Upplev två av Palermos sevärdheter

Det är inte många städer i Italien som bär prägel av så många olika kulturer, som Palermo – och detta avspeglar sig också i urvalet av sevärdheter. Här nedan an du läsa om två mycket olika sevärdheter i – eller i närheten av – den gamla sicilianska kulturstaden tillika öns huvudstad; Cattedrale di Santa Maria la Nuova som ligger 10 km sydväst om Palermo, samt stadens och öns största marknad, La Vucciria.

Cattedrale di Santa Maria la Nuova

Denna domkyrka, som är byggd i gyllene siciliansk sten av Kung Vilhelm II, förenar moriska och normandiska stilar, och är berömd för sina makalösa mosaiker i flera färger, som smyckar varje ledig centimeter på väggarna. Många av de berättelser som vi känner till från det gamla och nya testamentet, är återgivna här, och har på ett dramatiska vis gjorts levande. En stor, majestätisk Kristus Pantokrator (den allsmäktiga härskaren) finns upphöjd över hela altaret. Från det rökelsefyllda inre rummet med mosaik uppsatta på hela 5000 kvadratmeter, kan du träda ut i det bländande solskenet under de lika berömda valven i det närliggande benediktinerklostret.

La Vucciria

Marknadens överfyllda, basar-lika, snäva passager är ännu en påminnelse om, att från Sicilien är det endast ett hopp, och man är ute från Europa, som författaren D.H. Lawrence skrev. La Vucciria handlar inte endast om inköp – det är ett hektiskt skådespel, fullt av handlare som skriker, skålar, ropar, diskuterar och sjunger om deras varor – den ena högre och mer underhållande än den andra. Du kan äta dig fram, eller så kan du endast kasta dig ut i de berusande dofterna från saltad bläckfisk och ansjovis, till färsk mynta, basilika, saffran, kapris och oregano. Då detta ju är en ö, kan du förvänta dig ett otroligt utbud av fisk och skaldjur, och från backarna i öns inland visas stolt upp getkadaver, komplett med inälvor och allt som vittnar om råvarans färskhet. Och vem kunde ana, att det finns så många olika slags oliver? Marknaden La Vucciria hittar du söder om torget och kyrkan San Domenico – det är mest livligt och hektiskt på morgonen.

Lär mer om resor till Palermo här

Taggar från artikeln
skriven av
Mer av Allan

Lär dig göra citronlikören Limoncello

Limoncello är en riktigt god citronlikör som härstammar från Amalfikusten söder om...
Läs mer