Upplev urbilden av Italien i Vernazza

När jag var sju år besökte jag Italien för första gången i mitt liv. Jag, min storebror och mina föräldrar packade bilen och styrde karossen mot Monterosso al Mare, en av de fem byarna som ingår i nationalparken Le Cinque Terre i Ligurien. Trots att jag på den tiden troligen var mest intresserad av att spendera hela semestern i havet, förstod jag direkt att det var något speciellt med byn – och landet – jag hade kommit till. Kanske var det redan där och då, mellan salta bad och violsmakande glass, som min kärlek till Italien började gro, vilket sedermera fick mig att flytta till Milano

Trots att jag hade rest tillbaka i Italien många gånger sedan dess så var det ingen av turerna som hade fört mig tillbaka just till Le Cinque Terre. Fram tills sommaren 2014 vill säga, för då bestämde plötsligt en av mina bästa vänner sig för att komma och hälsa på mig i Milano. Det skulle vara hennes första gång i Italien och eftersom Milano kan vara olidligt på sommaren i 40 graders värme, valde jag istället att ta med henne på en tvådagarstur till platsen som en gång i tiden fick mig att falla för mitt nya hemland: Monterosso och grannbyn Vernazza (som dessutom var ny för mig).

Färgglada hus i Vernazza
De färgglada husen är typiska för regionen Ligurien – och i Vernazza gör de sig extra bra.

Låt mig bara stanna vid Vernazza för ett ögonblick och säga, att om ni är på jakt efter den italienska arketypiska staden, så är det högst troligt att ni hittar det här. Vernazza är som urbilden av Italien. Föreställer du dig ett Italien med trånga gränder där tvätten hänger på linor mellan fönster med gröna fönsterluckor? Vernazza. Föreställer du dig ett Italien med fiskegubbar som kommer in i små träbåtar med nätet ihoptrasslat i fören och den egenrullade cigaretten i munnen? Vernazza. Föreställer du dig ett Italien där piazzan på kvällarna fylls upp av italienska familjer – i alla generationer – där barnen springer omkring medan morföräldrarna slår sig ner på bänkarna och pratar om livet? Vernazza.

Här kan du läsa min kollega Allans tips om naturparkerna i Ligurien.

Vi tog tåget från Milano ner till Monterosso – och är det någonstans i Italien du ska passa på att njuta av tågfärden, så är det nog på denna sträcka. När du har passerat Genova, går rälsen längs Italiens västra kust, och ibland befinner sig tåget så nära havet att du för en stund glömmer om du sitter på ett tåg eller i en båt. Vyerna är fantastiska och med så mycket att titta på går den nästan fyra-timmar-långa tågresan rätt fort ändå.

Monterosso station
Monterossos station är den största bland stationerna i Le Cinque Terre. Hit kan du ta tåget från många utgångspunkter i Italien, för att sedan byta till regionaltåg till övriga byar.

I Monterosso bytte vi till regionaltåget mot Vernazza och efter blott tre minuter var vi framme. Vi hittade snabbt hotellet där vi skulle bo över natten, kastade in våra väskor på rummet och begav oss sedan ut – med sikte på havet. Stranden i Vernazza är inte stor, och kanske inte heller en av Italiens bästa – men det mest spektakulära är att du måste gå igenom en grotta för att komma fram till havet från den lilla stadskärnan. Stranden består av småstenar och klippblock, så om du är i behov av en lång sandstrand så ska du på fel plats. Men om du kommer resande från Milano, där avsaknaden av ett hav är märkbar på sommaren, då finns det inget bättre än att veckla ut handduken på Vernazzas småstenar, öppna en kall flaska Limonata och andas in den friska havsluften…

Limonata i Vernazza
Få saker går upp emot att öppna en kall Limonata på en strand i Italien en varm sommardag…

När vi hade fått nog av salta bad gick vi iväg på upptäcktsfärd i byn. Staden klättrar upp för bergen och om du letar dig igenom husen som hänger fast på klippväggarna så kommer du så småningom fram till ett av kontrollbåsen där du kan köpa biljetter för att vandra på stigarna mellan byarna i nationalparken. Men om du flirtar lite med vakten så kommer du säkert att få gå in 40 meter på stigen och njuta av utsikten utan att behöva betala…

Vill du lära dig laga mat från regionen Ligurien? Här hittar du mitt recept på focaccia – brödet som härstammar från Genova.

Vår upptäcktsfärd i Vernazza fortsatte även på kvällen då vi hade lite tid över innan vi hade bokat bord på en av restaurangerna i den lilla hamnen. Vi begav oss upp mot Castello Doria som ligger högst uppe på en klippa på andra sidan bukten. Det gick konstant uppför, och var kanske inte en optimal tur för två hungriga tjejer med finklänningarna på och sandaler på fötterna… Men det var mödan värt, för hur skulle vi annars kunna säga att vi hade hittat paradiset på jorden?

Solnedgång Vernazza
Som att promenera i en dröm…

Vill du också uppleva urbilden av Italien i Vernazza?

Ta då en titt på vår hemsida för att se vilka semesterbostäder vi kan erbjuda i området.

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil. 

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway 

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
,
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer