Urbino – en av de främsta arkitektoniska pärlorna i Italien

Den vackra renässansstaden Urbino i regionen Marche, kan med sitt historiska centrum, som dessutom finns med på UNESCO’s lista över världens kulturarv, charma varje turist. Den har i alla fall lyckats fånga mig – kanske kommer den att charma också dig?

Här kommer mina intryck från staden; jag hoppas de kan fungera som inspiration för dig när du ska planera din semester i Italien.

Fin stämning på torget och spännnande bekantskaper

Cafébordets vacklande på de ojämna stenarna gjorde att varje gång jag satte tillbaka min fyllda kopp med varm cappuccino på bordet, skvätte det ut en liten skvalp av skum på fatet. Duvorna omkring mig höll ett vakande öga på min sagolika Piadina-smörgås, och stod beredda om en liten smula skulle falla ner på kullerstenarna. Fantastiskt vackra stenar för övrigt, fantastisk cappuccino med skum, söta duvor – ja, de verkar nästan se gladare ut här i Urbino än de duvor jeg tidigare sett på diverse italienska piazzor.

Gade i Urbino
Urbinos vackra historiska centrum blev 1998 utnämnt till kulturellt världsarv av UNESCO.

Kanske är luften renare här? Kanske chansen för smulor är större här på grund av de många universitetsstuderande som samlas här på torget vid lunch. Jag kände mig i alla fall precis så glad som duvorna såg ut, för förmiddagen hade varit så späckad med spännande bekantskaper att hungern anmälde sig först nu.

Första delen av förmiddagen hade jag sällskap av en vis herre, nämligen Hertig Federico III av Montefeltro (1422 – 1482), som har öppnat dörren till sitt hem – det imponerande Palazzo Ducale. Direkt snygg var hertigen inte precis, men smak och pengar – det hade han, vilket avspeglar sig i hans vackra hem och det tillhörande museet fyllt med renässansverk.

Urbino tegnet mod det omgivende landskab
Urbino ligger vackert med utsikt över ett karaktäristiskt och backigt landskap, och är överväldigande i all sin prakt.

Rafaels födelsestad

Efter avskedet med Federico III av Montefeltro, mötte jag en ganska talangfull och ytterst kreativ ung herre: Konstnären Rafael (född i Urbino; 1483 – 1520), som bjöd mig hem till sitt barndomshem där jag kunde beundra åtskilliga verk av konstnären själv.

Nu satt jag alltså här och fick stillat hungern, och glömde nästan tiden. Ljudet av en motorcykel som närmade sig fick mig att inse att jag redan var sen till mit nästa möte. Valentino Rossi (född i Urbino; 1979), som har vunnit MotoGP World Championships flera gånger – senast 2008 – kom inkörandes på sin Yamaha, tog av sig solglasögonen och gjorde plats på motorcyklens baksäte. Med vinande däck tog jag avsked av den sköna renässansstaden Urbino medveten om att jag en dag säkerligen ville komma tillbaka…

Vill du veta mer om Urbino?

Om du vill veta mer om Urbino, kan du bland annat se vilka utflyktsmöjligheter, hotell och semesterbostäder som vi föreslår i staden här.

Du är också varmt välkommen att ringa till oss på 040 60 60 499 om du har frågor om en semester i Urbino, eller så kan du skriva till oss här.

Läs även vår populära artikel om regionen Le Marche här.

Taggar från artikeln
Mer av Louise Laurenius

Upplev konst och historia i Florens

Florens är Toscanas bultande hjärta och renässansens vagga i ett landskap fyllt...
Läs mer