Upptäck Portugals traditionella hus

Staden Marvao i Alentejo.
Staden Marvao i Alentejo.

När du reser runt på de portugisiska landsvägarna, upptäcker du rätt snabbt, att de traditionella husen ser väldigt olika ut, beroende på om du befinner dig i norra, mellersta eller södra Portugal. Här nedan får du en kort beskrivning av tre traditionella, portugisiska byggstilar, som du kan uppleva på din resa till landet.

Det adliga Minho

De traditionella egendomarna i norra Portugal, består av vackra herrgårdar och vingårdar, omgivna av frodiga vinmarker. Den lokala, resistenta, granitstenen är regionens föredragna byggnadsmaterial, och är också en garanti för robusta, lättskötta fasader. Vingårdar är oftast byggda med två våningar, med stora fönster och en vacker huvudtrappa som finns mitt på huset framför fasaden – och dessutom pryds huvuddörren ofta med familjens vapensköld. Egendomarna har ofta också ett familjekapell, då invånarna i norra Portugal gärna håller gudstjänster, bröllop och barndop i privata omgivningar. Förr i tiden bodde ägarna på andra våningen och personalen på bottenvåningen.

Minho i Nordportugal
Minho i norra Portugal.

De egendomar som är lite mindre förnäma, består också ofta av två våningar och är byggda i granit. Förr i tiden var botten våningen av dessa hus ofta djurens stall. Djurens närvaro såg till att det blev en naturlig och billig uppvärmning på den översta våningen, där ägarna bodde. Det kan bli mycket kallt i norra Portugal under vinterhalvåret, och därför var man tidigare beroende av värmekällor som öppen spis eller kamin i köket.

Alentejos högborg

Regionen Alentejo täcker ett enormt stort område i Portugal, och de mindre lantegendomarna förvandlas gradvis till oändligt stora gårdar. När du närmar dig Alentejo, kan du många gånger köra flera kilometer utan att se en själ. Men så plötsligt, mitt i de oändliga markerna på toppen av en backe, se du plötsligt de vitmålade husen med stora skorstenar, som liknar högborgar. De kallas Monte Alentejano och var av praktiska anledningar tänkta att samla godsets drift, ägaren och personalen under ett och samma tak.

Alentejos klimat kännetecknas vid torra, kalla vintrar och likaså torra, men mycket varma somrar. De vitmålade fasaderna reflekterar solstrålarna på ett mycket effektivt vid, och den vita färgen på husen är av denna anledning också väldigt vanlig i södra Europa. Husens fönster är små, för att hålla värmen ute. Fasaderna, dörren och fönstren är ofta omgivna av en koboltblå ram.

Byen Elvas i Alentejo
Staden Elvas i Alentejo.

Det siges, at den blå farve stammer fra regionens århundrede lange mauriske besættelse og den skulle holde ånde ånder ude. Mere praktisk anlagte mennesker påstår, at den blå farve holder myggene ude. Husets vigtigste rum er det store køkken, hvor man opholder sig allermest. Dets enorme kamin fungerer som rummets radiator på de kolde vinterdage.

Algarves moriska arv

Algarves traditonella arkitektur präglas av det varma, sydliga klimatet och den kulturella påverkningen från morerna som härskade över regionen under en period. I motsats till norra Portugal, ser man inte så många kyrktorn i Algarve. Istället stöter du ofta på pittoreska hus med böjda tak och andra hus, vars takterrasser är utsmyckade med fantasifulla, broderade konstverk till räckena. Terrasserna används till lite allt möjligt – däribland till att torka majs, mandlar och fikon, samt som en plats att ställa torkställningen på. Husens dekorerade skorstenar påminner om moriska minareter. Förr i tiden var de mer utsmyckade och användes som tecken på ägarnas välstånd. De traditionella husen har ofta en välbevarad, trevlig atriumgård.

Gamle skorstene i Algarve
Gamla skorstenar i Algarve, där det moriska inflytandet har varit stort. 

Fasaderna är vattentåliga, och fantasin sätter inga gränser för dess utsmyckning, vilken skiftar mellan gult, blått eller gröna partier som omringar fönster, dörrar och ramverk. Husens vita fasad målas en gång om året, och har samma betydelse här som i Alentejo, det vill säga den vita färgen reflekterar solstrålarna och ger en behaglig inomhustemperatur. Dessutom är den vita fasaden ett tecken på renlighet.

Hitta resor till Portugal med Hideaways här

Taggar från artikeln
,
skriven av
Mer av Marie

Därför älskar jag mat och vin från Italien så mycket

Jag älskar mat! Och jag älskar mat från Italien. Även om jag...
Läs mer