Upptäck staden Jaén i Andalusien

Solnedgång över Andalusien.
Solnedgång över Andalusien.

Drygt 100 km norr om Granada ligger staden Jaén, som har mycket att bjuda på, och under de senare åren har den fått mer och mer uppmärksamhet från alla de resenärer som håller semester i Andalusien. Jaén har imponerande byggnader, och stadens lokala maträtter är en smakfull upplevelse.

Jaén är en härlig plats att spendera en dag, och bilfärden hit från ett av våra hideaways i Andalusien, är en upplevelse i sig själv. Jaén ligger i backarna i bergskedjan Santa Catalina, och från framförallt borgen Casteillo de Santa Catalina har du en vacker utsikt över staden och den omgivande naturen.

Kultur och historia i Jaén

På platsen var Castillo de Santa Catalina idag ligger, låg tidigare en morisk fästning, Abrehui, vars ruiner fortfarande kan skymtas. I Jaén finns tydliga spår från en tid, då herradömet inte var kristet, men större delen av den nuvarande konstruktionen härstammar dock från perioden efter återuppbyggnaden av staden, som Ferdinand III stod i spetsen för.

Jaén
Katedralen i Jaén. Foto: FeistyTortillaCC BY 2.0

Katedralen i Jaén är också värd ett besök. Det är ett av de viktigaste och mest ikoniska exempel på renässanskatedraler i världen. Jaéns katedral byggdes mellan 1570 och 1802, och den långa konstruktionstiden innebär, att du i katedralen hittar flera utsmyckningar och byggnader från olika konstnärliga stilarter.

Jaén innehar också hela två spanska rekord. Stadens välbevarade arabiska bad från morernas tid är nämligen de största i hela Spanien. Baden ligger under Villardompardos Palats, som också kan besökas. Och för musikälskare är staden ett rent paradis. Jaén är nämligen årligen värd för Spaniens äldsta och viktigaste pianotävling, Concurso Internacional de Piano Premio Jaén.

Jaéns matkultur

Jaén kallas också olivoljans huvudstad, då området är väldens största producent av de gyllene dropparna. Det säger sig nästan själv, att överflödet av denna härliga råvara präglar större delen av de kulinariska upplevelserna du kan smaka på i Jaén. Kokkonsten i Jaén är rätt allsidig, och här kommer jag endast nämna en maträtt: Pipirrana, som består av grön paprika, tomat, brödsmulor, vitlök, vinäger, hårdkokt ägg, salt, peppar och naturligtvis – olivolja.

För övrigt, är många av rätterna lokala utgåvor av typisk andalusisk mat. Och Jaén har också ett rikt urval av tapas, men oftast till lägre priser än du hittar i Andalusiens större och mer kända städer. En god kall öl och en tapas eller två, är alltid ett bra val.

Resor till Andalusien

Skulle du kunna tänka dig att avlägga ett besök i Andalusien? Då hittar du alla resor och utvalda hotell och semesterbostäder i Andalusien med Hideaways här.

Taggar från artikeln
,
Mer av Louise Laurenius

Upplev konst och historia i Florens

Florens är Toscanas bultande hjärta och renässansens vagga i ett landskap fyllt...
Läs mer