Utforska Toscanas vackra månlandskap

Crete senesi
Trots de svåra förutsättningarna, har bönderna lyckats bruka jorden i Crete senesi. Foto: irineos, Creative Commons.

Mellan Buonconvento och Rapolano Terme i provinsen Siena i Toscana, finns ett förhistoriskt landskap. Området, som kallas Crete Senesi, liknar ett månlandskap med blekgula lerhögar, och klyftor som vävs in i varandra.

På vintern är här kallt, dystert och ännu mer månaktigt. De lokala invånarna pratar om dessa ofruktbara, obrukbara platserna som maligne crete – de onda platserna – precis som man i Australien talar om sin ödemark. Sienas invånare älskar dock detta gyllene ställe, även om de hårt prövade bönderna här i stigande grad tar emot stöd från EU för att anpassa landet till odling av vete.

Crete senesi
Crete senesi är känt för sitt lite gyllene landskap med höga klyftor. Foto: Max Pixel, CC0 Public Domain.
Gård i Crete Senesi nær Siena
Trots de svåra förutsättningarna, har man lyckats odla jorden i Crete Senesi.

Tryffel och vilt

Det finns ett överraskande stort djurliv, som är lätt att få upp ögonen på, i området. På dagen strosar vilt omkring vid floden Ombrone, och på natten hittar du plötsligt igelkottar och rävar i skogarna. Den orädda vandraren som beger sig ut en kväll på hösten, möter möjligen en märkvärdig typ med ficklampa, en märklig utrustning och ett par hundra. Det är tryffeljägaren som är på jakt efter de jordens diamanter i den fuktiga marken.

Buonconvento, som ligger på en slätt mitt i Crete Senesi, är en plats var du kan gå på jakt och äta. Det är också en stilig, historisk stad, som är känd för sin muraria, den imponerande, röda 1300-talsmuren med stora trädörrar i portarna. År 1366 återuppbyggde Siena murarna, för att Buonconvento hade ödelagts efter att fungerat som sienesisk försvarsstad. Staden är idag först och främst en plats, där du i lugn och ro kan stifta bekantskap med tryfflar eller vilt, eller åka iväg på en sommarpicknick till de lugna trädgårdarna vid stadsmuren.

Från Buonconvento til Monte Oliveto Maggiore är det barska månlandskapet prickat med anmärkningsvärda gårdar på bergstopparna. Det är en lite trafikerad landsväg, där fasaner kan dyka upp varje ögonblick. Området kallades Accona-öknen på Medeltiden, och har behållit sin själsliga isolation än idag.

Upplev Toscana på en rundresa

Vill du uppleva Crete Senesi, är det perfekt att göra så på en del av en rundresa i Toscana, där du också kommer omkring till några av de andra spännande regionerna och städerna i Italien.

 

Välkommen till Escapeaway

Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
,
Mer av Louise Laurenius

Upplev konst och historia i Florens

Florens är Toscanas bultande hjärta och renässansens vagga i ett landskap fyllt...
Läs mer