Upplev Palion i Siena på en resa till Toscana

Palio of Siena
Palio - den kända hästkapplöpningen i Siena.

En resa till Toscana i Italien bör absolut innehålla ett besök i Siena – och har du tur, kan du här uppleva Palion, den världsberömda hästkapplöpningen.

På mindre än en minut fylls Piazza del Campo i Siena med en otrolig glädje och irrationell förvirring, medan århundradens rivalisering testas. Det är lite märkligt, att en kapplöpning som varar endast 90 sekunder, kräver ett helt års planering, ett livslångt tålamod och en hel stads deltagande. Men det gör den berömda Palion i Siena – och det har varit så sedan 1200-talet då den första hästkapplöpningen avhölls. På den tiden föregick loppet på bar hästrygg hela vägen genom Siena – loppet, så som det ser ut idag där det går runt Piazza del Campo, introducerades på 1600-talet. Idag avhålls Palion två gånger om året; i början av juli och i mitten av augusti.

Palio tilskuere
Torget Piazza del Campo fylls till bristningsgräsen med spända åskådare. Foto: Janus Kinase, CC BY-SA 2.0.

Palion har tagit plats under krig, vid hungersnöd och under pesten. På 1300-talet blev fångarna utsläppta från fängelset för att kunna vara med på festligheterna. Då fascisterna var på väg att vinna terräng år 1919, väntade Sienas invånare med valet av ett nytt stadsråd till efter Palion. År 1943 var britterna rädda för uppror i ett tunisiskt fångläger för att du förbjöd fångarna från Siena att arrangera en Palio. Man kan minst sagt säga, att Palion är den vikigaste kulturhändelsen i Siena…

Palio flag
En höjdpunkt vid Palions pumpa och ståt, är flaggbärarnas uppträdande. De är berömda över hela Italien för deras konstnärliga sätt att hantera den enorma flaggan som de kastar och snurrar högt upp i luften. Foto: Gilda, CC BY-SA 2.0.

Viktiga förberedelser

Även om Sienas invånare säger att il Palio corre tutto l’anno (Palion löper hela året), är de faktiska förberedelserna nerkokade till tre dagar där man drar lott bland hästarna som ska representera varje kvarter (contrada), väljer ut jockeys (som ofta kommer från Maremma) och utför de sex provloppen – varav de sista avhålls samma morgon som själva Palion (de kallas provaccio – eldprovet). Kvällen innan loppet avhålls en spänd “försoningsmiddag” i varje contrada. Det är många som flockas runt Piazza del Campo för att se loppet, men det är också många som inte klarar av den stora spänningen på torget, och istället sätter sig framför TV-skärmen på kvarterets torg, eller går till kyrkan för att be.

Contrade på parad

De 17 kvarteren, contrade, är alla representerade i Palions färgrika Corteo Storico (historiska parad). Deltagarna bär kostymer som är typiska för just deras kvarter. Orden c’è terra in piazza (det är jord på torget) är signalen för att ta fram dräkterna från museerna och göra dem redo inför den stora, historiska paraden.

På själva Palio-dagen leder man hästarna till de olika kvarters-kyrkorna för att välsigna dem. Prästen håller hästens huvud och befaller den att vai e torni vincitore! (gå, och kom tillbaka som vinnare).

Palio væddeløb
Full fart framåt! Foto: Janus Kinase, CC BY-SA 2.0.

Allt är tillåtet

Deb obarmhärtiga kapplöpningen går tre gånger runt torget. Om en ryttarlös häst vinner, blir hästen närmast upphöjd till skyarna och ansedd som helgen, och den får hedersplatsen på den efterföljande banketten där hovarna förgylls. Den historiska paraden, som avhålls innan huvudloppet, har Sienas hundratals år långa strid med Florens som tema – från den ärorika segern år 1260, till den förödmjukande förlusten år 1560.

Kvarterens makt

I Siena är de olika contrade allsmäktiga: fråga en av Sienas invånare var han kommer ifrån, och han kommer att svara ma, sono della Lupa (jag är från varg-kvarteret). Lojaliteten ligger först och främst till staden i själen, inte staden på kartan.

Tio av de 17 kvarteren deltar i palion – de sju som inte deltog i förgående års lopp, samt tre som utsetts vid lottdragning. Varje contrada väljer ut en kapten och två löjtnanter som ansvarar för kampanjen. Fram till Palion blir det illegala lagligt; kidnappning, mutor, komplotter och doping av hästarna är vanligt förekommande.

Varje contrada har sin egen flagga, som visas runt omkring i staden under Palion – och som spelar en viktig roll i den ceremoniella delen av händelsen. Flaggor och baderoller är centrala delar av Palion. Faktum är att priset – själva palion som alla strider om – är en banderoll: en flagga i silke med en bild av Madonnan och stadens vapensköld. Den contrada som är så skicklig att vinna Palion, behåller banderollen tillnästa års kapplöpning.

Resor till Toscana

Vill du själv uppleva hästkapplöpningen i Siena? Då ska du välja att resa med Hideaways till Toscana, där du bor på handplockade hotell och semesterbostäder. Så har du inte bara en bra utgångspunkt för upplevelserika utflykter – till exempel till Siena – utan också en plats där du kan slappna av och känna dig som hemma.

Läs mer om resor till Toscana med Hideaways här.

Taggar från artikeln
,
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer