Upplevelser på en resa till Trevi i Umbrien

Den danska tidsskriften A Magazine följde med Hideaways till Umbrien, och nedanstående artikel fanns med i magasinet i dess januariutgåva 2016. Vi ville inte att du skulle missa reportaget, så med tillåtelse från A Magazine, publicerar vi här ett utdrag från artikeln (översatt till svenska av vår egen content producer). Missa inte första delen av reportaget “Trevi i Umbrien är detox för själen”. Trevlig läsning!

Text och foto: Anja Jensen och Camilla Lærke Mors

Trevi

Trevi är en klassisk stad i Umbrien, belägen mellan Assisi och Spoleto. Cirka 8000 människor bor i hela kommunen, och staden är en bra utgångspunkt för vandringsturer, kulinariska upplevelser, vinprovningar och tryffeljakt. Hit kommer du inte direkt för att shoppa, men då staden erbjuder så mycket mer, glömmer du snabbt shoppingsuget. Trevi stad är mycket aktiv och arrangerar årligen flera olika festivalen, bland annat en gemensam picknick där du kan smaka på regionens lokala varor. Besök Trevi året om – staden blir aldrig för varm på sommaren, då den är omgiven av berg.

Antica Dimora Hotel i Trevi
Hotel Antica Dimora alla Rocca i centrum av Trevi.

Vinprovning

I närheten av Trevi ligger Montefalco, hemstad för några av världens bästa viner – framförallt Sagrantino som är en ädel druva som endast finns i Umbrien. Vi besökte vingården Scacciadiavoli på vår resa till Umbrien, och det var en stor upplevelse.

Liu Pambuffetti liknar ingen traditionell vinbonde, där hon står med sin slanka siluett och strama, röda dunjacka. Men hon är en känd vinproducent från vingården Scacciadiavoli, och tillsammans med sin familj är hon fjärde generationen i familjen Pambufetti som driver vinproduktionen. Scacciadiavoli är namnet på gården och betyder rakt översatt exorcist – ett tecken som är tillknytet en man som bodde på gården på 1800-talet och använde vinet för att driva iväg onda andar från platsen. Pambufetti-familjen har lyckligtvis ingen koppling till denna man, utan tog över stället efter en italiensk prins år 1954.

Scacciadiavoli
Goda viner från Scacciadiavoli.

Sagrantino

Vi befinner oss utan tvivel i ett område fullt av historia – och vin. Liu visar oss runt i den ursprungliga byggnaden som totalrenoverades med respekt för ursprunget. Vi börjar på toppen och slutar nere i källaren, och under tiden berättar Liu om vinproduktionens process, medan vi vandrar mellan stora ekfat och ståltankar. Hon berättar framförallt om druvan Sagrantino som endast odlas i Umbrien, och som de självklart också använder i sina viner.

“Sagrantino-druvans kännetäcken är det tjocka skalet som ger vinet mycket färg, syra, tanniner och inte minst socker. Resultatet är därför ett mörkt, dominerande och markant vin med hög alkoholhalt, ofta mellan 14-14,5 procent”, berättar Liu. Hon pekar på en rad ekfat, och vi kan känna doften av dem och dess innehåll.

I vinhimlen

Det bästa med att besöka Scacciadiavoli är dock slutet på rundvisningen då vi inviteras till en av sidobyggnaderna. På ett stort tunt bord står en massa läckerheter uppdukade: ett fat med pecorino-ost, parmaskinka och andra delikatesser. Och så ska vi få provsmaka hela sju olika viner. En med bubblor – som smakar precis som champagne. Två vita viner – ett ungt och ett äldre – två röda viner och ett sött vin. Som förväntat faller vi för Montefalco Sagrantino. Det är som en sofistikerad Amarone – faktiskt ett mycket dramatiskt vin som vi känner smaken av långt efter.

Besöket på Scacciadiavoli är cirka 1,5 timme i Paradiset om du är en vinälskare. Alla är välkomna, men boka helt tid i förväg – antingen via ditt hotell eller hos vingården själv. Vi tog själva en taxi från Trevi – körturen tar cirka 30 minuter och kostar 30 euro enkel väg.

Tryfflar

San Pietro a Pettine är en totalupplevelse när det kommer till tryfflar och hos Carlo Caporicci och hans familj kan du gå på jakt efter tryfflar med en specialtränad hund, och smaka på dem i lyxiga och rustika omgivningar.

Jamie Oliver är en av Carlos fasta kunder, och en av hans vita tryfflar kan i snitt säljas för mellan 14.000-15.000 euro kilot – och det är billigt berättar Carlo. Framför oss står den första tallriken, av vad som ska visa sig vara ett sant överflöd av färsk tryffel serverad på flera olika sätt. Vi har endast kört 10 minuter i bil, och befinner oss (ännu mer) ute på landet med en fantastisk utsikt över dalen. San Pietro a Pettine är en familjeägd tryffelfarm som råder över 1800 hektar till den dyrbara svampen.

San Pietro a Pettine i Umbrien
Carlo och hans tryffelhund på San Pietro a Pettine i Umbrien.

Allt med tryfflar

Carlo lägger en stor, vit knöl på bordet framför oss. Den vita tryffel går endast att finna i Italien och det är den dyraste av alla tryfflar då den endast kan växa i det vilda. De svarta tryfflarna, som går att finna både på våren och hösten går o andra sidan att odla. Utöver att vara en professionell tryffelfarm som exporterar till flera länder, är San Pietro a Pettine också ett helhetsuniversum för alla som vill lära sig mer om de dyrbara, underjordiska skatterna, smaka på dem och köpa med dem hem. Du kan också följa med på tryffeljakt med specialtränade hundar, bli undervisad i hur du ska använda tryffeln i matlagning, eller göra som vi gjorde: slå dig ner i den fina restaurangen – både rustik och modern – och gå tryffel-amok!

Smakbomber

Den ena tallriken med italienska läckerheter avlöser den andra: kvalitets-antipasti med tryffelhonung. Bröd med färsk vit tryffel. Polenta med skinka och tryffel. Färsk pasta med mascarpone och tryffel. Pocherat ägg med tryffel. Och sist men inte minst – den godaste chokladkakan med ett flytande inre av smält choklad och tryffel. Det är en smakupplevelse utan dess like! Medan vi äter berättar Carlo om tryffeln – om denna märkvärdiga svamp som kommer och går i samband med månens faser och lever i symbios med trädens rötter.

Kyrka, B&B och jakt

I anknytning till Carlos marker ligger också en vacker liten kyrka som du som besökande kan få gå in i. På farmen har man också inrett några fåtal rum till ett B&B – för det är lätt att spendera längre än en dag här. En tryffeljakt och en lunch med tryffel kostar cirka 45 euro. Ska du jaga efter vita tryfflar kostar det mer, och vill du ta med dem hem får du också betala extra. Mer information hittar du här.

Olivolja

I Trevi finns ett av Italiens äldsta olivträd, hela 1700 år gammalt! Här kan du provsmaka på olivolja precis som man normalt smakar på vin, men i motsats till vin är oljan oftast bättre ju yngre den är. På Trevis torg Piazza Mazzini ligger en liten butik på höger sida när du kommer gående från hotellet Antica Dimora alla Rocca. Det är lite av en skattkista som drivs av olivoljebonden Pietro och hans hustru, med ett urval av områdets delikatesser och gratis provsmakning av deras enkla olivolja Elisir.

Elisir oliven olie

Hög kvalitet på smak och utseende

Smaken är dock mycket mer än enkel. Den är pepprig och extremt frisk – kvalitet skiner både från oljans smak och de olika typer av flaskor du kan köpa med hem. Piero berättar om den ädla konsten att producera olivolja, att ingen av hans anställda får dofta parfym – en olivolja tar nämligen åt sig av omgivningens doft och kan locka till sig fel smaker. Läs mer om olivoljan Elisir här.

Cashmere

Hos Badiali kan du köpa cashmere i äkta klassisk italiensk design, precis där den skapades. Du behöver dock bege dig till Foligno, den största staden närmast Trevi. Det är en körtur på över 10 kilometer, där du passerar den ena olivlunden efter den andra. Badiali ligger i ett lite anonymt kvarter, och gömmer på både familjehistoria och läcker design – i 31 år har familjen Badiali köpt upp rullar med cashmere från Mongoliet och Skottland, och därpå bearbetat det för att slutligen använda det i italiensk design – tröjor, ponchos, mössor, vantar… allt i den mjukaste av cashmere.

Badiali i Umbrien

Cappuccino och shopping

De två bröderna Leonardo och Igino Badiali, som tillsammans med sin mor och far står i spetsen för företaget, är stressade – men vänliga – när vi besöker dem. Vi får en cappuccino medan vi strosar runt i outleten. Fabrik och butik ligger dörr i dörr, vilket skapar en viss intim stämning av att vara väldigt nära skapandet. Stämningen är familjär, och butiken besöks av en mix av privata kunder och strikta butiksinnehavare från Rom. Badiali har sju butiker i Umbrien och en i Rom, men producerar också för andra märken – vilka, vill bröderna dock inte berätta.

Besök Badiali Cashmere hemsida här

Information om Trevi

Det är nu dags att åka hem igen – något som känns ytterst vemodigt då varje sekund i Umbrien har varit fulla av härliga upplevelser. Men vi känner att vi har laddat upp med ny energi i både kropp och själ. Precis som en förälskelse. Vi kommer helt klart att åka tillbaka till Trevi igen.

Läs mer om Trevi:

Hotel Antica Dimora alla Rocca
Lyxhotell i hjärtat av Trevi. Stället kan hjälpa dig med alla utflykter och aktiviteter. Läs mer om Hotel Antica Dimora alla Rocca och resor till Umbrien med Hideaways här.

Taggar från artikeln
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer