Upplev Portugals UNESCO-sevärdheter

Sintra palats
Palatset i Sintra finns med bland Portugals sevärdheter som finns upptagna på UNESCOs världsarvslista

Trots Portugals ringa storlek, finns det ganska många områden och byggnader i landet, som är med på UNESCOs världsarvslista. Du kan läsa om några av de mest populära av dessa sevärdheter här.

Tomar i centrala Portugal

År 1983 utnämnde UNESCO klosterborgen i staden Tomar till kulturarv. Borgen, som är ett arkitektoniskt vidunder, grundades av tempelriddare efter morernas försvinnande på 1100-talet. På 1300-talet övertogs borgen – och utvidgades väsentligt – av korsriddare. Det stora komplexet av klosterborg, klostergård och korsriddarnas kyrka, står idag som symbol för Portugals öppnande mot andra civilisationer på 1400-talet.

Sintra – den kungliga staden vid Lissabon

Centralt i Sintra hittas kungapalatset (Palãcio Nacional) med sina två karaktäristiska konformade torn. En annan viktig sevärdhet är Palãcio da Pena, ett slott som ligger cirka 4 kilometer från Sintra, och är byggd i romantisk stil på 1800-talet på beställning av Ferdinand II. Han gjorde om en klosterruin till ett romantiskt slott med element av gotisk, egyptisk, morisk och renässans-stil. Slottet är omgivet av en park med många lokala och exotiska växter. Hela landskapet i och runt omkring Sintra, är en enastående kombination av arkitektur, parker och vackra bergslandskap.

Paladset i Sintra
Palatset i Sintra

Porto är mer än bara Portvin

Porto, som ligger på bergssluttningarna vid floden Douros mynning, grundades för mer än 2000 år sedan. Romarna gav staden namnet Portus (hamn), och dess utveckling har skett i nära samband med havet. Bland Portos alla historiska byggnader, kan nämnas domkyrkan med sitt kor i romansk stil, börsen som är präglad av nyklassisk stil, samt Santa Clara-kyrkan. Även Portos charmiga gamla stadsdel med snäva gator och sneda hus kan framhävas.

Pico på Azorerna

På ett 987 hektar stort område på den vulkaniska ön Pico kan du se ett unikt randigt mönster av långa, raka väggar, som är uppbyggda parallellt med klippkusten. Väggarna är byggda för att skydda druvorna som växer i de tusentals rektangulära vinfälten, mot vind och saltvatten. Detta speciella landskap, skapat av människan, kan dateras tillbaka till 1400-talet och utgör en karaktäristisk del av hela vinodlingskulturen på Pico, tillsammans med alla de typiska vingårdarna och husen, vinkällarna, kyrkorna och trädgårdarna.

Madeiras lagerträdsskogar

Madeiras lagerträdsskogar (Laurisilva-skogarna) är en spännande, historisk del av Madeiras redan spektakulära natur. Man ser här rester av den ursprungliga tillväxten av de legendariska lagerträdsskogarna, som idag endast finns på ett ställe i Europa, nämligen i naturparken Parque Natural de Los Alcornocales, som sträcker sig från Gibraltar och norrut in i Andalusien. Det är en av världens mest varierande livsmiljöer, vad angår antalet planter på kvadratkilometer.

Hitta din resa till Madeira med Hideaways här

Guimarães historiska stadskärna

Guimarães är för många portugiser nationens vagga, och står som symbol för de första tecknen på Portugals nationella identitet på 1100-talet. Guimarães är ett ovanligt välbevarat och autentiskt exempel på en medeltida stads utveckling till en modern stad. Framförallt kan man framhäva utveckligen av portugisisk arkitektur från 1400-talet till 1800-talet, med användning av traditionella byggmaterial och tekniker, som sedermera också överfördes till Portugals kolonier i Afrika och Sydamerika.

Fæstningen i Guimarães
Det medeltida slottet i Guimarães

Évoras historiska stadskärna

Staden Évora i regionen Alentejo i centrala Portugal har rötter hela vägen tillbaka till romartiden. Från denna period ses det sjuttonhundra år gamla Diana-templet, som är ett av de bäst bevarade byggnadsverken i Portugal från romartiden. På 1400-talet var Évora residensstad för Portugals kungar. Många av Évoras vackra, vitkalkade hus med balkonger med smidesjärn, kan härledas till perioden mellan 1500- och 1700-talen, och har haft betydande inflytande på den portugisiska arkitekturen i Brasilien.

Côa-dalens klippmålningar

Bland Portugals världsarv hittar vi också en rad väldigt ovanliga klippmålningar i Côa-dalen i norra Portugal. Klippmålningarna dateras tillbaka till den äldre stenåldern, det vill säga 22.000-10.000 år innan vår tid. Det vittnar om våra förfäders kreativa aktivitet och ger oss ett helt enastående intryck av deras sociala, ekonomiska och spirituella liv.

Belém i utkanten av Lissabon

Mosterio dos Jerónimos (Jeronimus-klostret) och Belémtornet i Lissabon är stadsdelen Beléms största sevärdhet, och naturligt nog är både dessa klassificerade som världsarv. Båda byggnadsverk är byggda i typisk manuelinsk stil. Klostret började byggas av Manoel I år 1502 för att bevara några av alla de rikedomar som alla upptäcktsresor förde med dig.

Belém-tårnet i Lissabon
Belémtornet i Lissabon

Belémtornet i närheten, är byggt till minna av Portugals berömda upptäcktsresande, Vasco da Gama, vars grav för övrigt kan ses i Jeronimus-klostret.

Hitta resor till Lissabon med Hideaways här

Batalhas klosterkomplex

Klostret grundades 1388 till minne av Portugals seger över Spanien år 1385. Under de kommande två århundradena var det de portugisiska kungarnas väsentligaste byggnadsprojekt. Största delen av byggnaden är uppförd i sengotisk stil, medan det senare har adderats en originell portugisisk manuelinsk stil.

Staden Angra do Heroismo på Azorerna

Angra var en viktig hamn på ö-gruppen Azorerna under perioden från 1400-talet fram till 1800-talet, då en kamp mellan ångfartyg tog plats. Framförallt anmärkningsvärda är de två militära fästningarna San Sebastião och San João Baptista, båda mer än 400 år gamla och enastående exemplar på militärarkitektur. 1980 drabbades staden drabbad av ett jordskalv, men är sedan dess återuppbyggd.

Alto Douros vinområde

Alto Douro vinområde längs floden Douro i norra Portugal har i cirka 2000 år varit ett av Portugals viktigaste områden för produktion av vin. Odling av vindruvor av genom många århundraden satt sin prägel på den teknologiska, sociala och ekonomiska utvecklingen i regionen.

Vinområde ved Dourofloden
Vinområde vid Dourofloden

Överallt kan du se terrasser med vinplantor, quintas (vingårdar), trevliga landsorter (många som erbjuder vinprovning) och små kapell. Sedan 1700-talet har portvinet varit områdets viktigaste produkt – känd över hela världen för sin höga kvalitet, men det produceras också andra utmärkta viner i området.

Alcobacas cistercienserkloster

Santa Maria-klosteret, beläget i staden Alcobaca i västra Portugal, grundades på 1100-talet av Kung Alfonso, efter segern över morerna vid Santarém. Det enorma cistercienserklostret är ett mästerverk, byggt i en tidig gotisk stil av utsökta material.

Hitta resor till Portugal med Hideaways här

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil. 

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway 

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer