Upplev naturparkerna på den italienska Rivieran

För många semesterfirare är den italienska Rivieran ett lika bra, men billigare alternativ till den franska motsvarigheten, när det kommer till sol- och badsemestrar.

Men Ligurien är mycket mer än bara så. Här kan du uppleva en exotisk flora och fauna i naturparkerna Monte Portofino och Le Cinque Terre, där du hittar vinfält på bergssluttningarna, små pittoreska fiskelägen, storslående panoramautsikter, inbjudande vandringsrutter och – inte minst – det vackra Medelhavet.

Naturparken Monte Portofino

Portofino-berget sträcker sig 416 meter över havsytan och ligger som en anmärkningsvärd halvö längs Liguriens färgrika och dramatiska kuststräcka. Här blandas fjärran landsbyar på bergen med moderna kuststäder, och möjligheterna för minnesvärdiga naturupplevelse är många:

– prova den betagande vandringsleden från Camogli till San Rocco (med trappor, ca 30 minuters promenad) och därifrån vidare ut till den stora klippan Punta Chiaooa. Från San Rocco finns en panoramautsikt över hela rivieran bort till Genova.

– för de tränade kan jag rekommendera vandringsleden från Santa Margherita (börjar på Via Costa Secca vid stadens sjukhus) till San Fruttuoso (över berget, ca 4-5 timmars promenad), för att sedan ta turen tillbaka med båt. San Fruttuoso, som bjuder på en äventyrlig lagun med azurblått vatten, en Kristus-staty 15 m under havsytan och ett intressant kloster från 1000-1300-talen, kan endast nås till fots, eller via vattenvägen.

Monte Portofino naturpark
Sandlagunen Paraggi på väg till Portofino

Se alla våra semesterbostäder och hotell vid Portofino naturpark här.

Naturparken Le Cinque Terre

Le Cinque Terre består, som det italienska namnet avslöjar, av fem små kuststäder i sydöstra delen av Ligurien, som gränsar till Toscana. Deras namn är så exotiska som Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola och Riomaggiore.

Le Cinque Terre kan gärna besökas om hösten, när naturens färger väller över, och turistmassorna sedan länge åkt hem. Generellt bjuder Ligurien på ett lugnt och skönt höstväder, då området ligger i lä bakom den norra delen av Apenninerna.

Cinque Terre
Landskapen i Cinque Terre naturpark ärr fantastiska…

Se alla våra semesterbostäder och hotell i Le Cinque Terre här.

3 oemotståndliga råd

1. Lokaltransport
Le Cinque Terre nås bäst med tåg, som tar ca 1 ½ timmer från Genova i väst, eller Pisa i öst. För att ta dig mellan stad till stad rekommenderar jag varmt att vandra – det är en otroligt vacker tur som tar 2-3 timmar beroende på tempo. Alla städerna kan på detta vis besökas till fots på två dagar. Alternativt kan du ta tåget från stad till stad, vilket endast tar ett par minuter. Tågen avgår ofta och är – för att vara i Italien – oftast i tid.

Vernazza, Cinque Terre, Italien
Den lilla staden Vernazza är en del av Cinque Terre naturpark.

Monte Portofino går att nå på flera sätt: ta tåget antingen till Camogli eller till Santa Margherita Ligure. Från Santa Margherita kan du ta bussen till Portofino (som ligger vid slutet av en återvändsgata och bäst besöks utan bil).

Havet och kustens vackra natur upplevs allra bäst från båten som seglar mellan Genova, Camogli, San Fruttuoso, Portofino, Santa Margherita, Rapallo, Chiavari och Le Cinque Terre (den avgår kontinuerligt fram till slutet av oktober).

Cinque Terre naturpark
Ytterligare en naturskön bild från Cinque Terre naturpark.

2. Följ H.C. Andersens fotspår
Mitt emellan de två ovannämnda naturparkerna ligger vackra Sestri Levante med sina två laguner och sin charmiga stadskärna. Den världsberömde danske författaren H.C. Andersen besökte Sestri Levante under en Italien-resa 1835, och även idag har staden en årlig festival i slutet av maj som är tillägnad äventyrsförfattaren. Den ena av stadens två ständer, Äventyrsbukten, är uppkallad efter H.C. Andersen.

Sestri Levante, Ligurien
Med ett besök i Sestri Levante går du i H.C. Andersens fotspår…

3. Besök bildsköna Villa Durazzo i Santa Margherita
Besök Villa Durazzos vackra trädgård i Santa Margherita som är anlagt efter liguriska traditioner. I villan finns en ingång till ett spännande museum, och dessutom innehar trädgården ett mysigt café med storslagen utsikt över Medelhavet. Villa Durazzo, som uppfördes år 1560 genomsyras av stil och historia.

Hitta resor till Den Italienska Rivieran med Escapeaway här

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil. 

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway 

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
,
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer