Utforska Montikvarteret i Rom

Rom är indelat i många olika kvarter med osynliga gränser. Det äldsta och kanske mest spännande, men också ett av de mest okända är Monti kvarteret som ligger mellan Quirinalet, Colosseum, San Giovanni in Laterano och Santa Maria Maggiore.

Att bo under staden

Monti betyder berg, vilket kanske är lite överdrivet, men Rom är faktiskt byggt på sju kullar, varav flera ligger just i detta kvarter. Det råder det ingen tvekan om, om du väljer att gå runt i området till fots – och detta är absolut det bästa sättet att uppleva staden på, så kom ihåg bra skor.

Monti Roma
Upptäck kvarteret Monti i Rom. Foto: N i c o l aCC BY 2.0

Monti kvarteret kallas också Suburra, vilket kan översättas som “att bo under staden” – och även om Monti betyder “berg” får du faktiskt känslan av att befinna dig under gatunivån, om du står vid metrostationen på Via Cavour och ger dig ned i djupet.

Boka hotell eller semesterlägenhet i Rom

Det nya latinkvarteret

Kvarteret är en blandad kompott av romerska ruiner, trevliga parker, regeringsbyggnader, spännande kyrkor med världsberömda konstverk och mycket, mycket mer. Men först och främst är Monti ett enastående bostadskvarter med små trevliga och ytterst pittoreska gator och torg, massor av lokala hantverkare och en stämning som är helt speciell och som leder tankarna till Lady och Lufsen. Det finns ett hav av små caféer och bra restauranger – och om sanningen skall fram så är Monti nog på väg att bli det nya ”latinkvarteret” i Rom, även om det ännu mest är de loka som hittat dit.

Den mest karaktäristiska delen av kvarteret hittar man mellan gatorna Via Panisperna och Via Cavour men prova också att ta turen ned på Via dei Serpenti en sen kväll och njut av stämningen med bland annat det upplysta Colosseum längst ned på gatan.

Taggar från artikeln
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer