Upplevelser på en heldagsutflykt till Florens

Domkyrkan Santa Maria del Fiore i Florens
Domkyrkan Santa Maria del Fiore i Florens

Det är nästan omöjligt att tänka på Toscana utan att också tänka på Florens. Jag har haft turen att besöka Florens många gånger, men kanske är det inte vara turen som gör, att jag återvänder till staden gång på gång. Det är snarare det faktum, att jag aldrig blir helt mätt på Florens. Därför har jag också insett, att jag nog aldrig blir riktigt klar med att uppleva Florens, för det här finns så mycket att se och uppleva – och då tänker jag inte bara på sevärdheterna, utan på invånarna, kulturen, maten, historian och atmosfären som råder på gatorna. I detta inlägg kan du läsa mina tips, på vad jag skulle besöka om jag var i Florens för första gången – det går inte att hinna med allt, men mycket!

Kort information om Florens

Florens är Toscanas pulserande hjärta, och här hittar du de finaste samlingarna av konstverk och skulpturer från renässansen. Staden är dessutom centrum för mode och gastronomi, och har därför kommit att beundras över hela världen. Staden har drygt 350 000 invånare, är delad på mitten av floden Arno, och domineras av den stora domkyrkan Santa Maria del Fiore.

Duomo Firenze
Santa Maria del Fiore i Florens

Det berömda konstmuseet Galleria degli Uffizi, har en av väldens mest berömda konstsamlingar och runt omkring i staden kan man se några av de mest fascinerande skulpturerna som går att skåda. Överallt i staden finns kyrkor, marknader och butiker – och oavsett vart du befinner dig i staden, så kan du räkna med att du inte är den enda turisten.

Det är inte många besökare som reser besvikna från Florens. Staden har allt, och är kompakt och överskådlig, vilket gör att den lever upp till mångas förväntningar. Du kan också fly de stora grupperna av turister genom att besöka några av parkerna och borgarna, eller varför inte besöka det mer genuina kvarteret Oltrarno på andra sidan Arno. Passa även på att besöka vinmarkerna och de gröna landskapen som omringar staden.

Antalet moderna hotell stiger konstant, och det finns många platser där du kan hyra ett rum med utsikt, vilket var titeln på Fosters berömda roman som utspelade sig i just Florens. Det saknas inte heller restauranger, modebutiker, caféer och glassbutiker i staden, och dessutom är det lätt att ta sig hit med direktflyg från många storstäder i Europa. Oavsett om du kommer för en långweekend, på en dagsutflykt eller på en hel semester, så är Florens en plats i världen som du bör se minst en gång i livet.

Sevärdheter

De flesta museum är stängda på måndagar, och många platser är dessutom under renovering, vilket för att de är stängda för offentligheten – se därför till att göra din research innan du planerar ditt besök. Om du vill undvika köerna, kan du köpa biljetter online på de olika institutionernas hemsida, vilket framförallt kan rekommenderas för inträde på Galleria degli Uffizi och Bargello. Många stora kyrkor tar betalt i entrén, och de som inte gör det kan istället ta betalt för att tända ljuset vid de stora konstverken.

Galleria degli Uffizi

Det berömda konstmuseet som är Italiens mest berömda och besöka museum, har så många mästerverk, att du knappt kommer hinna med dem alla på ett besök.

Uffizi
Galleria degli Uffizi. Foto: ozge canCC BY 2.0

Om du besöker museet för första gången, kan du koncentrera dig på renässansmålningarna från Florens, vilket är en samling som fyller 15 rum och bjuder på verk av bland andra Lippo, Botticelli och da Vinci.

Bargello

Här hittar du den finaste samlingen av skulpturer i norra Italien. Ett stort rum är dedikerat Michelangelo, och du hittar också verk av Donatello, Ghiberti och della Robbia, samt andra icke-italienska europeiska konstnärer.

Museo Salvatore Ferragamo

Detta är ett ikoniskt museum, som du kan besöka om du är fascinerad av skor. Salvatore Ferragamo är en av Italiens mest framstående skotillverkare och på hans museum kan du få en inblick i produktionen och tänket runt designerna.

Piazza della Signoria

Piazza della Signoria är Florens elegantaste torg, där du också kan titta på skulpturer och palats. Tidigare stod Michelangelos Davidstaty här, men den har blivit flyttad till Galleria dell’Accademia, och nu står endast en replika på den ursprungliga platsen.

Pause på Piazza della Signoria
Pause på Piazza della Signoria.

Slå dig ner och ta en paus på ett av caféerna som kantar torget. Njuta av folklivet medan du skriver dina vykort hem till familj och vänner.

Palazzo Vecchio

Palazzo Vecchio är Florens rådhus, och också stadens högsta byggnad. Palatset byggdes på 1300- till 1500-talen och innehåller eleganta rum med väggmålningar från tiden då Medici styrde i staden.

Palazzo Pitti

Några museum i Florens blir ofta ignorerade, då de ligger på fel sida floden (vilket egentligen är rätt sida floden, om du vill upptäcka det autentiska Florens). Ett av dessa är Palazzo Pitti, som tidigare var Medici-familjens privata bostad, och idag huserar verk av Raphael och Titian – men missa inte heller samlingarna av modern konst och bestick.

Palazzo Pitti
Konst utanför Palazzo Pitti.

Domkyrkan Santa Maria del Fiore

Brunelleschis enorma domkyrka är idag den största murstenskatedralen i världen – och den syns från flera kilometers avstånd. Du kan ta dig upp till toppen i kupolen, för att njuta av en grandios utsikt över stadens tak. Utvändigt präglas katedralen av marmor i tre färger (grönt, rosa och vitt) och det är verkligen en förbluffande syn.

Basilica di San Lorenzo

Stadens äldsta kyrka, har knappt ett så vackert yttre som domkyrkan, men dess inre är gjort av Brunelleschi och bredvid finns en rad kapell som är dekorerade av Michelangelo.

Basilica di Santa Maria Novella

En fin kyrka med en fasad som påminner om domkyrkans, i grön, rosa och vit marmor. Kyrkan har en rad betagande konstverk, bland annat en rad freskomålningar av Ghirlandaio, som visar historier från Bibeln i det medeltida Florens. Det finns också flera målningar på det tillhörande museet.

Basilica di Santa Croce

Hem för Florens franciskaner och troligen grundad av Francis själv. Kyrkan har betagande freskomålningar av Giotto och ett kapell designat av Brunelleschi.

Santa Croce
Santa Croce. Foto: Robert PittmanCC BY-ND 2.0

Det finns ett tillhörande museum och ett torg utanför, där det avhålls både marknader och en spännande fotbollskamp varje år i juli.

San Miniato al Monte

Som en mångfärgat torn på backen ovanför Piazzale Michelangelo, står denna romanska kyrkan med vacker fasad och ett trevligt inre. Du kan ta taxi eller buss upp till toppen, och ta turen ner via en genväg till fots.

Giardini di Boboli

Trädgårdarna Giardini di Boboli är ett härligt ställe att njuta av en picknick med synen av en fontän på en liten ö, cypresser och en amfiteater som omringar dig.

Mercato Centrale

Marknaden är öppen på morgonen måndag-lördag, och har länge varit den största övertäckta matmarknaden i Europa. Här hittar du allt från färsk pasta till stark salami, och det är inte många turister som hittar hit. I närheten ligger San Lorenzo-marknaden med alla sin bodar som säljer lädervaror, väskor, skor och kläder.

Resor till Toscana

Med sitt centrala läge i Toscana, hinner du med att besöka Florens nästan oavsett vart i regionen du väljer att bo. Hideaways semesterbostäder i Toscana ligger ofta mitt ute i den vackra naturen på landet, men ändå nära de spännande städerna, som t.ex. Florens, San Gimignano och Lucca. Vill du själv upptäcka allt Toscana och Florens har att erbjuda, kan du se alla hideaways i Toscana här. Vi erbjuder handplockade semesterbostäder med fokus på personlighet, charm och autencitet.

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil. 

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway 

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
, ,
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer