Utforska Provences skattkammare av charmiga landsorter

Aix-en-Provence
Aix-en-Provence. Foto: Ben. CC BY-ND 2.0

Om du fascineras av franskt lantliv, och dessutom njuter av att befinna dig i ett milt klimat med ovanligt vackra omgivningar runt omkring dig, då ska du åka till Provence!

I Provence hittar du några av Frankrikes vackraste landsorter – och som alla, som älskar Frankrike vet, så säger det inte så lite heller! Små, pittoreska stenhus, vidunderlig doft från blommorna, storslagna utsikter över hav och klippor, gamla stämningsfulla ruiner och byggnader och sydländska marknader, är bara några exempel på vad du kan uppleva när du åker på en resa till landet i Provence.

Här nedan guidar jag dig på en tur genom fem av de vackraste landsorterna Provence har att bjuda på. Några av städerna är inte så kända som de förtjänar att vara, men det kan ju också vara en fördel när allt kommer till kritan!

Upplev Frankrikes Colorado i landsorten Roussillon

Åk iväg på en eftermiddagstur till unika Roussillion, som inte för inget är känt som Frankrikes Colorado. Smeknamnet kommer från de vackra orange och röda berg, som omger landsorten. Tidigare levde landsorten, som idag har cirka 1300 invånare, på mindrift, och detta förklarar stadens speciella färger: minerna innehåller ockra, och hela landsorten liknar fortfarande en stor, varm hyllning till denna naturliga färgsättning.

roussillon
Roussillon och alla dess ockra-färgade hus… Foto: Andrea SchafferCC BY 2.0

Alla hus går i en färgton från ljusgula till djupröda, och det är därför du ska åka till Roussillion sent på dagen – när solen går ner framstår nämligen husens och bergens färger extra intensivt och vackert.

Det är fortfarande möjligt att besöka de nedlagda minerna, och på så vis få en inblick i Roussillions historia.

Njut av strandlivet på ön Porquerolles

Att segla en tur till Porquerolles, är som att åka direkt från Provence till tropikerna. Ön ligger mellan Marseilles och Cannes, en kort seglingstur från Medelhavskusten. Den har en helt unik, välbevarad natur och du kan enkelt hitta många vackra, kritvita stränder med ett diskret läge.

Porquerolles
Kryssa för en dag i kalendern och upptäck den härliga ön Porquerolles. Foto: Allan Day, CC BY-SA 2.0

Njut av en romantisk, avslappnande dag på stranden, och ta en simtur i det klara, ljusblå havet.

En annan sak, som gör Porquerolles speciell, är att du på ön kan gå på upptäcktsfärg i en maritim granskog. Den maritima granen är en unik träart, som först och främst finns i södra Europa.

Smaka på Medelhavets fisk i L’Isle sur la Sorgue

Vi fortsätter ö-livet i den karaktäristiska, livliga staden L’Isle sur la Sorgue (ön på Sorgue). Staden har fått sitt namn från floden Sorgue, som löper genom den, och många besökare kommer hit för att beundra den betagande utsikten över den vackra floden. Med sina cirka 18.000 invånare tillhör staden inte en av de mindre av Provence små gömställen, men du kommer likväl att känna, att du befinner dig långt från storstadslivet när du går på jakt efter antikviteter på marknaderna där atmosfären som råder är sydeuropeisk och lokal.

L'Isle sur la Sorgue
Kvällsstämning i L’Isle sur la Sorgue. Foto: GK Sens-Yonne, CC BY-ND 2.0

Glöm inte att sätta tänderna i en färsk fiskrätt från Medelhavet, på ett av de trevliga caféerna vid flodbredden – vällagade rätter, med de rätta smaksättningarna à la Provencale.

Utforska historian i spektakulära Les Baux de Provence

Les Baux de Provence
Les Baux de Provence. Foto: Christinamari, CC BY 2.0

Om du vill njuta av en helt oförglömlig utsikt och känna av historiens vingslag, så ska du åka till den lilla landsorten Les Baux de Provence med endast 400 invånare. Denna lilla pärla till enastående sydfransk landsort, tronar mitt i bergskedjan Alpillerna, söder om Avignon. Här är det lätt att tappa andan vid synen av den betagande dalen under landsorten, och om du har vädret på din sida är det också att rekommendera en cykeltur eller vandring i de omkringliggande bergen.

Merparten av landsorten utförs av ruinerna av ett gammalt slott, och historien spökar också i många av de pittoreska husen som finns kvar från en tid då flertalet av Provences invånare ännu inte hade sökt sig till de större städerna.

Känn doften av Provence i Bormes-les-Mimosas

Denna vidunderliga, lilla kuststad består i huvudsak av två delar: det historiska centrumet som härstammar från Medelåldern, och som inte kommer göra den historiskt intresserade besviken; samt hamnen och stränderna, där du kan slappna av och njuta av semesterlivet på ett sydfranskt manér.

Gå en tur i det historiska centrumet, där du, utöver att uppleva ruinerna av ett slott och insupa stämningen på stadens alla charmiga torg, på ett helt otroligt vis får möta Provences skönhet och dofter. Prisvinnande Bormes-les-Mimosas är en blomstrande stad, vilket också avspeglas i namnet: mimosa är nämligen en av de mest förekommande blommorna här.

Det är helt enkelt en stad, som är kvintessensen av Provence!

bormes-les-mimosas
Upplev färgerna och dofterna i Bormes les Mimosas. Foto: Funkyflamenca, CC BY-ND 2.0

Upplevelserika Provence

Ovanstående städer, är endast ett litet urval av allt som väntar dig att upptäcka i det Provence. Detta rika område bjuder på otaliga härliga gömställen, och det krävs många turer hit för att hinna med att se dem alla – Provence tröttnar man aldrig på.

Få inspiration till din resa till Provence med Hideaways här

Välkommen till Escapeaway

Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil. 

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway 

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer