Upplev New York på två hjul

På cykel i New York
Samla dina vänner och upplev New York på två hjul.

Även om en tur i New Yorks kända metro kan vara en upplevelse i sig själv, kvarstår det faktum att staden bäst upplevs ovanför ytan. Att packa ner sköna skor i resväskan är därför ett måste, för promenaderna kommer troligtvis att bli både många och långa. Men om du vill vila fötterna en stund – och ändå ha tid att uppleva stadens alla kvarter och sevärdheter – ja, då finns det ett ypperligt alternativ till både tunnelbanan och promenaderna: cykeln!

Att cykla i en så stor stad som New York, kan verka skrämmande vid första åtanken. Trafiken är tung; det är många bilister, cyklister och fotgängare som ska samsas om samma vägnät; och stadens alla ljud och attraktioner kan vara distraherande när du egentligen borde hålla båda ögonen på vägen och båda händerna på styret. Så med detta vill jag bara höja ett varningens finger: var försiktig! Är du bara det, kan jag varmt rekommendera att uppleva det stora äpplet på två hjul.

Speed Bump
Håll ögonen öppna så du inte missar några av stadens alla farthinder.

Att ta sig fram på cykel blir allt mer populärt

Att ta sig fram på cykel har kommit att bli ett väldigt populärt transportsätt för New Yorks invånare och besökare. Stadens transportstyrelse visade i en rapport från 2017 att hela 164 miljoner cykelturer togs i staden år 2015 (i jämförelse med bara 66 miljoner år 2006). Kanske beror denna utveckling på det fortlöpande arbetet med att bygga nya cykelbanor i staden. Kanske beror det på att man tänker mer grönt och ekonomiskt – och dessutom ser hälsoeffekterna av att cykla istället för att åka taxi. Men framförallt tror jag det beror på att cyklar nu finns tillgängliga för alla, sedan CitiBike lanserade sin Bike Sharing Service i maj 2013. Idag finns över 12.000 cyklar att låna i staden, och över 750 stationer där du kan hämta och lämna tillbaka dem.

Och som om detta inte vore nog, har du också en uppsjö av cykelturer att följa. På NYC Bike Maps kan du hittar kartor över stadens olika cykelstigar, vilket underlättar om du vill ha en skön – och stressfri – dag uppe i sadeln.

Central Park är perfekt som uppvärmning

Tycker du ändå att det är lite läskigt att cykla mitt i trafiken, rekommenderar jag dig att värma upp på en något lugnare plats. Central Park erbjuder dig en 340 hektar stor yta, där du kan ta dig fram på cykel utan att behöva oroa dig för mycket annat än fotgängare, andra cyklister och möjligen en och annan häst och vagn. Stanna till för en picknick-paus på gräsmattan i skuggan av några träd – eller varför inte passa på att besöka Central Park Zoo när du ändå befinner dig i området? Lås fast cykeln och låt dig underhållas av snöleoparder, grizzlybjörnar och sjölejon för en stund.

Cykla i Central Park
Börja din cykeltur i Central Park där biltrafiken är nästintill obefintlig.

Via Broadway ner till Greenwich Village

Senast jag cyklade i New York, började jag och mina vänner just i Central Park, och när vi kände oss redo, styrde vi söderut från Columbus Circle hela vägen ner längs Broadway tills vi nådde Times Square. Det spelar ingen roll hur många gånger du besöker New York, Times Square kommer alltid få dig att tappa hakan. Här rekommenderar jag dig dock att kliva av cykeln och leda den bredvid dig – det kaos som råder i Manhattans mittpunkt, är det ingen som vill uppleva balanserandes på två hjul.

Därefter cyklade vi vidare genom Chelsea och Greenwich Village på Manhattans västra sida. Dessa två områden är helt klart mina personliga favoriter i New York, framförallt Greenwich Village där husen är lägre än genomsnittet i staden och solen når därför oftare (eller lättare är kanske rätt ord) kvarterets gator. Dessutom finns här gott om trädgårdar och innergårdar att upptäcka, och i varje gathörn ligger en mysig restaurang eller ett bohemiskt café. En perfekt plats för en lunchpaus, med andra ord.

Cykel Lunch
Ett plus med att cykla istället för att köra bil, är att du kan njuta av ett glas vin (eller två) till maten.

Genom China Town till Brooklyn Bridge och upp längs West Side Greenway

När vi var mätta och belåtna hoppade vi på våra cyklar igen, och styrde österut genom China Town. Att cykla i China Town var ungefär lika kaosartat som du kan föreställa dig, men så snart vi kom över till östra sidan kunde vi följa den cykelstig som leder söderut längs East River, och efter en kort stund fick vi njuta av synen av både Manhattan Bridge och Brooklyn Bridge.

Vi fortsatte sedan till Manhattans sydligaste spets, cyklade förbi Battery Park och vidare upp till Freedom Tower där vi slog oss ner för en välförtjänt eftermiddagskaffe i solen. Vi hade turen att få uppleva en magisk solnedgång över Hudson River, så under hela vägen upp längs West Side Greenway – vår sista etapp för dagen – njöt vi av att se solens strålar gå ner bakom skyskraporna på andra sidan floden. Ett perfekt avslut på en härlig och händelserik dag på två hjul.

Solnedgång Hudson River
Solnedgång över Hudson River

Res till New York och upplev staden på två hjul

Har du blivit sugen på att själv hoppa upp i sadeln och upptäcka vad New York har att erbjuda? Då ska du titta in på vår sida om resor till New York. Vi har handplockat hotell som ligger utspridda över hela Manhattan, och som alla lever upp till våra krav på vad ett äkta hideaway ska vara.

Läs mer om resor til New York med Hideaways här

Taggar från artikeln
,
Mer av Louise Laurenius

Upplev konst och historia i Florens

Florens är Toscanas bultande hjärta och renässansens vagga i ett landskap fyllt...
Läs mer