Upplev konst och historia i Florens

Firenze, Toscana
Konst och kultur, mat och och nöjen - Florens gör ingen besviken.

Florens är Toscanas bultande hjärta och renässansens vagga i ett landskap fyllt med spektakulära sevärdheter. Låt oss ta en titt på vad du kan se och uppleva i denna renässansstad, som är lika levande idag som den var för flera hundra år sedan.

Florens – en skattkammare av konst och historia

Floden Arno rinner genom Florens och över floden går den berömda bron Ponte Vecchio, byggd 1345 och den enda av Florens broar som undgick Andra världskrigets bombningar. Berömd är även Florens gigantiska domkyrka vars enorma kupol än idag är stadens centrums högsta byggnadsverk. För konst och historieintresserade är Florens verkligen värd en resa. Vackert utsmyckade kyrkor, den världsberömda konstsamlingen Uffizierna och de många torgen omgärdade av gamla stadspalats som kännetecknar staden. Florens erbjuder även ett rikt handelsliv. Här hittar du de mest exklusiva modebutikerna, vanlig shopping och en spännande matmarknad i den gamla tvåvånings torghallen.

Ponte Vecchio är en av Florens mest besökta sevärdheter.

Tittar du på staden från de omgivande kullarna får man känslan av att den flyter i en skål som i skymningen färgas violett. De honungsfärgade murarna och myriaden av röda tegeltak skapar en enhet som domineras och enbart bryts av en enda stor byggnad, domkyrkan. Kyrkan är den största byggnaden på mils omkrets och med sitt tak och sin kupol i samma färgskala som de mindre omkringliggande byggnaderna påminner den om ett stort skepp omgivet av bogserbåtar.

Palazzo Vecchio och familjen Medici

Staden har enbart ett fåtal torn och spiror. Vid sidan om katedralen ligger Giottos färgglada Campanile, klocktornet med sina enkla linjer och invecklade detaljer. Palazzo Vecchios med sina eleganta och samtidigt dystra torn tronar över en annars låg stadsprofil.

Palazzo Vecchio var en gång i tiden hem till familjen Medici. Idag är det ett stort museum. Foto: Louise Laurenius

Sammantaget ger detta ett intryck av en stad som inte är sammansatt av tusentals enheter utan snarare en enda stor byggnad eller majestätiskt palats. Detta är symboliskt för Florens historia, enhet i mångfald, ett palats bebott av en enda familj (Medici-familjen). Det förekommer ständiga familjekonflikter där medlemmarna går med på det mesta. De allierar sig till och med med främlingar för att klara sig bättre än grannen, men de utgör fortfarande en familj i samma hus.

Ta dig tid att lära känna staden

Närkontakt med staden kan till en början verka avskräckande, nästan besviket och klaustrofobiskt. Gatorna är smala, inpressade mellan höga, hotande byggnader. Här finns inte det delikata mönstret som kan ses i Venedig, eller den roliga barocken som är en fröjd för ögat i Rom.

Florens historiska stadskärna är så vacker…

Det dröjer emellertid inte länge innan den besökande finner sig väl tillrätta i staden som nog delar mycket av sin karaktär med övriga italienska städer, men ändå är något helt för sig själv. Trafikförbudet i det historiska centrumet har – även om det ofta överträds – på det stora hela gett Florens tillbaka till fotgängarna. Gatorna har åter blivit en del av staden och fungerar både som scen och transportväg. Den besökande kan fritt vandra omkring, stanna till och gå vidare allt medan man suger in stadens atmosfär.

Marknader, mat och nöjen

Även stadens utomhusmarknad, som är öppen varje förmiddag, är en upplevelse oavsett om man letar efter billiga kläder eller t.ex. köksredskap. På torgen och i de trånga gatorna hittar man lätt trevliga barer och bra restauranger. Restaurangernas prisnivå sänks emellertid rejält om man söker sig lite utanför centrum. Florens har även många nattklubbar, konsertsalar och för de fotbollsintresserade ett lag, Fiorentina, på den bättre halvan av Serie A.

Florens har direkta flygförbindelser med bl.a. Stockholm, Göteborg och Köpenhamn- antingen till flygplatsen som ligger cirka 20 minuter norr om staden, eller via Pisa flygplats dit lågprisflygen går ofta, framförallt under högsäsongen.

>> Hitta din kommande resa till Florens med Escapeaway här

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil. 

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway 

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
,
Mer av Louise Laurenius

Res till magiska Piemonte

Så fort man har kommit över Alpernas bergstoppar så fångas ögonen av...
Läs mer