Upplev Spaniens färgglada och traditionella fiestas

Es Mercadal.
Festes de Sant Martí i Es Mercadal på Menorca. Foto: Jez Timms - Unsplash

Om du tycker om att resa för att uppleva lokal kultur, är Spanien ett perfekt resmål! Denna charmiga sydeuropeiska nation, är inte bara berömd för dess fantastiska stränder och kulinariska läckerheter, utan också för sitt djupt förankrade kulturarv. Det firas med ett överflöd av lokala festivaler, så kallade fiestas, året runt. 

Från spektakulära hästlöpningar och tomatkamper, till religiösa processioner och människotorn, bjuder Spanien på många möjligheter att få uppleva en del av de mest magiska och autentiska kulturella upplevelserna. Här nedan följer ett litet axplock av alla de spännande festivaler du kan uppleva på en semester i Spanien.

Påskveckan i Spanien. Foto: Esteban Palacios Blanco – Unsplash

Semana Santa (Den Heliga Veckan)

Bokar du en semester till Spanien under påskvecka, Semana Santa, kan du se fram emot en betagande påskupplevelse. Den heliga veckan, som firas i hela landet mellan Palmsöndagen och Påskdagen, fyller gatorna med religiösa processioner. Här bär deltagarna färgglada dräkter, ofta inspirerade av skulpturer och bibliska figurer, som är mästerverk av hantverk och konst.

Du kan uppleva påskveckans firande och traditioner på de flesta platser i Spanien. Sevilla, Málaga och Valladolid är dock kända som några av de bästa platserna att uppleva denna viktiga spanska högtid på. Stämningen är intensiv och du kommer drabbas av den djupa känsla och hängivenhet som präglar festligheterna.

Det används tonvis med tomater i kampen, som varar en timme. Foto: flydime, CC BY-SA 2.0

La Tomatina

Om du önskar släppa tyglarna lite, och delta i en festlig tomat-kamp, är La Tomatina i den lilla staden Buñol något för dig! Sista onsdagen i augusti görs stadens gator om till en gigantisk tomatkamp där tusentals deltagare kastar mogna tomater på varandra, och stämningen är lättsam och full av jubel.

Det är en oförglömlig upplevelse som kommer att få dig att känna dig som ett barn igen. Tomatkampen, som idag lockar tusentals festglada deltagare från hela Spanien och resten av världen, har ett lite oklart ursprung. La Tomatina anses dock ha sina rätter från år 1945 då en informell matkamp bröt ut under en lokal parad. Under årens lopp, blev det en fast tradition och år 1950 erkändes den officiellt som festival.

På själva dagen fulls gatorna i Buñol med tonvis av övermogna tomater som blivit odlade just för denna anledning. När klockan slå tio på förmiddagen startar den vilda tomatkampen. Deltagarna kastar, klämmer och smetar tomater på varandra och gatorna blir bokstavligen översvämmade med den röda saften. Det är en härlig blandning av kaos och humor, där man helt glömmer alla bekymmer och bara låter sig hänga med i festligheterna. 

Det är värt att nämna, att det finns en del regler som ska följas, för att säkra alla säkerhet under händelsen. Tomaterna ska till exempelvis krossas innan de kastas och man får inte ta med hårda eller skarpa ting. La Tomatina är en alldeles för våldsam händelse för barn, men de senaste åren har man på förmiddagen avhållit en Tomatina Infantil för barn mellan 4-14 år på stadens huvudtorg. Denna barnutgåva av händelsen varar en halvtimme – även här är simglasögon en bra idé.

De höga människotornen är en imponerande syn. Foto: Michał Parzuchowski – Unsplash

Castells i Tarragona

En annan tradition där deltagare riskerar sina liv och lemmar, är de höga människotornen, Castells. Denna över 200 år gamla tradition kan du uppleva vid stadsfester, festivaler och dedikerade tävlingar runt om i Spanien, men primärt i Katalonien

Castells är en tradition där olika lag tävlar om att bygga de högsta och mest stabila människotornen. Det är inte bara en kulturell händelse, utan också en manifestation om samarbete, styrka och gemenskap. När du ser dess fantastiska torn bli resta, kommer du känna dig inspirerad av den otroliga dedikation och precision som behövs för att utföra denna konst.

Reser du till Tarragona, kan du uppleva denna unika katalanska tradition vid en stor tävling där dessa människotorn når upp till skräckinjagande höjder. 

Hästfestivaler

Om du reser till Menorca på sommarsemester, kan du på många platser uppleva de traditionella hästfestivalerna. De avhålls under sommarmånaderna som en hyllning till öns stolta tradition för hästuppfödning, och inte minst den unika Menorquiner-hästen, som är avlad på just Menorca. 

En av de mest uppmärksammade hästfestivalerna på Menorca är Festes de Sant Joan eller San Juan-festligheterna, som äger rum i Ciutadella, öns näst största stad, vid sommarsolståndet. Denna festival sträcker sig över flera dagar och kulminerar i en storslagen parad med präktigt utsmyckade Menorquiner-hästar och deras ryttare, också kända som caixers. 

Det mest betagande ögonblicket under Festas de Sant Joan är det så kallade Jaleo. Här samlas ryttare och hästar på stadens centrala torg, Plaça de Born, där musiken fyller luften. Ryttarna reser deras hästar och får dem att hoppa upp på bakbenen, medan folkmängden klappar och jublar. 

Feria del Caballo i Jerez är den mest populära hästfestivalen i Spanien. Foto: Dominic Alves, CC BY 2.0

Även på det spanska fastlandet är hästen mittpunkt för festivaler. En av de mest populära är Feria del Caballo. Den äger rum varje år, normalt i början av maj, i den charmiga staden Jerez de la Frontera i södra Spanien.

En av de största händelserna är Paseo de Caballos, där hundratals ryttare går på parad genom staden gator på vackert utsmyckade andalusiska hästar. Staden är också känd för sin sherry- och brandyproduktion som du naturligtvis också kan smaka på under festivalen.

Upplev det äkta Spanien på en resa med Escapeaway

Om du vill, kan du spendera hela semester i Spanien med att slappna av på stranden eller vid poolen. Detta fantastiska land är dock också en skattkammare av färger, ljud, smaker och traditioner som garanterat kan skapa många oförglömliga minnen.

Boka din resa här hos Escapeaway. Vi har handplockat de bästa hotellen runt om i Spanien och du hittar alla i vår sökmotor. I den hittar du också enkelt de billigaste flygbiljetterna till resan. Buen viaje!

>>> Se alla resor till Spanien med Escapeaway

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil. 

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway 

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
Mer av Louise Laurenius

Upplev konst och historia i Florens

Florens är Toscanas bultande hjärta och renässansens vagga i ett landskap fyllt...
Läs mer