Det här kan du uppleva under ytan på en dykresa till Thailand

Dykare
Ibland handlar det om att vara på rätt plats, vid rätt tillfälle - men det väntar nästan alltid stora upplevelser under ytan i Thailand. Foto: Tchami, CC BY-SA 2.0.

Idylliska sandstränder, fantastisk mat och ett härligt varmt klimat har gjort Thailand till ett av våra favoritresmål. Det är också vackert under havets yta, och reser du hit för att dyka eller snorkla, kan du se fram emot många oförglömliga upplevelser.

Här nedan kan du se ett litet urval av det spektakulära och exotiska djurliv som väntar på dig, på en dykresa till Thailand.

Valhajen – havets fredliga jätte

Hvalhaj
Valhajen är världens största fisk, men är trots sitt stora gap helt ofarlig för människor, så länge du håller dig i respektfullt avstånd från den kraftfulla svansen. Foto: Feefiona123, CC BY-SA 4.0.

Möjligheten att få möta en av havets kämpar i form av den vackra valhajen, lockar många sportdykare till Thailand år efter år. Får du chans att se denna stora, majestätiska fisk glida långsamt fram genom vattnet, blir det nog en upplevelse som blir svår att överträffa i framtiden. Trots valhajens stora gap, som lätt kan rymma en människa, behöver du inte vara nervös: den är endast intresserad av smådjur i form av kräftdjur, småfisk och bläckfiskar. Valhajar blir normalt upp till 12 meter långa och kan blir en bra bit över 100 år gamla.

Svartfenad revhaj

Blacktip Reef Shark
Den svartfenade revhajen, som är den vanligaste hajen på revet, är normalt rätt skygg och lättretad. På populära snorklings- och dykplatser, kan den dock lära sig att ignorera människor till viss grad. Foto: Brian Gratwicke, CC BY 2.0.

Det kan nog vara kittlande, första gången du får syn på den svartfenade revhajen, som har den klassiska torpedo-formade kroppen. Men trots sin mun, som är full av knivskarpa tänder, är den normalt inte farlig för människor. Den föredrar istället att äta små stimfiskar, eller att jaga större fiskar och bläckfiskar på korellrevet. Den är känd för att ta sig in på förhållandevis lågt vatten, och det är därför inte ovanligt att få syn på den, på en dykresa i Thailand.

Havssköldpadda

Havskildpadde
Många dykare drömmer om att möta en havssköldpadda i naturen. Den drömmen kan bli sann i Thailand! Foto: Brocken Inaglory, CC BY-SA 4.0.

Havssköldpaddor inger inte omedelbart samma respekt som hajar, men om du har turen att få möta en, ska du ändå hålla ett respektfullt avstånd för att inte stressa den. Dessvärre är dessa stora kräldjur hotade, då de vuxna sköldpaddorna fångas in, antingen för att användas som föda, eller på grund av deras vackra sköld. Dessutom är havssköldpaddorna sårbara, då de måste ta sig upp på land för att lägga sina ägg i sanden.

Barracudafiskar

Barracuda
Ett fiskstim av det mer skrämmande slaget… Foto: Kris-Mikael Krister. CC BY 2.0

Det råder inga tvivel om att barracudan är en rovfisk, när de simmar fram i patrull under havet. Framförallt de större arterna, har en tandrad som automatisk inger respekt. Den slanka och kraftfulla fisken påminner i utseendet om en liten gädda, men lever endast i saltvatten.

Djävulsrocka

Djævlerokke
Djävulsrockans graciösa framfart genom havet, är en syn man sent glömmer. Foto: Tchami, CC BY-SA 2.0.

Den största rockan, djävulsrockan, kan du se både när du snorklar och dyker i Thailand. Det är svårt att inte bli tagen av sättet dessa eleganta djur nästan svävar genom vattnet. Det ser så lugnt och långsamt ut, men du upptäcker snabbt, att de inte har några problem att simma från dig. De upplevs bäst, genom att helt enkelt låta bli att jaga dem – håll dig istället stilla, så kanske du har sådan tur att de istället simmar närmare dig.

Clownfisk

Klovnefisk
Clownfisk är inte några särskilt bra simmare, men skyddar sig mot sovfisk genom att genom att gömma sig vid tentaklerna av giftiga havsanemoner. Foto: Rickard Zerpe, CC BY-SA 2.0.

Det är naturligtvis inte enbart de stora, spektakulära arterna, som har gjort dykning i Thailand populärt. Korallreven rymmer också ett myller av mindre, men minst lika intressanta fiskar i en bred variation av former och färger, vilka också kan upplevas endast med snorkel. Du kan t.ex. nästan inte undvika att möta de berömda färgrika clownfiskarna, som gömmer sig bland havsanemoner. En lite rolig detalj är, att de alla föds som hanar, men kan bli honor om honan i flockens dominerande par dör. Clownfisk är en populär akvariefisk, och framförallt sedan Disneyfilmen Hitta Nemo kom ut 2003, har efterfrågan på dem stigit kraftigt. För att skydda dem, är det därför nu förbjudet att fånga dem.

Sjöhäst

Søhest
Det är sjöhästhanen som tar hand om äggen. Foto: Sylke Rohrlach, CC BY-SA 2.0.

Det sista exemplet på det fantastiska djurliv du hittar under ytan i Thailand, är sjöhästen. Utöver sitt särpräglade utseende, är sjöhästen framförallt känd för att det är hanarna som tar hand om äggen. Efter att de blivit befruktade hos honan, överförs de till en sorts påse på hanens mage.

Håller du ögonen öppna, finns det goda chanser för att se denna lilla nätta medlemmen av familjen Kantnålsfiskar på en bad- eller dykresa till Thailand. Sjöhästen hotas dock dessvärre av fångst för användande i traditionell medicin, framförallt i Kina. Thailand, som har varit en av de största exportörerna av torkade sjöhästar, införde därför förra året ett temporärt stopp för exporten.

Åk på en dyksemester till Thailand och bo på ett unikt hideaway

Oavsett om du vill utforska undervattenslivet med dykutrustning, eller hålla dig vid ytan med snorkel, är en avgörande ingrediens i receptet över en vällyckad semester i Thailand, självklart att du hittar helt rätt plats att bo på. På Hideaways har vi handplockat en mängd hotell och semesterbostäder på destinationer som t.ex. Krabi och Koh Samui, vilka är kända bland dykentusiaster.

Läs mer om resor till Thailand med Hideaways här

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
Mer av Louise Laurenius

Upplev konst och historia i Florens

Florens är Toscanas bultande hjärta och renässansens vagga i ett landskap fyllt...
Läs mer