gömmer på en fantastisk barock stil innanför portarna. Hamnen i staden är tätt full av exklusiva yachter, och i stadens smala gränder kan du uppleva öppna marknader, som påminner om dem i Nordafrika. Pojkar på vespor kastar ägg för att de tycker det är kul, och hästvagnar kör upp och ner på gatorna, packade med turister. I stadens många byggnader, gömmer sig allt från utsökta restauranger till trevliga, eleganta vinbarer.

Fontana Pretoria
Fontana Pretoria i Palermo.

Staden var en gång flaggskepp för den arabiska kulturen, och blev senare huvudsäte för de normandiska konungarna på 1000- och 1100-talen. Staden undergick en förvandling präglad av barocken på 1600- och 1700-talen, men drabbades tyvärr av bombningar under andra världskriget. Sedan dess har Palermo lidit av korruption och interna strider då staden styrdes av den lokala maffian. Idag är staden ett sammensurium av både europeisk och arabisk kultur, och du möter människor från alla möjliga nationaliteter på gatorna – och kan dessutom smaka på mat från världens alla hörn, från pasta och pizza till couscous och sushi.

Palazzo dei Normanni och Capella Palatina

Palatset Palazzo dei Normanni (normandernas palats), som har tillhört kungarna Roger II och Fredrik II, renoverades på 1400- och 1500-talen och är nu hemstad för den sicilianska, regionala församlingen. Du kan besöka innergården och de eleganta rummen, däribland Rogers sal, som är dekorerad med fantastisk mosaik. Mest imponerande är nog ändå det kungliga capellet, Capella Palatina, som har ett dekorativt tak i islamisk stil, samt den stora avbilden av Kristus Pantokrator (skaparen). Vila i den frodiga trädgården och njut av stillheten i klostret San Giovanni degli Eremiti.

Katedralen i Palermo

Här är ännu ett exempel på fusionen av alla de olika kulturerna som har haft inflytande på Sicilien. Detta sandfärgade byggnadsverk är en symbol på stadens alla olika arkitektoniska stilarter: den normandiska, den arabiska och den neoklassiska.

Katedralen i Palermo
Katedralen i Palermo.

Här kan du läsa arabiska texter från Koranen, studera gotiska fönster, beundra katalanska valv och en portal från 1400-talet samt titta på ett kyrktorn i barockstil. Inredningen är överdådig och imponerande och det finns normandiska gravplatser inne i katedralen.

Palazzo Abatelli

Detta imponerande katalansk-gotiska palats från 1400-talet huserar 16 rum med siciliansk konst, inklusive den lite skrämmande, medeltida freskon av okänd upprinnelse. Freskomålningen visar Dödens Triumf i form av ett skelett som rider på en vit häst. Det finns också skulpturer, keramik och ingraveringar från 1100- till 1400-talen.

Det arkeologiska muséet

Det är värt att lägga vägen förbi det arkeologiska muséet i Palermo, endast på grund av resterna från templet i Selinunte, som var Siciliens svar på de berömda marmorskulpturerna som brittiska Elgin stal från Akropolis i Athen. Du kan också uppleva grekiska keramikvaser, romerska skulpturer, etruskiska lämningar, egyptiska hieroglyfer och ett stenmonument som är 3000 år gammalt.

Cattedrale di Monreale

Om du har tid att ta vägen förbi detta storslagna exempel på arabisk-normandisk religiös konst, så ska du med fördel ta turen de cirka 10 kilometerna utanför Palermos stadskärna. Katedralen härstammar från 1100-talet, och är dekorerat med guldmosaiker, samt en omfamnande Kristusfigur centralt i koret. Bredvid katedralen ligger en benedikterkloster, där du kan titta på de arabiska valven samt de 228 marmorpelare dekorerade med händelser från Bibeln.

Siracusa

Siracusa var ursprungligen en grekisk stad, och hem för både Archimedes och Aeschylus, men idag är det en livlig italiensk stad, med ett charmigt centrum i barock stil. Staden grundades ursprungligen på den lilla ön Ortigia, men har nu spridit ut sig in på fastlandet. Staden är full av små gator med intressanta delikatessbutiker, gelaterior och kulturella sevärdheter. Missa inte det storslagna torget Piazza Duomo med den imponerande katedralen.

Gå ikke glip af sandstranden ved Sicacusa.
Missa inte heller stranden vid Sicacusa.

Du bör också skriva upp borgen Maniace från 1200-talet med dess gamla väggar som skulle skydda mot havet, på din besökslista. Korsar du bron tillbaka till fastlandet, hittar du det arkeologiska muséet och katakomberna Catacomba di San Giovanni, samt den arkeologiska parken med de gamla stenbrotten, den öronformade klippan och den gamla grekiska amfiteatern som fortfarande är i bruk.

Noto, Ragusa, Modica & Scicli

Dessa fyra barockstäder finns alla med på UNESCOs världsarvslista, och är endast några av de pärlor du kan besöka på sydöstra Sicilien. I städerna hittar du dekorativa kyrkor, grandiosa – men något förfallna – palats och tätt packade hus i centrumen, där fasaderna har restaurerats i samma honungsfärgade nyans efter att regionen ödelades av ett jordskalv 1963.

Smukke Modica
Vackra Modica klättrar upp på sin kulle.

Det finns också fantastiska restauranger i området, och både Modica och Ragusa har restauranger som kan skryta med Michelinstjärnor. Det finns dessutom massor av delikatessbutiker, gelaterior och bagerier, där du kan ta en välförtjänt paus mitt i all sightseeing.

Taormina

Taormina är en av Siciliens livligaste städer, och jag kan rekommendera dig att spendera ett par dagar i staden, så att du hinner med allt. Staden har ett fantastiskt läge mitt emellan det azurblå havet och det skogstäckta höjderna. Stadens gator och torg kanas av höga, pastellfärgade hus. Gågatan, Corso Umberto, är full av butiker, barer och antikvitetsaffärer. Det finns också ett museum för konst och folktraditioner, samt ett litet arkeologiskt museum, liksom du kan besöka en förtrollande trädgård i klassisk engelsk stil.

Café i Taormina.
Ta en paus på ett av många caféer i Taormina.

I början av 1900-talet vimlade Taormina av utländska konstnärer och författare, bland annat D.H. Lawrence och Gothe som bodde i staden i flera år. Idag finns här en gammal amfiteater, som har ett fantastiskt läge med snötäckta Etna som sticker upp i bakgrunden. Det är här, som du på sommaren kan njuta av klassiska konserter, rockkonserter, dansshower och teaterföreställningar, samt en stjärnspäckad filmfestival.

Det finns gott om saker att se och göra i och omkring Taormina. Varför inte ta linbanan till toppen av Etna, eller en guidad vandringstur till toppen. En annan alternativ vandringsrutt, är att gå upp till landsorten Castelmola, och på tillbakavägen svänga förbi kapellet Madonna della Rocca.

Hotel Il Borgo
Hideaways erbjuder ett stort urval hotell och semesterbostäder på Sicilien, t.ex. Il Borgo som ligger 20  minuter i bil från Taormina.

Du har också många möjligheter till att slappna av på stränderna nedanför staden. På sommaren har du en förbindelse till Mazzarò via en linbana, och du kan också vandra ner till Isola Bella – en liten ö förbunden med fastlandet via en sandbank. Besök också några av de större strandområdena med strandbarer och caféer: Acireale är till exempel ett perfekt val om du vill spela volleyboll, paddla kajak, dyka, vindsurfa eller fiska – eller om du bara vill slappna av och sol på stranden. I området har du också möjlighet till att spela golf, rida eller deltaga i matlagningskurser.

Tempeldalen i Agrigento

Tempeldalen i Agrigento, är en av de finaste grekiska lämningarna i hela världen. De tre doriska templen från 600-talet före Kristus, ligger på ett platt område med utsikt över havet. Som pricken över i, finns här också ruiner från ett fjärde tempel, som en gång var det största i världen. I det tillhörande museet kan du titta på keramikvaser, en sarkofag, statyer av marmor, romerska mosaiker, en mindre rekonstruktion av de största templet i världen, samt en kopia av de gigantiska stenar som en gång i tiden bar upp templets tak. Du bör komma hit tidigt på dagen för att undvika de största turistgrupperna, och därefter kan du njuta av en lunch i centrum av den medeltida staden – Ruga Reali på Piazza Pirandello är ett hett lunchtips.

Piazza Armerina och Villa del Casale

Uppför backen, nära Piazza Armenia, hittar du Villa Romana del Casale som låg begravd under lera i 700 år. Idag kan du njuta av synen av de färgrika mosaikerna som finns på golvet i denna sommarresidens från 400-talet före Kristus. Mosaikerna föreställer bland annat jaktmotiv, halvnakna gymnasister och Hercules arbetare.

Mosaik_villa-romana-del-casale_sicilien_italien_ss
Mosaiker i Villa del Casale.

Dessutom finns här ett frigidarium, ett kallt badrum med mytiska havsväsen. Inte långt därifrån ligger de inte lika besökta ruinerna av den grekisk-romerska staden Morgantina. Här finns en teater, ett handelsområde och ett gymnastikområde. Missa inte den storslagna utsikten!

Pantelleria

Pantelleria är namnet på en ön, som skapades av ett vulkanutbrott. Ön ligger 100 km sydväst om Sicilien, och ligger faktiskt närmare Tunisien än Italien. Ön är en av de enda orörda destinationerna i Medelhavet, och den dramatiska kuststräckan bjuder på svarta stränder och idylliska bukter där de gröna bergen skapar en vacker bakgrund. Det fantastiskt klara vattnet är vindunderligt att segla på, ta en simtur i eller dyka ner i. Här finns underjordiska grottor och arkeologiska fynd, som garanterat är intressanta för dykare.

De populäraste platserna på Pantelleria är Arco dell’Elefante (Elefantbågen), Saltalavecchia och Cala Levante. Ön kan utforskas på cykel, till häst eller till fots, och du kan besöka de naturligt varma källorna i Specchio di Venere (Venus spegel) för att därpå fortsätta turen uppför längs det spektakulära berget Montagna Grande.

Resor till Siclien

Du kan läsa mycket mer om Sicilien, se andra sevärdheter och välja din personligt utvalda hideaway-bostad på ön här. Läs också mer om Sicilien här på bloggen, till exempel om Siciliens bästa stränder här.

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
,
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer