Utforska de spännande städerna väster om Florens i Toscana

Empoli
Stadskärnan i Empoli är välbevarad. Foto: Uomodelfaro, CC BY-SA 4.0.

Toscana bjuder på otaliga sevärdheter och städer, som är värda att uppleva under semestern. Här nedan kan du läsa om några av de städer, som ligger väster om Florens och inte är i närheten så kända som Toscanas huvudstad, men ändå gömmer på många kulturella och historiska skatter.

Prato

Prato, som ligger nordväst om Florens, har nyligen blivit upphöjd till provinsstatus, vilket är mycket passande för Toscanas tredje största stad och Florens rival genom historien. Staden har en enastående klenod i domkyrkan – här bevaras nämligen en relik som sägs ha tillhört Jungfru Maria. Legenden om klenoden skildras av Agnolo Gaddi, vars freskomålningar täcker Cappella del Sacro Cingolos väggar. Altaret har en skulptur, Madonna col Bambino av Giovanni Pisano. Utanför Duomon finns en predikstol konstruerad av Donatello och Michelozzo. Här visas varje år, på julen, den heliga reliken för alla troende.

Museo dell’Opera del Duomo på Piazza del Duomo innehåller målningar, skulpturer och reliefer av Donatello.

Idag är Prato berömd för sin textilindustri; fabrikerna säljer fina tyger, cashmere och designerkläder. Handeln har gjort Prata till en rik stad, men Pratos textilindustri var viktig redan på 1100-talet, och stadens fantastiska monument är ett bevis på en tidig storhetstid.

Det lilla historiska centret, omringat av stadens medeltida stadsmur, rymmer förutom domkyrkan Santa Maria delle Carceri också Castello dell’Imperatore – Kejsarborgen. Kyrkan började att konstrueras av Giuliano da Sangallo år 1485, i en still som påminner om Brunelleschis. Castellot byggdes av Frederick 11 Hohenstaufen i början av 1200-talet. Den är unik i Toscana, då modellen för den är det normandiska slottet i Puglia (regionen på den italienska klacken).

På VIa Rinaldesca ligger Palazzo Datini, byggt på mitten av 1300-talet. Det var en gång bostad för mannen som uppfann metoden med skuldebrev, vilket grundade stadens rikedom med ullhandel. Lite längre fram på Piazza del Comune ligger Palazzo Pretorio, som en var säte för Pratos regering under självstyrets dagar. Nu huserar det Galleria Comunale.

Ponte del Mercatale i Prato
Ponte del Mercatale i Prato. Foto: Sansa55, CC BY-SA 3.0.

Empoli

Väster om Florens, vid motorvägen Pisa-Florens, ligger Empoli som det första viktiga stoppet. Huvudtorget i denna större landsort är uppkallat efter Farinata degli Uberti, som tack vare sitt tal i Ghibellinernas parlament år 1260 lyckades rädda staden för ödeläggelse efter slaget i Montaperti.

Detta gjorde att Empoli lyckades bevara den inre staden runt kyrkan Sant’Andrea, samt de antika byggnader varav några härstammar från 1100-talet. Som andra toscanska städer, har Empoli ett stort antal religiösa målningar. De hänger alla på Museo della Collegiata, och är målade bland annat av Masolino och Pontormo.

Fucecchio

Några få kilometer väster om Empoli, ligger Fucecchio omgivet av moderna förorter. Men några olika byggnader, samt det som finns kvar av Castruccios torn, gör staden värd att besöka. Tornet är möjligen också känd hos operafans, då den är “huvudperson” i Puccinis opera Gianni Schicchi.

Padule di Fucecchio norr om staden, är det största, inhemska markslandet i Italien. Området var ett fiskeområde på 1600-talet då Medicisläkten styrde, och Cosimo I byggde en bro och dämpningar här för at göra förutsättningarna för fiske bättre. Idag är området hemmaplats för många sällsynta fåglar och växter.

Vej i Toscana
På din väg runt mellan Toscanas idylliska landsorter, kan du njuta av ett vackert landskap.

Poggio a Caiano och Artimino

Från Empoli är det mycket enkelt att besöka två viktiga Medici-residenser, nämligen Villa Poggio a Caiani i staden med samma namn, samt Villa Artimino som ligger utanför den högt belägna landsorten Artimino.

Poggio a Caiano är en av de mest praktfulla byggnaderna från 1400-talet. Den byggdes om av Giuliano da Sangallo för Lorenzo de’Medici mellan år 1480 och 1485, och dominerar från sin position uppe i staden med hela det platta landet under sig. Byggnaden är omgiven av en loggia, som går hela vägen runt, och som stöttar upp hela piano nobile ovanpå. Lorenzos son Giovanni, som senare blev påve Leo 10, fortsate ombyggnationen och fick också installerat en fris på ingångens golv.

Många av de invändiga dekorationerna vittnar om, att man försökte inrätta sig efter ett antikt mönster. Två av de viktigaste rummen innehåller scener från den romerska historian målade av Andrea del Sarto och Pontormo, vari man har flätat in scener från familjen Medicis historia.

Villa Medicea di Poggio a Caiano
Villa Medicea di Poggio a Caiano. Foto: Niccolo Rigacci, CC BY-SA 3.0.

På 1800-talet gjordes trädgården om efter en modernare engelsk stil, och dekorerades med romantiska tempel, en voliere, fontäner och en falsk gotisk ruin. på 1900-talet användes residenset som sommarslott för Kung Umberto av Italien, och den interiör som finns idag, härstammar från den tiden.

Det var också i slottet som det hemska dubbelmordet på storhertigen Francesco och hans hustru utfördes år 1587. Idag är några av rummen i villan tomma och sorgliga, och villan har gjorts om till ett stort, tämligen trist och smaklöst museum.

Artimino, som är omringat av en stadsmur, ligger cirka 11 kilometer från Poggio a Caiano. Stadens stora villa byggdes av Bernardo Buontalenti för att användas som jaktpaviljong. Där finns idag ett litet etruskiskt museum i villan. En arkitektonisk kuriosa med Villa Artimino är alla de höga skorstenarna som finns på taket. Stallen är numera ombyggda till ett vackert hotell, och där finns också en restaurang där man har specialiserat sig på rätter från Medici-tiden.

En kilometer längre ner längs backen, på andra sidan av Artimino, ligger en etruskisk nekropolis, varifrån man hämtade sten till att bygga den närliggande kyrkan, Pian di Rosello, på 600-talet.

En liten snirklig väg leder från Artimino genom Carmignano – känt för sitt rödvin – till  Vinci vid den södra foten av Monte Albano, och sedan vidare till Anchiano som anses ara Leonardo da Vincis födelseplats.

Den medeltida borgen Conti Guidi huserar Museo Vinciano, som ställer ut ett stort urval av mekaniska modeller producerade efter Leonardos ritningar. I Biblioteca Leonardiana skildras hans liv och arbete, och i Anchiano vid Leonardos födelseplats, finns ännu ett museum som illustrerar de mer alldagliga ögonblicken i hans liv.

Cafe i Toscana
Utöver historiska sevärdheter är en rundtur till de mindre kända städerna i Toscana också en chans för att uppleva ostört vardagsliv bortom massturismen.

Valdarno

Öster om Florens, längs landsväg SS70 som leder till Consuma, ligger ett smalt pass där en snirklig väg leder upp till den västra sidan om Pratomagnos backar och till klostret Vallombrosa. Detta är den första hemplatsen för Vallombrosaordern som grundades av San Giovanni Gualberto på 1000-talet. Runt Gualbertos död år 1073 började ordern, som var en del av Benediktinerordern, att sprida sig över hela Italien. Deras makt blev med tiden så stor, att ordern tvingades till upplösning år 1866.

I området runt Vallombrosa finns flera romanska kyrkor värda att besöka, bland annat Sant Pietro i Cascia och Sant’Agata i Arfoli. Där ligger också den lilla orten Saltino, som på vintern är en skidsportsstad för alpinister som åker skidor i det närliggande liftsystemet Monte Secchieta.

Resor till Toscana

Vill du hitta en bra bas för dina utflykter till Toscanas alla spännande små och störa städer? Då ska du välja att resa med Hideaways till Toscana, där du bor på handplockade hotell och i semesterbostäder – platser som i sig själv blir en stor del av reseupplevelsen.

Läs mer om resor till Toscana med Hideaways här

Taggar från artikeln
,
skriven av
Mer av Mikkel H.

Gastronomi i Portugal

Portugisisk mat är utsökt och varierad, och landet bjuder på många lokala...
Läs mer