Upplev Italiens varma källor

Bagni San Filippo
Bagni San Filippo i Toscana är en av de mer spektakulära varma källorna, med de vita klipporna och poolerna ner genom skogen - och sedan är det gratis att använda

Man kan tacka romarna för deras passion för varma källor. För tack vare denna lidelse, byggde romarna upp kurbad då de var ute på erövringståg och råkade passera en källa. I dessa kurbad kunde de slappna av och samtala medan vattnets kraft och styrka fyllde dem med energi och mod inför kommande utmaningar. Idag byggs det knappt ett nytt hotell utan att det har en Spa-avdelning, liksom man sällan renoverar ett äldre hotell utan att dedikera en plats för ett Spa – av mindre eller större skala – där man tidigare hade en tennisbana eller ett gemensamt utrymme. Idag har vi en teknologi som tillåter att vi kan bygga ett Spa utan att det nödvändigtvis finns en källa. Vi har återigen blivit varma på det varma vattnet! Det speciella med Italien är, att på många platser rinner det heliga vattnet fortfarande under jorden.

Spa
Wellness i Italien har blivit populärt; idag byggs det knappt ett nytt hotell utan att det har en spa-avdelning

Idag är “le terme” (också kallade stabilimenti termali eller Spa efter den belgiska staden med samma namn) offentliga eller privata byggnader, som ligger i samband med naturligt förekommande varma källor (terme), där man erbjuder olika behandlingsformer som nyttjar vattnets helande effekt. Dessa behandlingar kompletteras ofta av möjligheten för att ta emot andra mer eller mindre medicinska behandlingar (både akademiska och alternativa), samt för att ta emot massage eller bada bastu. På några platser finns det fortfarande också “gratis” kurbad, där man alltså inte har byggt in hela källan tillsammans med bastu, omklädningsrum och behandlingsrum, utan där du kan ta ett dopp i naturen omgivningar.

De termiska egenskaperna används inte endast inom välbefinnande och mer eller mindre helande behandlingar, utan också inom hydrologi, farmakologi, biokemi, fysiologi och alla andra delar inom medicinområdet, som har något med termiska behandlingar att göra (reumatologi, ortopedi och gynekologi för att nämna några). Det är alltså en stor industri som lever på jordens magi.

Var är det egentligen för fenomen?

De källor som romarna brann för att besöka och bygga, är källor som naturligt springer ut från underjorden, och beroende på deras ursprung och underjordiska förlopp har de olika egenskaper och temperaturer. Det är egentligen på tal om regnvatten, som under en lång tid löper genom jorden, och under denna tid samlar på sig och berikas av, olika mineraler från jorden. Vattnet i Terme di Saturnia i södra Toscana är t.ex. en svavelaktig källa, som härstammar från en vulkansk krater och sprutar ut 800 liter 37,5-gradigt vatten i sekunden. Detta kan jämföras med källan vid Petriolo som ligger söder om Siena i Toscana, och utmärker sig genom att ha ett högt innehåll av svavel, salt, sulfat och bikarbonat, och är alkalisk och hypertermisk och dessutom håller en stadig temperatur på 43° C.

Terme di Saturnia i Toscana
Terme di Saturnia i Toscana är en av de mest populära varma källorna i Toscana med de naturliga poolerna i den kalkhaltiga jorden

Åker du till Piemonte (Acqui Terme) hittar du vatten som håller en temperatur på  75° C och 50° C då det kommer snabbt upp från jorden och inte hinner kylas av då det kommer från en mycket djup inre källa som rör magma. Dessutom är det, förutom att innehålla svavel, också mycket salt, då det på sin underjordiska färd har fångat upp en del salt från underjordiska saltvattensfickor under Po-slätten i norra Italien.

Var hittar jag dess kurbad och naturliga källor?

De absolut mest kända kurbad-destinationerna i Italien är ön Ischia utanför Napoli, staden Montecatini Terme i nordvästra Toscana samt Abano Terme vid Padova i norra Italien. I norra Italien kan du dessutom besöka Acqui Terme i Piemonte, som är en traditionell kurort med flera varma källor och mitt på en av stadens torg finns en källa där springvatten med en temperatur på 75° C mynnar ut. I Toscana är källan Saturnia ytterst populär, inte minst tack vare möjligheten att kunna bada utan att gå in på de etablerade kurbaden – det är alltså bara att gå ner i vattnet. Det är framförallt eftertraktat att komma hit då det är mörkt, och bada i den varma källan medan eldflugorna dansar under stjärnhimlen och fullmånen ler ner till jorden. Toscana har måna andra kurorter, bland annat Casciana Terme, Chianciano Terme, Gambassi Terme och Rapolano Terme. Det finns också naturliga varma källor i södra Italien, bland annat på den Eoliska ön, Vulcano, utanför Siciliens norra kust.

Baia di Sorgeto Ischia
Ön Ischia är känd för sina varma källor. Här ses de i Baia di Sorgeto, där de blandas med svalare havsvatten

Och så har vi de källor som inte kostar något, som antingen har formen av en mindre sjö eller vattenfall, som vid Saturnia, och som du hittar mitt i en skog, i en vägsväng, på toppen av en backe, eller oväntat vid en liten strand vid havet, som vid Terme Libere di Sorgeto på Ischia. I Toscana ska du fråga efter Bagno Vignoni (Siena), Petriolo (Grosseto), San Filippo (Siena), San Casciano (Siena) eller Terme di Petriolo (Grosseto). I regionen Lazio kan du bege dig till Ficoncella (vid Rom), Piscine Carletti (Viterbo) och vid San Sisto (Viterbo). I södra Italien ska du bege dig till Campania, närmare bestämt Fumarole (Napoli) eller Sorgeto på Ischia, eller till regionen Calabrien där du hittar Cerchiara (Cosenza). Även på Sardinien hittar du en gratis källa vid Forddongianus (Oristano).

Bagno Vignoni
Bagno Vignoni i Toscana är en av de gratis varma källorna. Disse är ofta i form av en liten sjö eller ett vattenfall

Vill du veta mer om semester i Italien, med fokus på wellness?

Då kan du läsa vår populära artikel om wellness i Italien här.

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
, ,
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer