Upptäck gastronomin i Sevilla

Spansk restaurang
Vilka specialiteter kan du se fram emot på en resa till Sevilla i Andalusien? Det ska vi ta reda på här.

Vilka är de typiska rätterna du har möjlighet att smaka på, när resan går till ett av våra hideaways i Andalusien och du besöker Sevilla på en dagsutflykt? Det ska vi ta reda på här.

Gastronomin i Sevilla är ofta – precis som andalusisk gastronomi generellt – relativt enkel att laga, men otroligt välsmakande. Där fransmännen är mästare i raffinerad mat och delikatesser, är spanjorerna, och framförallt andaluserna, mästare på enkelthet och soliditet. Det är – bokstavligen talat – en smaksak, vilken av de två traditionerna du föredrar, men de har både sina fördelar. Här nedan följer några av de mest kända rätterna du kan smaka på i Sevilla.

Gazpacho

I Sverige äter vi ofta soppar på vintern, för att hålla oss varma i det kalla vädret. Men i Andalusien, där temperaturerna som bekant är långt högre än hos oss, förhåller det sig annorlunda. Här äter man också kalla soppar, och den mest berömda av dessa är den legendariska Gazpachon, som framförallt är populär på sommaren då den är ett friskt inslag i den glödande solen.

Gazpacho
Gazpacho – en härlig svalka under den varma spanska solen. Foto: Marco Verch. Uppladdat under licensen CC BY 2.0.

Soppan, som påstås ha rötter hela vägen tillbaka till morerna eller romarna (denna fråga diskuteras fortfarande väldigt passionerat), har också vunnit stor popularitet i grannlandet Portugal (där den går under namnet Gaspaso) och i vissa latinamerikanska länder. Det är en vegetarisk soppa, som bland annat består av tomat, gurka, vinäger, paprika, vitlök, olivolja och bröd.

I vissa fall tillsätts också andra ingredienser än ovan nämnda, t.ex. olika chilifrukter, avokado, grapefrukt, vattenmelon och olika slags fisk.

Pescaito frito

Pescaito frito, som är en fisk vänd i mjöl och stekt i olivolja, är en fiskrätt som härstammar från romartiden, men som idag är särskilt utbredd i Sevilla och Córdova. Den förekommer också, i mindre utsträckning, på andra platser i Spanien, t.ex. i Valencia, Katalonien, på Kanarieöarna och på Mallorca – samt i andra Medelhavsländer som Grekland och Frankrike.

Pescaito Frito
Pescaito Frito, är det Spaniens version på engelska Fish and Chips måntro? Foto: Tnarik Innael. Uppladdat under licensen CC BY-SA 2.0.

Fiskrätten serveras som regel direkt efter den har stekts, med citron pressad över den. Alternativt serveras den med en marinad som tillsatts under tillagningen, kallad escabeche. Rätten kan intas både som förrätt och huvudrätt. Det finns ett utbrett – men inte bevisat – antagande, inte minst i Andalusien, att pescaito frito är den spanska föregångaren till engelsmännens fiskrätt fish and chips.

Huevos a la Flamenca

Huveos a la Flamenca är ett stekt ägg i en sås av tomat och chorizo (en kryddstark spansk korv), som ibland också serveras med andra grönsaker än just tomat, t.ex. sparris eller paprika. Rätten är framförallt utbredd i Sevilla, men går också att provsmaka i andra andalusiska städer. 

Huevos a la Flamenca
Huevos a la Flamenca – enkelt och raffinerat på en och samma gång. Foto: David. Uppladdat under licensen CC BY 2.0.

Mer än någon annan rätt i Sevilla, är denna rätt ett bevis på hur enkelt köket är. Och framförallt varierat – alla kockar och restauranger har sin egen individuella tolkning av rätten, och du kommer sällan smaka på samma utgåva av Huevos a la Flamenca.

Cocido Andaluz

Cocido Andaluz, även kallad Olla Podrida, är ett ihopkok av kikärtor, olika grönsaker, stark korv, spiskummin, saffran, svartpeppar och vitlök. De lite exotiska kryddorna i rätten, pekar på att rättens kulinariska rötter troligen kan härledas till det moriska Spanien, som dominerade Andalusien fram till slutet av 1400-talet.

Trots rättens namn och unika ursprung i Andalusien, finns det hundratals versioner av denna rätt överallt i Spanien. En liten kuriosa är, att rätten finns nämnd i Cervantes berömda berättelse om Don Quixote, då under namnet Olla Podrida, vilket speglar den tidens version av rätten som då var fattigmansmat (på denna tid var kål en framträdande ingrediens i rätten).

Rabo de Toro

Rabo de Toro är – och detta kommer kanske skrämma några av oss nordbor – en ragu gjord på tjurens svans. Rätten härstammar från den andalusiska staden Córdoba, där de lokala där de lokala kockarna kokade ihop en rätt av tjurens svans, efter att tjuren gått sin död till mötes i de lokala tjurfäktningarna.

Rabo de Toro
Rabo de Toro – ursprungligen gjord på tjursvans, men idag används ofta lamm- eller oxkött som substitut.

Därpå bredde rätten ut sig till andra andalusiska städer, där man också utövade tjurfäktning, som till exempel i Sevilla – och idag är den ansedd vara en delikatess då tjursvansar inte längre är så lätta att få tag på som de en gång var. Av samma anledning används idag ofta lamm- eller oxkött i rätten, istället för tjursvans.

Förutom tjursvans (om man har sådan “tur” att få tag på den ursprungliga utgåvan) består ragun av lök, morötter, rödpeppar, vitlök, lagerblad, ingefära, salt, peppar, mjöl och buljong.

Tapas

Sevilla är en stad som är full med trevliga tapasbarer, och varje tapasbar har sina egna specialiteter. Det finns dock några tapasrätter som du kommer att hitta nästan överallt – bland annat de nedanstående.

Tapas
Tapas kommer i många skepnader och storlekar. Foto: Terence Lim. Uppladdat under licensen CC BY-ND 2.0.

Huevas: Rom (fiskägg) med antingen majonäs eller en vinägrett.

Pinchos Morunos: Ett mycket kryddstarkt kött på grillspett.

Pavías de Pescado: Marinerad fisk stekt i olivolja.

Caracoles: Sniglar i en välsmakande sås.

Jamón: Lufttorkad skinka. Det finns två olika typer av skinka, jamón serrano (vilket betyder skinka från bergen – la sierra) samt jamón ibérico (skinka från den svrta iberiska grisen).

Vin

Andalusien är en region rik på goda viner, men här väljer jag att endast nämna tre av de stora lokala vinerna från området runt Sevilla. Dessa viner kombineras ofta med tapas, och det är på tal om de tre berömda sherry-vinerna Jeréz, Manzanilla och Montilla.

Sötsaker

Vi nordeuropeer uppfattar ofta de traditionella andalusiska sötsakerna som mycket komprimerade, sötare och kryddigare än vad vi är vana vid här hemma. Detta beror på, att de flesta andalusiska sötsakerna härstammar från den moriska epoken i den andalusiska historien, och är består därför av både honung, saffran och vin.

Mantecados
Mantecados de Vino. Foto: Javier Lastras. Uppladdat under licensen CC BY 2.0.

Bland klassiskerna i Sevilla hittas Torrijas och Llemas de San Leandro. Landsorten Estepa i provinsen Sevilla är kända för sina traditionella PolvoronesMantecados och Alfajores, som alla är stora delikatesser i hela Spanien vid juletid, men som också förtärs på andra tidpunkter av året – och det med stor aptit. Du kan köpa dessa delikatesser i många sevillianska och andalusiska butiker hela året runt.

Om du själv har fått lust till att smaka på alla härligheter i denna del av Spanien, kan du här se alla våra hideaways i Andalusien.

¡Buen apetito!

Taggar från artikeln
,
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer