Upplev Michelangelos mästerverk på en resa till Italien

Arno Firenze
Florens är både Michelangelos och renässansens födelseplats. Foto: Marco Verch. CC BY 2.0

Michelangelo är en av världshistoriens mest berömda och betydelsefulla konstnärer. Han var både stenhuggare, författare, konstnär och ingenjör, och var därmed mer eller mindre essensen av allt det renässansen stod för – en period mellan 1400- och 1700-talet där konst, skriftspråk och teknologi var i högsätet.

Michelangelo levde större delen av sitt liv i Rom, men fram tills hans död år 1564 fortsatte han att älska sin hemstad Florens. Hela livet betraktade han sig själv som fiorentino – och det behövs nog inte sägas, att även Florens invånare betraktade – och betraktar honom forfarande – som sådan.

Besök några av Michelangelos verk i Florens och Rom

I både Florens och Rom, kan du uppleva ett stort urval av Michelangelos största verk. Titta till exempel på statyn av den bibliska karaktären David (Davide) i den vackra renässansstaden Florens. Eller låt dig imponeras av de storslagna och detaljerade takmålningarna i Det Sixtinska Kapellet i Peterskyrkan på en resa till den eviga staden Rom.

Michelangelo växte upp bland stenhuggare i Florens

Michelangelo Buonarroti föddes 1475 som den andra av fem söner i en bankirfamilj med medelgoda medel. Han föddes i Caprese i Toscana, men familjen flyttade tillbaka till Florens, vart de härstammade ifrån, strax efter Michelangelos födelse. Han mor var sjuk, och därför togs Michelangelo omhand av en familj stenhuggare. Senare i livet uttalade Michelangelo sig om detta: “i brist av min mammas modersmjölk, sög jag åt mig de hammare och mejslar jag använde i mina statyer”.

Portræt af den formidable kunstner Michelangelo. Se hans værker på din ferie. Af Volterra.
Michelangelo som äldre man, porträtterat av Daniele da Volterra

Som ung vuxen studerade Michelangelo vidare i trädgårdarna hos den mäktiga och rika familjen Medici. Familjens trädgårdar var full av statyer och skulpturer av olika slag – nog för att inspirera ett geni. Under samma period var han lärling hos en konstnär, och det rådde inga tvivel om att den unge Michelangelo hellre ville se på konstverken i de lokala kyrkorna, än gå i skolan. Hans far stöttade Michelangelos önskan om att bli konstnär, men kunde nog inte förutspå vilket otroligt geni som gömde dig i sonen.

I Florens kan du hälsa på den perfekta renässansmänniskan: David

Statyn David är ett av Michelangelos viktigaste verk, och detta mästerverk kan du beundra på en semester till Florens med Hideaways, där du bor på handplockade hotell i de centrala delarna av staden.

Se Michelangelos statue af David, når du er på ferie i Firenze. Foto: Pmadani
David symboliserer renæssancens menneskeopfattelse. Studer den fabelagtige David på Accademia di Belle Arti di Firenze

David föreställer en ung, vacker man med nästan perfekta proportioner – dock kan man se att hans händer är överdimensionerade i förhållande till resten av kroppen – och hans huvud likaså. Detta gjorde Michelangelo för att understryka, att David symboliserar både styrka och intelligens. Därmed lever han upp till föreningen av en stark ande med en stark kropp, vilket var idealet hos de gamla grekiska filosoferna som man lät sig inspireras av under renässansen.

Davids ansiktsuttryck är som helhet lugnt och sansat, men han utstrålar också en viss grad av aggressivitet: hans näsborrar är lite utvidgade, hans blick är trotsig och hand panna rynkad. Man kan föreställa sig att han kikar på sina fiender, beredd till kamp. Detta understryks av, att han står med sin slägga i den ena handen och en sten i den andra – precis som David som enligt Bibeln kämpade mot Goliath och gick segrande ur kampen.

Statyn av David har inte blivit känd bara på grund att den hantverksmässigt betraktat är obeskrivligt vacker och talangfullt utfärdad. Det är också, för att David med sin kontrasterande och betagande mänsklighet, symboliserar essensen av den människosyn som utvecklades på renässansen: att människan på ett nytt sätt, som individ, var centrum för existensen och historen, och att denna människa skulle utveckla sina färdigheter både fysiskt och intellektuellt för att kunna förbättra världen med teknologi, konst, skrivkonst och liknande. Man gick samtidigt bort från den kollektivistiska uppfattningen att Europa var “kristenheten” samlad under Gud, och istället över till mer nationellt förankrade uppfattningar.

Betydelsen av renässansen som grundlag för den moderna tankegång vi känner till från vår egen tid, kan knappast övervärderas, och när du reser till Italien – inte minst till Florens och Rom – kommer du kunna känna att du åkt tillbaka till denna storslagna tidsepok.

Michelangelo skapade David mellan 1501 och 1504. Under dessa år bodde han i Florens.

Michelangelos personliga liv i Florens och Rom

Michelangelo dyrkade inte endast sin konst och sitt arbete, utan också den fromma och vackra änkan Vittoria Colonna, som han ska ha mött i Rom år 1538.

Vittoria Colonna skrev dikter, och hon och Michelangelo bytte poesi och inspirerade varandra. Michelangelo gifte sig aldrig, men förblev väldigt dedikerad Colonna fram till hennes död. Deras förhållande sägs dock uteslutande ha haft en vänskaplig karaktär, och efter Colonnas död började Michelangelo en relation med en yngre adelsman. Man vet inte, om förhållandet till den unge mannen uteslutande var ett fader-och-son-liknande förhållande, eller om det var ett kärleksförhållande.

Vittoria Colonna og Michelangelo havde et nært venskab i renæssancens Rom. Malet af Sebastiano del Piombo.
Vittoria Colonna, målad av Sebastiano del Piombo.

Till Vittoria Colonna målade Michelangelo den berömda kalktavlan Piéta till Vittoria Colonna, som är inspirerad av Colonnas fromhet och dedikation till Gud. Målningen står utställd i Boston.

Upplev Michelangelos konstverk i den eviga staden på en resa till Rom med Hideaways.

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
, ,
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer