Upplev unika religiösa byggnader nära Nice

View of Nice, mediterranean resort
Upplev unika religiösa byggnader i närheten av kuststaden Nice

Älskar du också att besöka kyrkor och andra religiösa byggnader när du reser? Oavsett om du är religiös eller inte, eller om du brukar besöka en kyrka på hemmaplan eller ej, så är det många som spenderar mycket av sin semestertid med att besöka religiösa institutioner när de är turister.

Många vandrar genom katedraler och moskéer som om de vore museum; imponerade över ljuset i byggnaden, lukten av rökelse, utsmyckningarna och ljuden av en antik orgel. Men ibland är det också de enklare, heliga platserna som lockar. Intima platser som inte, i motsats till de stora katedralerna, är byggda över århundraden, utan kanske endast över ett årtionde – och som står som symboler för deras skapares entusiasm, eller rätt och slätt deras tro.

Konstkapell nära Nice

Som resenär kan du hitta precis sådana små kapell, inte långt från den sydfranska staden Nice. Henri Matisses Chapelle du Sainte Marie du Rosaire är placerat på en backe i den vackra staden Vence från 1500-talet, medan Jean Cocteaus Chapelle Saint-Pierre går att finna nära havet i Villefranche-sur-Mer. De är både mästerverk, skapade av konstnärer i slutet av deras karriär: Cocteau började arbetet med sitt kapell då han var 68 år, och Matisse när han var i 70-årsåldern. Båda kapell reflekterar en kärna i konstnärernas still: Matisses rena linjer, och Cocteaus fantasifulle blandning av myter och katekeser.

Matisse-kapellet i Vence

Du kan få en introduktion till Matisse-kapellet på Nices Matisse-museum, som ligger i en charmig italiensk villa från 1700-talet, i kvarteret Cimiez. Det är en kort väg uppför backen från Hotel Regina, där Matisse bodde och arbetade fram till hans död år 1954. Här kan du, utöver att hitta en fin kollektion av konstnärens tavlor och skulpturer, se modeller och skisser som han sedermera utvecklade till kapellet. Matisse (1869-1954) bodde i Vence mellan 1943-1949, och skapade sitt kapell för att ära Monique Bourgeois, som var hans modell och senare blev nunna. Det är idag nunnor som utför de guidade turerna i kapellet (på franska). Kapellet öppnade 1851, och Matisse höll ett öga på allt under konstruktionen av det: allt från de kraftiga färgade glasfönstren, till de kläder prästerna hade på sig när de höll i en mässa vid det enkla stenaltaret. Det var första gången, en konstnär skapat ett kapell från grunden.

Cocteau-kapellet i Villefranche-sur-Mer

Inte långt därifrån ligger den avantgardiska poeten, konstnären och filmregissören Jean Cocteaus mirakel till transformation av en 1400-talskyrka. Han har på kapellets väggar målat bilder från helgonet Sankt Petrus liv: hand gång på vattnet, och romerska soldaters tillfångatagande av honom. Det finns också en hyllning till kvinnorna i Villefranche, som bär deras korgar med fisk på huvudet medan änglarna vakar över dem. En 1950-talsklädd jazzgitarrist sjunger en serenad för Jungfru Maria – och över det hela svävar änglar. “Jag använde inte mitt huvud, men mitt hjärta” sa Cocteau om hans skapelse. Båda kapellen talar till många turisters hjärtan – som det mesta i södra Frankrike lyckas göra.

Hitta din resa till Frankrike med Hideaways här

Välkommen till Escapeaway

Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil. 

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway 

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer