Upplev Montecassino – ett av Europas mest sägenomspunna kloster

På ett 516 meter högt berg, 130 kilometer sydöst om Rom, ligger ett av Europas mest sägenomspunna kloster: Montecassino. Här kan du läsa om klostrets fantastiska historia, som bland annat inkluderar dess legendariska roll under Andra Världskriget, där de allierade bombade sönder klostret i ett försök att besegra de tyska styrkorna på berget och nå fram till Rom.

Montecassinos historia

År 529 grundades klostret ovanpå resterna av ett romerskt tempel, där man dyrkade guden Apollon. I sin egen sökan efter en plats där han kunde grunda ett kloster, passerade Benedikt av Nurcia platsen, och detta ledde till att Benedikterordens första kloster grundades. År 577 ödelades klostret av longobarderna, men redan på början av 700-talet återuppbyggdes klostret under ledning av Påve Gregers II. År 787 besökte Karl den Store klostret, och gav det stora privilegier.

År 883 plundrade saracenerna klostret, och brände därefter ner det. Saracenerna var ett folk av muslimskt ursprung, som åkte runt i Europa och härjade och plundrade. Klostret återuppbyggdes på 1200-talet, på uppmaning av flera påvar och abbeder. Det ödelades dock grundligt, för tredje gången, år 1349 och det var inte många väggar som återstod. Under de följande århundraden återuppbyggdes det på nytt, och i klostrets guidebok är många påvar, biskopar och andra kyrkliga som tagit initiativ till rekonstruktionen nämnda. Tänk vad det har kostat – både i pengar, tid och konstnärlig insats. Varje gång det återuppbyggdes, tänkte man säkert att det var sista gången. Man har samlat ihop pengar i många kyrkor och klostersamfund runt om i Italien för att kunna återuppliva klostret.

Moderkloster i Italien

Montecassino har alltid räknas som ett slags moderkloster för alla kloster i Italien. Efter sin rekonstruktion stod klostret starkt fram till 1944. Det året var Montecassino en starkt befäst nyckelpunkt i det tyska försvar, som skulle hindra de allierade att tränga fram till Rom. Under de mycket hårda kamperna om berget, där bland annat de allierade kastade 1400 ton bomber, blev klostret  återigen – ödelagt. Innan detta skedde, var dock de flesta skatter, därunder bibliotekets kostsamma boksamling, förda till Vatikanen varifrån huvudparten därefter har kommit tillbaka till sin plats. Klostrets källare var också skyddsrum för hundratals av omnejdens invånare. Klostret brann ner på endast 3 timmar, och slutade med döden för alla invånare i källarutrymmet.

Montecassino
Montecassino ligger vackert beläget på ett berg. Foto: Andy Hay. CC BY 2.0

Efter Andra Världskriget byggdes klostret upp igen, något som tog 20 år att avsluta. Återuppbyggnaden betaldes av den italienska staten. Efter så många historiska händelser, kan Montecasino verkligen jämföras med ett flera hundra år gammalt ekträd, som många gånger brunnit ner av stormen, men som blivit levande och grönt igen – och starkare än tidigare. Efter Andra Världskriget uppfördes Montecassino under devisen “som det var, var det var”, och det framstår idag i samma stora och hela form, som det hade under renässansen på 1500-talet och fram. Kyrkan i barock är från 1600-talet.

Benedikt av Nurcia

Benedikt av Nurcia levede mellan 480 – 547 (tror man) och är Benediktinerordens grundare. Han föddes i Nurcia i den italienska regionen Umbrien, och som son i en ganska välbärgad familj, skickades han till Rom för att studera. Innan han hann avsluta studierna, flydde han dock därifrån på grund av studiekamraternas brist på moral (enligt olika källor). Efter en kort visit i Affile, flyttade han återigen och slog sig ner i en grotta i Aniodalen vid Subiaco, Sacro Speco. Här levde han ett asketiskt ensamt liv under tre år, där munken Romanus försåg honom med livets förnödenheter.

Mordförsök och gift

Därefter valdes han till abbed för ett närliggande kloster i Vicocaro, men efter att munkarna hade försökt ta livet av honom med gift, återvände han till sin grotta vid Subiaco. Här samlande han munkar omkring sig, som levde i 12 små kloster under hans ledning. På grund av förföljelse från präster, bröt Benedikt upp från Subiaco (runt år 529) och tog sig, med en utvald skara munkar, till Montecassino mellan Rom och Napoli där han grundade ett nytt kloster. Här färdigställde han, och skrev ner, sina andliga anvisningar, kallade Benediktinregeln. Efter sin död, begravdes han på Montecassino, bredvid hans syster Scholastica. År 673 blev hans jordiska rester flyttade till klostret Fleury i Skt-Benoft-sur-Loire i norra Frankrike, men på 700-talet blev några relikvier återförda till Montecassino på uppmaning av Påve Zacharias.

Hitta resor till Lazio och upplev Montecassino med Escapeaway här

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer