Upplev konstnärsstäderna Cadaqués och Figueres i Katalonien

Figueres Dali-skulptur - flickr
Dalí-skulptur i Figueres. Foto: Sgt. Pepper57. Uppladdat under licensen CC BY 2.0

I de katalonska småstäderna Cadaqués och Figueres har du möjlighet att upptäck två av de platser i den kulturellt rika nordliga spanska regionen Katalonien, där många spanska och utländska konstnärer och intellektuella genom många årtionden antingen har bott eller sökt inspiration till deras konstnärliga verk.

Cadaqués

Den enkla, vitkalkade fiskebyn, Cadagués, kallas ofta för världens mest pittoreska landsort. Picasso, Dalí, Utrillo, Miró, Max Ernst, Man Ray och filmproducenten Luis Bunuel lät sig alla inspireras av dess enkelhet och klassiska katanska skönhet. Både Cadagués, den sista semesterstaden vid den spanska kusten innan den franska gränsen, och dess hästskoformade bukt, ligger omgivna av Costa Bravas berg. Trots den hundraåriga populariteten bland dem som kämpade sig ut hit längs den smala serpentinvägen (bara nyligen asfalterad), har denna östligaste staden i Spanien inte ändrat sig mycket sedan Salvador Dalí och Marcel Duchamp spelade schack på Bar Meliton. Den lugna livsrytmen är oförändrad, och barer och caféer fylls upp efter siestran och håller öppet till gryningen.

Cadaqués
Cadaqués har inspirerat många konstnärer under tidens gång…

Att Cadaqués har undvikit att dra på sig skepnaden som turiststad, beror på avsaknaden av sandstrand. Dess autentiska prägel som arbetarstad är fortfarande intakt med enkla hamnrestauranger som serverar enkla måltider, t.ex. baserade på stekta sardiner och dorado som säljs dagligen av stadens sista aktiva fiskare. Spartanska restauranger, som t.ex. Dalís favoritställe, Casa Anita, serverar fortfarande färsk fisk och skaldjur till nya generationer av konstnärer. De lokala älskar att iakttaga hur vissa nyanlända gäster tittar sig omkring, insuper atmosfären och därpå erkänner att stället är en smula för tråkigt – dessa skulle nog satt kursen mot Ibiza istället…

Figueres

Från Cadaqués kan du ta en endagstur till Figueres, som ligger 150 kilometer nordöst om Barcelona, och endast 40 kilometer norr om Gerona. Staden är hemmaplats för den lilla, men världsberömda Teatre-Museu Dalí. Som en ode till galenskapen kommer det både kunna förtrolla, fascinera eller irritera sina besökare, men ingen lämnar platsen oberörd. Något som för övrigt ligger helt i linje med den excentriske konstnären som föddes i Figueres 1904. Idag är Teatre-Museu Dalí, som är byggt i och runt omkring teatern från 1800-talet där hans första utställning tog plats år 1919, det största dragplåstret i denna stad i hjärtat av Katalonien. Hela utställningen, från skyltdockorna av plast till bunken av gummidäck framför entrén, kan bäst beskrivas som egendomliga. “Museet kan inte betraktas som ett museum”, har Dalí själv sagt. “Det är ett gigantiskt, surrealistiskt konstgömställe där allt hänger ihop”. Många av hans huvudverk finns här, tillsammans med målningar av El Greco och Mariano Fortuny från Dalís privata samling. Dalí levde och arbetade här fram till hans död 1989, och ligger begravd på innergården, under museets kupol.

Dali-museet i Figueres
Dali-museet i Figueres. Foto: ctsnow. Uppladdat under licensen CC BY 2.0

Denna allsidiga konstnär tecknade också kulisser till teater och film, intresserade sig för litteratur och skrev sin egen kokbok. Att han och hans hustru, Gala, blev stamkunder på den lokala restaurangen Empordà är föga överraskande: utifrån set verkar det vara en helt vanlig restaurang, men innanför dörrarna gömmer sig – enligt många – en av Kataloniens bästa restauranger. Några av Dalís skissar och litografier pryder väggarna, men kunderna kommer hit för kokkonsten som består av ypperligare specialiteter av vilt, fisk och skaldjur på bästa manér. Restaurant Empordà kan du besöka på adressen Antiga Carretera de Francia.

Hitta resor till Katalonien med Hideaways här

Taggar från artikeln
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer