Upptäck Île de Ré – den vita ön

Île de Ré är en spännande plats i Frankrike.

Île de Ré kallas för den vita ön efter de traditionella husen på ön, som naturligtvis är vita. Det är den fjärde största ön i Frankrike, om du mäter utifrån geografisk yta – endast Korsika, Île d’Oléron och Belle-Ile är större. Det är enkelt att ta sig ut till ön, då det finns en bro för fotgängaren som förbinder ön med La Rochelle. Just promenader, eller kanske cykelturer, är de transportmedel som är mest populära här ute. Och även om ön har många besökare året runt, har den lyckats bibehålla sin starka identitet som ö.

100 km kuststräcka

Île de Ré är en platt ö, som karaktäriseras vid saltsjöar och gröna områden. Ön är också känd för sin 100 kilometer långa kuststräcka, där cirka hälften är sandstränder och den andra hälften är orörd natur. Fyrtornen och de vita husen är öns kännetecken, och här bor cirka 18.000 invånare, fördelade på öns 10 kommuner.

Ile de Re
Småbåtshamnen på Île de Ré

Den nordliga kusten karaktäriseras av bukter, klitter, saltsjöar, klippskär och sand- och stenstränder. Det är också här man odlar ostron, som blir tillgängliga vid lågvatten. På den södra kusten finns många sandstränder och alltså långt mindre klippor i jämförelse med den norra kusten. På ön odlar dessutom vin, som bidrar till ett bildskönt utseende.

Natur och historia

Som tidigare nämnt, är promenader och cykelturer de transportsätt som främst kan rekommenderas på ön, framförallt för att det är det perfekta sättet att uppleva naturen på, och samtidigt se de traditionella husen, besöka öns museer och möta den lokala befolkningen. På ön kan du också utöva ett brett urval sportaktiviteter, som främst är anknutna till havet, bland annat segling och surfing.

Öns rymmer också historiska och kulturella värden. Här finns en 14 kilometer lång mur, som härstammar från år 168, och som byggdes för att skydda ön mot invasioner. Idag är muren ett kulturarv utsett av UNESCO. Ön har genom tiderna också varit känd för sitt “vita guld” – saltet, som dessutom fungerade som skydd från de stora militärhamnar som ligger bakom saltkullarna.

Ile de Re
Du äter gott på Île de Ré…

Ön har flera museum, som bland annat berättar om ön och dess utveckling, samt dess förhållande till fastlandet, men också om saltsjöarna och saltutvinningen. Du kan besöka fyren Phare des Baleines och njuta av utsikten – något som är väldigt populärt runt solnedgången. Ön är också känd för sina konstgenrer och man ha etablerat en väg, Route des Métiers d’Art, där du kan stifta bekantskap med öns traditioner, rikedomar och invånarna som arbetar med att göra smycken, silkesmålningar, glaskonst och mycket mer. En karta över vägen hittar du på den lokala turistbyrån.

Resor Île de Ré och Poitou-Charentes

Skulle du vilja besöka ön Île de Ré i regionen Poitou-Charentes? Då hittar du alla Escapeaways resor till Poitou-Charentes i Frankrike här.

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer