Utforska området Douro i Portugal – och smaka på otroliga viner

Douro-Nordportugal-Hideaways
Det finns många möjligheter att besöka en trevlig vingård i Douro i Portugal.

Portugal började att organisera sin produktion av viner cirka 10 år före Frankrike. Det började redan 1756, då Douro fick sina egna vinregler och utropades till det första egentliga vindistriktet i världen. Resultaten lät inte vänta på sig, och i slutet av 1700-talet köpte engelsmännen mer än 10 gånger så mycket vin från Portugal, än från Bordeaux.

Idag är Douro mer intressant än någonsin för vinälskare, och som mål för en resa till Portugal. Det är inte endast det världsberömda portvinet som kommer härifrån, nu är också det ena toppvinet efter det andra på väg ut på den internationella marknaden.

Douro – ett enastående vackert landskap i norra Portugal

Som namnet antyder, följer landskapet Douro floden med samma namn, men endast från Portugals östra gräns och cirka 100 km västerut. Floden skär en djup klyfta i bergen i norra Portugal, där den kommer uppifrån Spanien, inte långt från Rioja. Precis innan den når Portugal kastar den sig in i de djupa klyftorna.

Mellan Porto och vinområdet Douro ligger bergskedjorna Serra do Marao och Serra do Poio, som effektivt stänger ute Atlantens kyliga vindar. Det gör, att området där druvorna växer, är enormt varmt på sommaren. Och lika varmt som det är på sommaren, lika kallt är det på vintern. Detta klimat ger viner som är fulla av smak och har stor lagringspotential – framförallt de som framställs på druvor som odlas på högre belägna marker, då de har fått möjlighet att utveckla en syra som gör dem ihärdiga. Kultvinet Barca Velha är ett exempel på detta.

Det är inte endast Dourus viner, som är i toppklass – området är också betagande vackert. Så enastående, att det har blivit upptaget på UNESCOs världsarvslista. Vinfälten präglar verkligen landskapet, inte minst på grund av alla terrasser som blivit anlagda för flera hundra år sedan. De dominerande jordlagen är granit och skiffer – det är faktiskt på tal om fler klippor än jord. Klippor som medförde att man tvingades skapa terrasser för att kunna odla något överhuvudtaget. Stenterrasserna var strålande till att hålla fast vid värmen och skapa ett hållbart mikroklimat.

De ökända vinlössen härjade i Douro-dalen under den senare halvdelen av 1800-talet, och höll på att utrota hela vinarvet. Gårdar lämnades och landområden avfolkades. Det tog många år för området att återhämta sig, och än idag ser man några övergivna terrasser. Man man ser också många nyplanteringar som har etablerats med maskiner – en kostsam historia i en så svår terräng. För att anlägga en hektar, räknar man med en bearbetningsutgift på cirka 35.000 Euro.

Douro-floden vinmarker Portugal
Karakteristisk landskap i Dourodalen.

Internationellt inflytande i Douro

Sedan 1700-talet har engelsmännen haft stort inflytande på Douro, genom sitt engagemang i portvinsproduktionen. I stora drag, har det gått till som så, att portugiserna har odlat druvorna och därefter lämnat över dem till de engelska portvinshusen. Det finns naturligtvis undantag, och portugisiska och holländska familjer står också för framställningen av viktiga portvin – t.ex. familjer som Ferreira, van Zeller och Niepoort för att nämna några.

Samerbete och vänskap i Douro

I Douro finns det en stor gemenskap vinproducenterna sinsemellan. Man samarbetar gärna och hjälper varandra med utvecklingen av vinerna. En grupp vinbönder, som har ett nära samarbete, kallar sig The Douro Boys – även om de inte direkt är unga pojkar, utan snarare etablerade, namnkunniga vinproducenter i olika åldrar. En av the boys är de facto en kvinna vid namn Sandra Tavares da Silva. Vinhusen bakom The Douro Boys är Quinta Vale Dona Maria, Quinta do Crasto, Quinta do Vale Meao, Niepoort och Quinta do Vallado.

Modne vindruer
Vad allt handlar om: druvorna som så småningom förvandlas till det berömda portvinet.

Träd ner bland Douros druvor

Det är framförallt viner av gammal tradition som har dominerat Portugals vinproduktion genom tiderna. Metoden är fortfarande vanlig i hela Portugal, men framförallt i Douro är den en viktig och bidragande faktor till vinets höga kvalitet. På många platser i Douro finns det vinfält med blandade druvsorter. Tidigare blandade man vindruvorna redan ute på markerna, och ofta lyckades skörden från en vinmark fylla en så kallad lagar. En lagar är en stor stenbassäng där druvorna samlas efter skörden. Lagares är så stora, att man kan gå runt i dem, och druvorna når vintramparen halvvägs upp på låret. Man går på rad, arm i arm, och det är mycket viktigt att man systematiskt trampar igenom hela lagaren, så att alla druvorna mosas. Arbetet utförs gärna till musik, t.ex. munspel eller trumrytmer, och tar upp till tre dagar att färdigställa. Man påstår, att människans fot är det redskap som är bäst anpassat till att pressa druvor – skalen krossas, men inte kärnorna, som därefter istället kan plockas bort.

Idag har man på många toppgårdar över hela landet, investerat i en robotanläggning för att utföra detta arbeta. Maskinerna är utrustade med silikonfötter, som liknar den mänskliga foten. Vinhuset Symington var ett av det första att installera denna teknologi.

Utvalda vinproducenter i Douro

Domingos Alves De Sousa: Äger flera vingårdar i Douro, bland annat Quinta do Vale de Raposa. han producerar viner av mycket hög kvalitet, och valdes till Årets Producent i Portugal 2006.

Calcos Do Tanha: Manuel Pinto Espanhol och hand vinproducenter framställer härliga fruktiga och robusta rödviner på de traditionella Dourodruvorna. De bästa vinerna lagras i granitlagares. Vingården ligger lite nordöst om Régua i Baixo Corgo.

Caves Transmontanas: Vertice är Caves Transmontanas varumärke, under vilket de producerar ett första klassens mousserande vin. Man producerar också goda röda viner. Vinproducenten är Celso Pereira, och du hittar gården i den lilla staden Alijó norr om Pinhao.

Quinta do Portal: En familjeägt gård, som har skördat stor succé med sin härliga röda viner och goda portviner. Här har man också byggt ett trevligt gästhus och en pool, där du kan bo på din resa till Douro. Gården ligger norr om Pinhao. 

Quinta do Cotto: Lite utanför Régua hittar du denna traditionsrika familjeegendom. Här produceras både rött vin och portvin från de 50 hektar stora markerna, med skiffer i jorden. Familjen Champalimaud äger också vingården Paco Teizeiro i Vinho Verde.

Ramos pinto: Verksamheten grundades 1880 och har varit en av Douros viktigaste producenter sedan dess. Bolaget har ett besökscenter i Villa Nova de Gaira, där man också har inrett ett museum. Ägarna har också byggt ett museum på vingården utanför Vila Nova de Foz Côa.

Real Companhia Velha: Detta är ett av Portugals äldsta vinhus, och grundades redan 1756. Idag har man en rad egendomar i Douro, varifrån man hämtar druvorna till alla olika viner och portviner man producerar. Besökare får gärna komma och hälsa på, på Vila Nova de Gaia.

Vinglas fyldes
En semester i Douro bjuder på rika möjligheter för att gå delta på vinprovningar och rundvisningar på vingårdar.

Fakta om vin i Douro

Douro har en DOC-region, som är uppdelad i tre distrikt, nämligen Baixo Corgo, Cima Gorgo och Douro Superior. De bordsvin, som inte godkänns till DOC, får istället kallas Vinho Regional Duriense. Man producerar cirka 1.700.000 hektoliter vin, varav knappt hälften är portvin. Den totala arean med vinfält är på 40.000 hektar. Norr om Douro ligger en av de nyaste DOC-regionerna,  Trás-os-Montes. Vinerna härifrån kan också säljas som Vinho Regional Transmontano.

Toppviner kräver tålamod och passion

Sogrape är utan tvekan en av de viktigaste vinhusen på en Iberiska halvön, och idag är det tredje generationen som driver denna gigantiska verksamhet, som grundades 1942. Vid ett eller annat tillfälle, har du säkert smakat på den ljusröda, lätt pärlande och friska Mateus Rosé, och detta starka varumärke – som exporteras till fler än 125 länder – har blivit Sograpes ekonomiska fundament. Verksamheten omsätter över 170 miljoner euro om året, och äger vinmarker på mer än 800 hektar i Portugal, Spanien och i Argentina.

Namn som Sandeman, Offley och Ferreira är välkända varumärken då det kommer till portvin.

Det finns många möjligheter för att besöka vingårdar i Douro-dalen, och för att delta på vinprovningar där vinhusens vinproducenter presenterar ett representativt urval från deras portfölj.

Rundresor i norra Portugal

Vill du utforska Portugals berömda vinregion, kan du hos Hideaways enkelt hitta den perfekta basen för dina utflykter. En rundresa i norra Portugal, är också en möjlighet, om du vill uppleva flera områden i Douro och i resten av regionen.

Läs mer om möjligheterna för att åka iväg på en rundresa i norra Portugal här

Taggar från artikeln
,
Mer av Louise Laurenius

Upplev konst och historia i Florens

Florens är Toscanas bultande hjärta och renässansens vagga i ett landskap fyllt...
Läs mer