Utforska spännande borgar på Cypern

Kantara borgen på det nordlige Cypern
Kantara-borgen på norra Cypern.

Fantastiska badstränder, en gästfri befolkning och delikata smakupplevelser är anledningar nog att resa till Cypern. Om du är på semester på den vackra ön i Medelhavet, bör du dock också utnyttja möjligheten för att upptäcka en spännande historia, som sträcker sig  många tusen år tillbaka. Ett besök på en av öns alla vackra borgar är till exempel en möjlighet att känna av historiens vingeslag och ge fantasin fria tyglar.

En omarbetad ö

Cypern delas idag melen grekiska cyprioter och turkiska cyprioter. Att det är konflikt om herradömet över Cypern, är dock långt ifrån ett nytt fenomen. Redan då romarna satt på makten över ön, byggdes borgar och fästningar som skulle skydda Cypern mot invasioner, och dess står fortfarande kvar som vittnesbörd över alla de kamper som under tidens lopp har utspelat sig på den idag väldigt populära semesterön.

Både den strategiskt viktiga placeringen i Medelhavet mellan hela tre kontinenter, samt de rika kopparförekomsterna i jorden, har gjort att Cypern varit mål för konflikter. Romarnas tidiga borgar har därför utvidgats flera gånger om, rivits ner och återuppbyggts igen i takt med att tempelriddare, venetianer och turkar kämpat om makten över ön.

Trots ett naturligt förfall på grund av flera olika jordskalv, står flera av de gamla fästningarna och borgarna kvar på ön – och är dessutom öppna för offentligheten, både uppe i inlandets berg och hela vägen ner till kusten. Så kan du slita dig från de lockande badstränderna en dag, kan en resa till Cypern därför också vara en chans att fördjupa sig i ett spännande stycke europeisk historia.

Skt. Hilarion på Cypern
Utisikten från St. Hilarion är storslagen. Foto: muffinn, CC BY 2.0.
Hilarion Cypern
Om du inte lider av höjdskräck, kan vi varmt rekommendera turen hela vägen till St. Hilarions översta våning. Foto: Zairon, CC BY-SA 4.0

St. Hilarion-borgen

Cyprioterna hävdar gärna, att Walt Disney fick sin inspiration till slottet i Snövit från St. Hilarion-borgen. Den gamla korsriddarborgen, som ursprungligen grundades av byzantiner på 600-talet, är full av spännande hörn, och det är lätt att låta fantasin springa iväg när man står och tittar upp på de höga murarna.

St. Hilarion-borgen är den västligaste och största av de tre korsriddarborgarna, som på sin tur utgjorde ett starkt försvarsverk i Kyreniabergen mot arabiska angrepp. Placeringen på en sluttning betyder, att du behöver gå upp för många branta trappor för att nå utkiksplatsen på 732 meters höjd. Men den formidabla panoramautsikten över de omkringliggande bergen och havet är alla ansträngningar värd. På vägen upp genom anläggningen, har du dessutom rik möjlighet att ta pauser och utforska kamrar och torn. Här kan barn och barnsliga själar enkelt föreställa sig ett liv med riddare och prinsessor.

Borg ved havnen i Kyrenia på Cypern
Borgen i den östra delen av hamnen i Kyrenia användes så sent som på 1950-talet som fängelse av britterna.
Havn Kyrenia Cypern
Hamnen i Kyrenia på norra Cypern är i sig värd en utflykt.

Kyrenia-borgen

Åker du till den turkiska delen av Cypern, vilket idag är möjligt för turister, är den charmiga gamla hamnen i Kyrenia ett perfekt utflyktsmål. Här ligger en borg, Kyrenia-borgen (Girne Kalesi) som byggdes av venetianerna ovanpå resterna av en av korsriddarnas fästningar på 1500-talet.

Från borgmuren har du en fin utsikt över havet mot Turkiet samt in över stan. Bakom murarna kan du bland annat besöka ett byzantinskt kapell och ett litet museum som i sin samling har det äldsta skeppsvraket på Cypern – det grekiska handselskeppet som sjönk utanför staden för över 2000 år sedan! Här får du en inblick i dåtidens handelsliv mellan öarna i Medelhavet, bland annat mellan Rhodos, Kos och Samos.

Före eller efter ditt besök på brogen, kan du beställa en förfriskning på ett av caféerna som omringar den gamla hamnen. Det är framförallt väldigt stämningsfullt att sitta här på kvällen när borgen är upplyst.

Strand Paphos Cypern
Cypern, med sina spännande sevärdheter och inbjudande badstränder, är perfekt till en familjesemester. Foto: Natalya Zaritskaya, Public Domain.

Resor till Cypern med Hideaways

Ovan nämnda borgar är bara några av alla de ruiner du kan uppleva på en resa till Cypern. Det är inte heller endast på norra Cypern som du kan utforska vackra borgar och andra historiska sevärdheter – på den grekiska sidan finns lika många ruiner från förr. Borgen och den arkeologiska parken vid Paphos här t.ex. bland de mest kända sevärdheterna på ön, liksom borgen vid den populära semesterorten Limassol.

Se alla resor till Cypern med Hideaways här, eller få mer inspiration till din semester på ön i ett av alla inlägg här på bloggen, t.ex. Meze – smaka på Cypern.

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
Mer av Louise Laurenius

Upplev konst och historia i Florens

Florens är Toscanas bultande hjärta och renässansens vagga i ett landskap fyllt...
Läs mer