Upplev Lecce – Södra Italiens svar på Florens

Besök Lecce på den Italienska klacken.

Kultur, arkitektoniska mästerverk och konst. Det hittar du gott om i hela Lecce i södra Italien. Dessutom är Lecce inte fullproppat med turister och priserna är lägre än på andra platser i Italien.

Det överdåd av minutiöst utsmyckade fasader, kyrkor rika på religiös konst av hög kvalitet och små labyrintliknande gator med storslagna torg som många sammankopplar en norditalienska stad, t.ex. Florens, med, hittar du också i den syditalienska staden Lecce – fast i miniformat. Florens renässans-inslag är dock utbytta mot barock i Lecce, med mer storslagen och dramatisk arkitektur.

Huvudstad på den italienska klacken

Om man tittar på kartan, där Italien ju minst sagt liknar en stövel, så ligger Lecce nere i stövelns klack. Staden Lecce är huvudstad i provinsen med samma namn. Lecce har en lång historia som sträcker sig hela vägen tillbaka till romartiden, och längre än så, men det var först under barocken som staden fick sin nuvarande särprägel.

Den vita kalkstenen har gjort Lecce berömd världen över. Foto: Safe Travel Guide för Unsplash

Lecce-stenen är en kalksten av hög kvalitet och med unik sammansättning, och det var den man började arbeta med under barocken, vilket också bidrog till stadens enastående utseende. Även idag är Lecce-stenen stadens viktigaste exportvara. Staden har också en betydande keramik-industri och är också storproducent av olivolja och vin.

Italiensk mat av hög kvalitet

Centralt i staden, på Piazza Sant’Oronzo, kan du fortfarande se resterna av en stor, romersk amfiteater vilken du kan njuta av medan du dricker en kopp kaffe och betraktar livets gång i den syditalienska staden. Det är varm på dessa breddgrader, och det är nog därför Lecce-specialiteten caffè in ghiaccio con latte di mandorla (espresso med is och mandelmjölk) är så populär.

Njut av god mat på uteserveringarna. Foto: Gabriella Clare Marino för Unsplash

Det är också här på torget som du hittar den imponerande statyn av stadens skyddshelgon, Sankt Oronzo. Det finns massor av rustika restauranger runt om torget där du kan slå dig ner och njuta av äkta, solid lantlig mat som regionen är känd för. Även vinerna är kraftiga och fulla med smak.

Kyrkorna i Lecce

Lecce är inte minst berömd för alla sina rikt utsmyckade kyrkor. Ett exempel på det är Chiesa di Santa Croce där fasaden är dekorerad med djur, plantor och olika groteska figurer. Denna kyrka ligger längs Lecces rådhustorg, och fungerade tidigare som kloster. Den enastående kyrkan byggdes mellan 1353 och 1695.

Lecces katedral är en av de viktigaste i hela Europa och därmed också världen. Arbetet med att bygga katedralen började redan år 1144, men den renoverades helt och hållet år 1659-70 av Giuseppe Zimbalo, som också utrustade kyrkan med den 70 meter höga klocktornet. Lecce har också flera andra storslagna kyrkor och andra klassiska monument.

Är du intresserad av arkitektur, kan du spendera flera dagar med att beundra de fantastiska byggnadsverken i staden. I Lecce ligger prisnivån lägre än i städerna längre norrut i Italien, men upplevelserna är inte mindre stora för det.

Läs mer om resor till Italien här

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
Mer av Louise Laurenius

Upplev konst och historia i Florens

Florens är Toscanas bultande hjärta och renässansens vagga i ett landskap fyllt...
Läs mer