Upplev Milano på en långweekend

Endast en kort flygtur från Sverige, ligger den pulserande storstaden Milano, som erbjuder allt från spännande konstmuseum till massor av butiker med mode, design och goda delikatesser. Lägg därtill ett överflöd av trendiga barer, fantastiska restauranger och trevliga caféer, och du har en stad som är perfekt till en långweekend.

Även stadens infrastruktur bidrar till varför Milano är så överkomligt: metro-nätet, bussarna och spårvagnarna gör det mycket enkelt att ta sig från en sida av staden till den andra, och shuttlebussarna och expresstågen från flygplatsen Malpensa avgår ofta. Flyger du till Linate, kan du till och med ta statsbussen, så nära ligger flygplatsen. Det är också enkelt att ta sig runt i staden till fots, då många av sevärdheterna ligger nära varandra. Men var ska du börja din storstadssemester i Milano?

En bra utgångspunkt

En bra utgångspunkt är domkyrkan, Il Duomo, som är stadens hjärta. Här kan du beundra en av världens största gotiska domkyrkor, och du kan även köpa tillträde till toppen av kyrkan, varifrån du har en vacker utsikt över staden – och på en klar dag kan du även se alpernas toppar i fjärran. På domkyrkans vänstra sida, ligger också den stora gallerian, Galleria Vittorio Emanuele II.

Milanos domkirke
Milanos domkyrka.

Detta otroliga byggnadsverk, fångar direkt din uppmärksamhet, och här kan du slå dig ner och njuta av e kaffe och betrakta alla människor som går förbi i lugn och ro (var dock beredd på turistpriser på kaffe här, men det kan det vara värt då läget är fantastiskt). På golvet inne i Galleria Vittorio Emanuele II, finns en bild av en tjur, gjord i vacker mosaik. Att sätta foten på tjuren och snurra några varv, ska betyda tur, och att många genom tiderna har provat denna lycka syns tydligt, då tjuren med tiden blivit sliten.

Legendariska La Scala i Milano

Gågatan, som löper längs den högra sidan av Il Duomo, heter Corso Vittorio Emanuele II, och huserar många trevliga butiker av olika karaktär. Inte långt från domkyrkan, i området bakom gallerian, hittar du längs gatan Via Filodrammatici fram till en av Milanos andra stoltheter: operahuset La Scala. Här ligger ett museum som du kan besöka för att bli klokare på operahusets historia, draman tenorer och sopraner. Biljetter till föreställningarna på La Scala kan köpas två månader i förväg på operahusets hemsida. Har du inte lyckats få biljetter till ditt besök i Milano, så testa att besöka La Scala Box Office, som ligger nära domkyrkan i Galleria del Sagrato.

Milano
Milanos vackra stadsbild.

Fortsätter du härifrån mot torget Dante Cardusio, och vidare längs det trevliga handelsstråket Via Dante, hittar du så småningom metrostationen Cairoli. Bakom denna, ligger slottet som nästan mer påminner om en kolossal borg, kallad Castello Sforzesco. Du kan besöka borgen, eller gå igenom den stora slottsporten och innergården, för att på andra sidan träda in i Milanos svar på New Yorks Central Park: Parco Sempione. 

Inte långt härifrån, öster om slottet, ligger det trevliga området Brera. Här råder en trevlig och intim atmosfär, och området kan betraktas som Milanos Centro Storico – gamla stadsdel. På kvällen fylls de få gatorna med middagsgäster och andra som föredrar att strosa runt och titta på folklivet.

Mode och shopping i Milano

Det går inte att nämna Milano, utan att också nämna mode och shopping. I staden ligger butiker utspridda åt alla riktningar, och bland de mest kända shoppinggatorna finns Via Torino, Corso Vittorio Emanuele II, Corso Buenos Aires samt området Quadrilatero. Alla gatorna är kända för sina extravaganta butiker, med dyra märkeskläder från internationella och italienska designers.

Arkade Vittorio Emanuele II
Galleria Vittorio Emanuele II

Bra stämning i Navigli i Milano

Ett annat mycket trevligt område i Milano, är Navigli. Här ligger barer, restauranger och caféer utspridda längs kanalerna i området, och stämningen är lite “bohemisk”, och stundtals kaotisk. Navigli är värt ett besök, och på en solig sommarkväll är stämningen livlig och härligt sydländsk här, när uteserveringarna fylls upp av turister och lokala invånare. Området är också känt för alls dess antikvitetsbutiker. Den sista söndagen varje månad, avhåller man en stor antikmarknad här, Mercatone dell”Antiquariato del Naviglio Grande, en marknad som kan skryta med att vara stadens största i sitt slag.

Läs mer om resor till Milano med Escapeaway här

Taggar från artikeln
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer