Utforska enastående hällristningar på din resa till Lombardiet

Valcamonica i Lombardiet gömmer på en unik sevärdhet: en av världens största samlingar av historiska hällristningar. Tycker du att människans ursprung är fascinerande? Då är ett besök i denna vackra dal, en av de saker du inte får missa på din resa till norra Italien.

Italiens debut på UNESCO’s världsarvslista

Hällristningarna i Valcamonica blev 1979 upptagna på UNESCOs lista över otroliga natur- och kulturarv, den så kallade Världsarvslistan. Det var första gången Italien fick en plats på listan, som sedan dess har vuxit betydligt och nu innehåller hela 53 italienska platser.

Det unika kulturarvet i den norditalienska dalen, utgörs enligt UNESCO av mer än 140.000 intakta symboler och figurer, som blivit inristade i klipporna under en 8000 år lång period, fram till Romartiden. Hällristningarna, som kan hittas på både sidor av den vackra dalen, vittnar idag om hur våra förfäder en gång levde i detta område. På klipporna kan du se skildringar av jakter med pilbåge, kamper, lantbruk och geometriska symboler som troligen har en religiös betydelse.

Helleristninger i Naquane
Hällristningr i Naquane. Foto: Luca Giarelli, CC-BY-SA 3.0
Helleristning Nadro
Många av hällristningarna skildrar hårda dueller… Foto: Luca Giarelli, CC-BY-SA 3.0.

Besök dalens arkeologiska pärlor

Vill du se de gåtfulla hällristningarna i Valcamonica, kan du besöka en av de åtta arkeologiska parkerna i den 80 km långa dalen. Den största koncentrationen av hällristningar, finner du i den centrala delen av dalen. Här kan ett besök i Parco Nazionale delle Incisioni Rupestri di Naquane, nära staden Capo di Ponte, rekommenderas som en bra introduktion till dalens hällristningar.

I denna arkeologiska park, som grundades 1955 som den första i sitt slag i Italien, kan du utforska en mängd klippor med vackra hällristningar, vilka alla är sammankopplade via stigar samt en speciell plattform. En gång i tiden var det möjligt att klättra upp på klipporna för att komma närmre konstverken, men idag är det endast guider och forskare som får lov att beträda klipporna. Men uppe på plattformen kommer du tillräckligt nära för att se detaljerna i de fascinerande stenteckningarna.

Det ligger också ett museum i Capo di Ponte, som är värt ett besök. Här finns en samling av de finaste hällristningarna som man funnit på lös sten i dalen. Har du löst en biljett till Naquane-parken, är entrén till muséet i Capo di Ponte inkluderat.

Du hittar mer information om de arkeologiska parkerna på dalens hemsida.

I denna video kan du se UNESCOS presentation av dalen:

Semester i Lombardiet med natur och kultur

Valcamonica är ett perfekt mål för en dagsutflykt, om du t.ex. är på semester vid Iseosjön. Utöver de unika hällristningarna, bjuder dalens fantastiska landskap också på goda möjligheter för spektakulära vandrings- och cykelturer. Kommer du hit på vintern, finns här åtskilliga skidlifter i bergen i området.

På en semester i Lombardiet kan du alltid kombinera storslagen natur med kulturella upplevelser. Här finns allt från storstadsliv i regionens huvudstaden Milano – Italiens modemekka – till små, lugna landsorter där det atmosfären av det autentiska Italien fortfarande råder.

Urvalet av semesterbostäder i Lombardiet hos oss på Escapeaway, är stort, och oavsett var du väljer att bo, finns det många intressanta utflyktsmål inom kort räckvidd. Läs mer om resor till Lombardiet i norra Italien här.

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil. 

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att 

prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway 

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer