Upptäck tre av Granadas gömställen

Alhambra
Lär dig mer om några av Granadas gömställen.

Guideböcker om Granada är fullproppade med goda tips och råd, om vad du ska uppleva i Granada, men ytterst få av dessa guideböcker berättar om Granadas gömställen; de små, oansenliga och inte så berömda platserna, där du kan uppleva platsen i lugn och ro.

Alhambras fullkomlighet

Jag är den första att prisa Alhambras förträffligheter, oavsett om det är Generalifes kyliga cypresser och lutande fontäner; Lövgårdens explosion av skulpurer i marmor, alabaster och emalj; eller Alameda-parkens doft av apelson, myrten och rosor – och för att inte tala om de vidunderliga engelska elementen, som hertigen av Wellington tog med sig till trädgården år 1812 efter att han hade jagat väg höns, tiggare och zigenare från den före detta moriska borgen.

Jag är också den första att hylla stadens mäktiga katedral, för dess spanska renässansanda och dess fantastiska korintiska valv, som kan få de flesta att tappa andan.

Jag vill inte heller förminska det kungliga kapellet, med dess vackra liturgiska artefakter och stadens mest symboliska torg: Plaza Isabel la Católica (också kallad Plaza de Colón av de lokala), som monumentalt avbildar ett av de viktigaste ögonblicken i Spaniens historia, nämligen den gång då drottning Isabel I av Kastillien gav Columbus sin tillåtelse att åka iväg på sin expedition till Indien (som slutade med viss förvirring och den överraskande upptäckten av Amerika).

Albaicín

Och min tunga bör skäras av, om jag säger något dåligt om Alnaicín, för om det finns en plats i Granada, som förtjänar att hyllas, så är det detta ärofyllda och gåtfulla stadskvarter, som med alla sina stängda patios, de branta kullerstensgatorna, och flamencomusiken som ljuder från många av stadens fönster, samlar hela essensen av Granadas stängda, men vackra själ.

Albaicín
Albaicín. Foto: Julián Rejas De CastroCC BY-SA 2.0

Men nu, när jag har säkrat mig mot alla dessa synder, vill jag tillåta mig själv att nämna tre platser i Granada, som varken är monumentala förträffligheter, får några stora överskrifter i olika guideböcker eller är några av stadens mest populära och mest besökta platser. Följ med till tre av Grenadas gömställen.

Parque de Federico García Lorca

Parken Federico Garcìa Lorca är inte särskilt stor, och är inte direkt något speciellt på vintern då blommorna inte blommar, men på våren och sommaren är parkens luft full av dofter från roser, apelsiner, citroner, dadlar och granatäpplen – apelsinträden bär för övrigt sina frukter större delen av året. Från nästan ala tänkbara vinklar i parken, som ligger några gator från den stora ringvägen Camino de Ronda  i kvarteret Arabial, har du utsikt till den snöklädda toppen av Sierra Nevada, vilket framförallt på sommaren framkallar en ganska besynnerlig – men vacker – kontrast till parkens alla blommor och fruktträd.

Det är här många av Granadas äkta par och familjer går på promenad på kvällen, och låter barnen springa av sig den sista energin innan de ska äta den stora middagen; det är här många äldre män sitter i små grupper på en bänk efter middagen och talar om politik, sjukdom, fruar, och allt mellan himmel och jord; det här – på parens röda stigar, mellan palmer, cypresser och magnolier – som de unga springer dagens löptur; och det är här stadens änkor och änkemän på sommaren melankoliskt betraktar alla nyförälskade par som ligger på parkens gräsmattor medan de själva glömmer sig tillbaka till bättre tider…

Parque de Federico García Lorca
Parque de Federico García Lorca. Foto: Gilberto MendesCC BY 2.0

Men det är också här, som en av Spaniens största och mest älskade diktare hyllas, nämligen Federico García Lorca som har gett namn till parken, och som inte endast uppnådda världsberömmelse för sina dikter, skådespel och essäer, men också för sin tragiska död under det spanska inbördeskriget.

Lorca kom egentligen från Fuente Vaqueros, en liten landsort tjugo kilometer från Granada i nordvästlig riktning. Men Lorca-familjen hade också en sommarresidens – kallas Huerta de San Vicente – i utkanten av Granada, som en gång i tiden var omgiven av marker, men som idag är en del av staden. Idag är huset omgjort till ett museum, där besökare kan ta del av Lorcas liv genom bilder, fotografier och familjens möbler och artefakter – samt naturligtvis diktarens berömda verk som också kan köpas i museets reception.

Genil-floden

Inte heller Genil-floden – Granadas största och Andalusiens näst största flod – ger vid första ögonkastet intryck av att vara något särskilt, men jag känner personligen dess inverkan på slitna nerver och spridda tankar. Men du kan också njuta av att vandra längs stilla, strömmande vatten och uppleva landskapet som ändras i takt med att du beger dig längre från staden och närmare Sierra Navada, denna mystiska bergskedja som är flodens källa och skapare.

Genilfloden
Genil-floden. Foto: Jose Jiménez LópezCC BY 2.0

Om du följer floden från Paseo de la Bomba i den sydöstra delen av Granada kommer du i början omringas av en överdådig frodighet, som överöster dig med de evigt blomstrande apelsinträden, viftande palmer och gåtfulla jupiterträd, för att längre in på promenaden uppleva en lång grusväg mellan ensamma pilträd, och om du går långt nog, komemr du nå små landsorter och klyftor, där floden zick-zackar sig fram genom rå sten och små buskar.

Vid närmare eftertanke kommer du att märka, att floden byter färg i takt med att du beger dig längre och längre bort från staden och närmare bergen. Det samma sker för övrigt ofta också med färgen på en tankar…

Abidía del Sacromonte

Jag skulle bli ytterst förvånad om någon guidebok någonsin har nämnt denna plats i din lista över de stora attraktionerna i Granada. Jag har själv vandrat turen upp till detta högt belägna och avsöndrade kloster många gånger genom åren, och då jag regelmässigt har stött på några lokala invånare på väg upp eller ner för berget – och på sommaren någon enstaka löpare som pustande försöker motverka tyngdlagen – så minns jag inte att jag någonsin mött en enda turist.

Klostret är byggt i början av 1700-talet, och var ett betydelsefullt religiöst och kulturellt centrum som dock med tiden tappade sin stora inverkan. Ställets historia sträcker sig hela vägen tillbaka till 1500-talet, då man har funnit reliker från denna tid, bland annat blyplattor skrivna på arabiska som påstås (med stort understreck på påstås) berätta om tre helgons martyrium (San Cecilio, San Tesifón och San Hisicio), och som senare har blivit stämplade för att vara förfalskade.

Sacromonte, Grenada
Sacromonte, Granada. Foto: XaviCC BY 2.0

Klostret har ett museum, som har hotats av nedläggning några gånger – och på stående fot vet jag faktiskt inte, om det numera är öppet – men här har du kunnat se olika historiska manuskript, myntsamlingar, gobeliner, psalm-böcker och arabiska handskrifter om allt från lagar till matematik och religion.

Det lättaste sättet att nå klostret, om du befinner dig i centrala Granada, är att först uppsöka torget Plaza Nueva. Härifrån beger du dig längs Carrera del Darro – som både låter dig se stadens andra stora flod, Darro-floden, samt kvarteret Albaicíns skönhet – varpå du först svänger vänster på Cuesta del Chapiz, och därnäst till höger på Camindo del Sacromonte – där du kommer se stora kaktusar och de berömda grottorna  på bergssidan – innan du till sist svänger till vänster igen när gatan byter namn till Punte Mariano.

Efter fem minuters brant stigning, når du fram till klostret, och förutom lugnet och friden som råder här uppe, har du en enastående överblick över Granada och dess omgivningar. På vänster hand Alhambras rödaktiga mur, rakt fram tornar katedralen upp sig över resten av Granada som en trotsig påminnelse om kampen mellan morer och katoliker, och i ryggen har du Sierras mäktiga bergsmassiv.

Min egen tur slutade dock inte här, utan fortsatte alltid längre upp längs berget, där jag vek av från vägen och sökte skydd bland mäktiga olivlundar. Här, på de stora platåerna mellan flera bergsryggar, hittar du inte bara Granadas största ro, men också stadens bästa utsikt till snöklädda Sierra.

Upplev dessa gömställen på en resa till Andalusien

På Hideaways hittar du ett spännande urval av handplockade och utvalda hotell och semesterlägenheter i Andalusien, och Granada är aldrig längre bort, än att du hinner besöka staden på en dagsutflykt.

Taggar från artikeln
, ,
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer