Upptäck Nebrodibergens sägenomspunna megaliter

Den mäktiga klippan tornar upp sig över den omgivande slätten. Från klipper har vi utsikt till havet. Det är helt stilla. Vi, som är på väg mot klippan i lika stor stillhet, kan inte reda ut om det är ett verk skapat av människan – men även om det skulle vara så, så är det likväl guddomligt.

Här nedan kan du läsa om ett av de mest mystiska och spektakulära utflyktsmålen som du kan hitta på en resa till Sicilien.

Argimuscos megaliter

Argimuscos megaliter ligger vid Montalbano Elicona, en vacker medeltidsstad nära Siciliens norra kust. Megaliterna ligger på en privat grund, som du dock enkelt har tillgång till från vägen. I skrivande stund (juli 2017) kostar det inget att besöka platsen, och du behöver inte heller boka någon guide. Det enda du bör vara medveten om, är att du befinner dig på betesmark, och att det därför förväntas av dig, att du stänger den (mycket sneda) grinden i staketet efter att du gått in på grunden.

Klippen kaldet "Ørnen" tårner sig over skråningerne med Etna i baggrunden...
Klippan kallad Örnen tornar sig över sluttningarna, med Etna i bakgrunden…
En af de berømte Argimusco-klipper
En av de berömda klipporna i Argimusco
Stien fra vejen mod Argimusco-klipperne passerer forbi to af megalitterne, som ifølge legenderne repræsenterer han- og hunkøn
Stigen från vägen till Argimuscos klippor passerar två av megaliterna, som enligt legenderna ska representera kvinnan och mannen…

Bara utsikten är värd utflykten

Från Argimuscos högslätt har du utsikt över nästan en tredjedel av Sicilien, och ut över havet kan du också skåde de Eoliska Öarna. Vi befinner oss på 1200 meters höjd, men det är trots allt ingen brant stig eller lång vandring du ska ta dig genom för att nå fram till utsiktsplatserna vid Argimusco. Du kan därför ta med dig barnen på utflykten, så länge du tar med picknicken själv, dör det är många klippor att titta på (och namnge, om du inte vill använda de namn som de lokala redan gett dem) – och det kan kräva lite energi, framförallt till små magar.

En sägenomspunnen historia

Argimuscoslätten omnämns ofta som Italiens Stonehenge. Den lokala befolkningen och traditionella legender, historier och myter berättar om monument som skulle ha skapats av antika civilisationer. Några av dessa mytologiska berättelser berättar om gigantiska människor, kykloperna, som ska ha bott på ön och då varit upphovsmän till megaliterna – men det är mycket osannolikt att giganterna – trots deras storlek – ska ha varit i stånd att flytta de enorma stenblocken.

Nede til højre er der to personer, der afslører den enorme størrelse på klippen, der kaldes "Den bedende Klippe"
Nere till höger står två personer, som avslöjar den enorma storleken på en av klipporna.

De få undersökningar, som tagit plats på Argimuscoslätten, tecknar konturerna om en historia som börjar på bronsåldern (1500-1200 f.Kr.) och fortsätter fram till medelåldern (fram till cirka år 1400 e.Kr.). Dessa undersökningar talar inte om monument skapade av människan, utan om klippor vars former framförallt har skapats av erosion från regn och vind. Något, som däremot med 100 procent säkerhet är skapat av människan i området, är det kar på 1,5 x 0,45 meter, som är urmejslat från stenen på toppen av klippan Rocca dell’Acqua, vars profil liknar en bedjande kvinna som blickar mot havet.

Kom ihåg vinet till solnedgången

Det är också sannolikt, att klipporna användes som ett naturligt astronomiskt observatorium. Och visst kan det vara så, att människans användande av klipporna under de senaste 2000 åren – som utgångspunkt för att studera och beundra stjärnorna, eller för att utöva olika religiösa ritualer – kan ha ändrat och modifierat klippornas form.

Solnedgang på Sankt Hans aften
Solnedgång bland megaliterna
Solen er gået ned - og vi vender tilbage til vejen
Solen har gått ned – och vi vänder tillbaka till vägen

Det är inte minst denna osäkerhet om vilka förändringar människorna tillfört på klipporna, och vad som har funnits på plats naturlig väg, som medverkar att göra Argimuscoslätten så magnetiskt lockande och inspirerande.

Kom för övrigt ihåg att ta med lite vin att skåla med vid solnedgången – och en vindjacka och en tjockare tröja, för här på slätten blir det kallt och fuktigt när natten kryper på.

Resor till Sicilien

Har du lust att själv uppleva Argimuscos megaliter? Då kan du boka din resa till Sicilien, snabbt, enkelt och säkert online på vår hemsida. Välj bland hundratals olika hotell, agriturismi, villor och semesterlägenheter på ön.

 

Välkommen till Escapeaway

Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer