Upplev Italiens vackraste medeltidsstäder

I en liten ligurisk landsort, Apricale, bor en mycket engagerad borgmästare som för några år sedan ansåg att Italiens alla provinsstäder med medeltida torg och välbevarade gator, förtjänade en skyddsmekanism som satte standards för bevaringen av städernas identiteter, traditioner, kulturhistoriska särprägel, konstskatter, landskap… kort sagt, deras kulturarv. Ordningen, som är från 2001, fick namnet “I Borghi più belli d’Italia” – ungefär “Italiens vackraste medeltidsstäder”. Ordningen skulle dock fungera lika väl som vägledning för turister som önskade uppleva några av de vackraste städerna Italien har att erbjuda. Och, dessutom skulle ordningen fungera som incitament för Italiens invånare att flytta till dessa landsorter, som under många år har upplevt en sjunkande inflyttning.

År 2022 finns det fler än 250 städer med på denna prestigefyllda lista, och de som står bakom, har till och med gett ut en guide som grundligt beskriver samtliga städer och dess arkitektur, deras sevärdheter och deras gastronomi. Hos Escapeaway har vi under våra otaliga inspektionsrunder och semestrar i Italien, besökt ett brett urval av dessa 250 städer, och jag vill naturligtvis gärna dela med mig av min – och mina kollegors – begeistring och goda råd till våra trofasta gäster. Här nedan hittar du därför en lista över sju av de mest sevärda städerna i norra, mellersta och södra Italien – totalt 21 städer.

Norra Italiens vackraste medeltidsstäder

Bard (Aostadalen)
När du kommer körande från Piemonte mot Alperna i Aostadalen, är det fösta du möter landsorten och fästningen Bard, som dyker upp som en blixt från klar himmel, på en klipptopp mellan två berg. Det speciella med landsorten är, att det endast finns en gammal stadsdel – ingen nyare – och så är fästningen hemmaplats för kulturella arrangemang med besökscenter.

Neive (Piemonte)
Utanför den vita tryffelns och rödvinets kulturcentrum, Alba, ligger Neive på en backtopp mitt bland vinmarker som sträcker ut sig mot alla håll så långt ögat kan nå. Här har man tagit väl hand om sin stad, så varför inte fira det med ett besök på en av områdets vingårdar (t.ex. Fattoria San Giuliano) eller på vinbaren La Contea uppe mitt i staden.

Orta San GiulioOrtasjön (Piemonte)
Orta San Giulio är utan tvivel undertecknades favoritstad i norra Italien. Utöver att vara full med historia, som du kan andas in på dina promenader i stadskärnan, så har staden det mest bedårande läget vid Ortasjöns bredd med ett livligt torg, Piazza Motta, där du hittar både utomhusservering och en kajplats från vilken det avgår båtar till ön Isola di San Giulio.

Här kan du läsa mer om min favoritstad Orta San Giulio.

Havnefronten i Orta San Giulio med udsigt til Isola di San Giulio
Hamnen i Orta San Giulio med utsikt till Isola di San Giulio

Bobbio (Emilia-Romagna)
När du ankommer till Bobbio, känns det som att du har kört väldigt långt, men att det var värt hela turen. Här befinner du dig på gränsen mellan regionerna Ligurien, Lombardiet, Piemonte och Emilia-Romagna. Stadens vackraste scenario är floden med den romerska bron Ponte Vecchio Gobbo, som också är stadens symbol.

Apricale (Ligurien)
I Apricale hittar du borgmästaren, som jag tidigare nämnde, och som lade grunden till ordningen “I Borghi più Belli d’Italia”, vilket inte är en tillfällighet. I denna harmoniska och vackra landsort heter de flesta Nobbio, Lanteri eller Baixin, och de är med rätta mycket stolta över sin stad, vars läge kommer att få din kamera att glöda.

Apricale
Apricale med sitt helt otroliga läge.

Triora (Ligurien)
Triora förhäxat, och kommer troligen också att förhäxa dig. Stadens skumma förflutna avslöjar att man här brände häxor på bål på 1500-talet, och man har efter många års skam och skuld nu återupplivat myten genom kulturella arrangemang, häxsouvenirer och otrevliga event – framförallt vid Allhelgonahelgen.

Manarola (Ligurien)
Manarola är ett organiserat virrvarr av pastellfärgade husfasader, som passar väl in i stadens yttre ramar – havet och bergen. När du befinner dig i den lilla hamnen, märker du snabbt den friska havsluften i håret och på kinderna. Du kan också vandra till grannstaden Riomaggiore, där du under vägen kanske kommer stöta på en speciell känsla i kroppen, när du passerar Kärleksstigen (Via dell’Amore).

Manarola
Manarola är en av totalt fem inbjudande, och vackert belägna, fiskelägen i naturreservatet Cinque Terre.

Toscanas och mellersta Italiens vackraste medeltidsstäder

Civita di Bagnoregio (Lazio)
Det egendomliga med Civita di Bagnoregio är läget på en isolerad bergstopp i ett utomjordiskt landskap. För att ankomma till staden får du ställa bilen i den närliggande staden Bagnoregio och vandra över en gångbro. I landsortens medeltidshus bor endast ett fåtal familjer.

Scanno (Abruzzo)
Abruzzo tillhör fortfarande en av Italiens oupptäckta regioner, vilket gör att du här kan hitta förträffliga exemplar på oberörd natur och autentiska medeltida städer. Scanno är ett bra exempel, med sin speciella och välkända profil av stadens hus som ligger i terrasser. Här sätter lokalbefolkningen traditioner, hantverk och byfester i högsätet.

Scannos karakteristiske tage
Scannos karaktäristiska tak.

Torgiano (Umbrien)
Torgiano, har det inte med vin att göra? Så reagerar nog många, för den lilla pittoreska staden är tight sammankopplat med vinfirman Lungarotti som har sitt säte här, och som också har inrett ett vinmuseum i Palazzo Baglioni från 1600-talet. Här möts floderna Chiascio och Tibern, vilket ger den lilla staden en särskild prägel. Det är nästan som att vattnets stilla rytm smittar av sig på livets gång. Men när du sätter du ner på en av stadens alla barer, är det nästan en skam om det vore vatten och inte det goda lokala vinet som du avnjuter.

Pitigliano (Toscana)
Om du har en föreställning om Toscana som ett område med böljande backar, så kommer du nog tro att du hamnat någon annanstans, när du kommer till “Det lilla Jerusalem”, som Pitigliano kallas på grund av den stora koncentrationen av judar, som flytt hit från Vatikanstatens lite mindre toleranta atmosfär. Genom snirklande gator tar du dig fram genom staden, som framförallt är uppbyggd av tufsten. Missa inte att dricka ett glas – eller sju – av det lokala vita vinet, som sötar upp varma sommardagar.

Sperlonga (Lazio)
Sperlonga är en liten bit Syditalien placerat i centrala Italien, söder om Rom. Det vitkalkade och högt belägna historiska centrumet, det långa vita sandstränderna och den exotiska stämningen i staden påminner mest av allt om en kuststad i Apulien eller på Sicilien. Avståndet till detta sanna vykort är det samma från Rom och Napoli (ca 140 km).

Sperlonga
Den vackra medeltidsstaden – och vadorten – Sperlonga tronar på en klippa vid havet mellan Rom och Napoli.

Poppi (Toscana)
Hade Poppi varit länt, som det inte vore för dess borg? Knappast, för trots att staden är både pittoresk och trevlig med alla de små gatorna och gränderna, så är det ingen diskussion om att det är den imponerande borgen som härskar i staden, och kommer vara det största minnet från besöket. Casentinodalen är för övrigt full av liknande pittoreska byar och städer, som är värda sina besök: Pratovecchio, Stia, Bibbiena för att bara nämna några…

Sovana (Toscana)
Att Sovana är en av Italiens vackraste “borghi”, kanske många vill diskutera, men att det är en av de minsta – det är helt odiskutabelt. Den enda grunden till att spendera mer än 10 minuter här, är att det är så otroligt pittoreskt och det finns så mycket att se – för i övrigt kan du gå igenom staden och tillbaka igen innan du hinner blinka. Gå in i den lilla kyrkan Santa Maria och titta på ciboriealtaret från 800-talet, och freskerna. Titta också närmre på borgen vid ingången till staden, samt den stora domkyrkan.

Södra italiens vackraste medeltidsstäder

AtraniAmalfikusten (Campania)
“Om du inte har hört talas om det, är det inte värt att se”… Där Amalfi är vare Amalfikust-turists “must-see”, ligger Italiens näst minsta kommun Atrani väl gömt bort från stora turistbussar och turistgrupper. Det är långt ifrån alla, som hittar in till denna lilla trevliga stad med dess intima torg och bra fiskrestauranger vid havet. De, som tycker om att se bortom huvudvägen, kommer att uppskatta Atrani som en liten, oförstörd oas.

Läs min kollega Louises reseskildring från Atrani här.

Atrani
Atrani settt från havet

Locorotondo (Apulien)
På en kulle i den vackra och intressanta Itriadalen hittar du Locorotondo, eller “u Curdunn” som de lokala säger. Staden präglas av den fascinerade domkyrkan San Giorgio, små gator och gränder, och mellan husen kan du skymta det exotiska landskapet i bakgrunden, med de små konformade trullihusen. Från Locorotondo är utflyktsmöjigheterna många, inte bara i Itriadalen, utan också längs klippkusten mellan Bari och Brindisi.

Otranto (Apulien)
Staden kallas också för “Porten till Öst”, och det är inte utan anledning – det är Italiens östligaste stad. Turkerna nyttjade på 1400-talet Otranto som ingång till en blodig invasion av Salento-halvön. På klara dagar kan du skymta Albaniens berg i horisonten bakom Adriatiska havet. Bland stadens största attraktioner kan nämnas den aragonesiska borgen (1491) och det enorma mosaikgolvet med religösa motiv som hittas i stadens domkyrka (1088). Staden är ett Mekka för historieintresserade, en de som älskar att bada blir inte heller besvikna – staden kan stoltsera med ett av Italiens renaste badvatten, så det är bara att ta fram badkläderna.

Cefalù (Sicilien)
Cefalù har allt: en enastående, historisk, stadskärna med normandiskt särprägel, en hög klippa med en gammal fästning på toppen och en lång, bred sandstrand som fortsätter längre än ögat kan nå. Kort sagt – här hittar du hela paketet och lite till: stämningsfulla gator, många restauranger, siciliansk gatustämning och vackra palmer.

Cefalù
Cefalù har (nästan) allt

Morano Calabro (Calabrien)
Morano Calabro har en besynnerlig form, som mest påminner om en pyramid eller en kägla som vilar på en bergskant. Staden, som på lokal dialekt heter Murènu, ligger med sina gråtoner vackert och himmelskt med scenografiska berg omkring sig, vilka kulminerar med det 2248 meter höga berget Monte Pollino i bakgrunden. På stadens högsta punkt hittar du borgen från 1490, med sina mycket vackra hörntorn.

San Marco d’Alunzio (Sicilien)
Önskar du att komma bort från kustens turistmassor, är den gömda och högt belägna staden San Marco d’Alunzio ett bra alternativ. Staden är välhållen, gästfriheten är varm och utsikten över Medelhavet, med de Eoliska öarna i bakgrunden, är en visuell tillfredställelse utan motsvarighet.

Bosa (Sardinien)
Sardiniens västkust, söder om Alghero, ligger en av Sardiniens mest autentiska och färgrika städer: Bosa. Här kan du uppleva det äkta Sardinien, både med hänsyn till maten, folket och kulturen. På stadens torg samlas lokalbefolkningen om kvällarna för att njuta av dagens sista sol och varandras sällskap. De få besökarna blir snabbt förälskade i staden, och det är inte så underligt – för vad mer kan man önska sig än en trevlig och autentisk stad, varm gästfrihet och fina sandstränder runt hörnet?

Bosa
Bosas färgrika hus bidrar till en härliga stämningen som råder i staden.

Den orangea flaggan, “Bandiera Arancione”

Utöver “I Borghi più Belli d’Italia” har den italienska gruppen “Touring Club Italiano” tagit initiativet till ännu en kvalitetsstämpling, som bygger på goda inkvarteringsmöjligheter, framträdande kulturhistoriska minnesmärken, en stark lokal identitet och ett brett kulturellt utbud. Denna lista har fått namnet “Den orangea flaggan”. Kriterierna för att bli upptagen på listan är att landsortens invånarantal inte överstiger 15 000 och att staden inte ligger längs kusten.

Den orangea flaggan såg dagens ljus för första gången år 1998 i regionen Ligurien, som ett försök att bevara de små landsorterna i Liguriens baklandskap – det skedde i Sassello i Savona-provinsen. På grund av den positiva mottagningen ville man därför att bredda konceptet till hela Italien för att fullända listan med det allra bästa från hela Italien gällande förnäma landsorter.

San Gimignano
San Gimignano är en enastående liten stad, som inte har ändrat sitt utseende mycket sedan medeltiden, och som är känd och besökt för sina 15 torn.

Idag figurerar alla Italiens 20 regioner på Den orangea flaggans lista – totalt 215 landsorter. Att systemet blivit en succé, vittnar de 1786 kandiderade landsorterna om, vilka alla sänt en ansökning till Touring Club Italiano för att få komma med på listan. När staden blivit upptagen på listan, kan man dock inte luta sig tillbaka: två städer har redan upplevt att bli bortplockade från listan – man gör nämligen ständigt kontrollbesök och analyser.

Vi på Escapeaway har besökt många landsorter som finns med hos Den Orangea flaggan, och jag vill framhäva några stycken (du kan läsa mycket mer om dem genom at klicka på namnet). Vi börjar söderifrån med Morano Calabro i Calabrien; Caprarola och Tuscania i Lazio; Lucignano, San Gimignano och Montalcino i legendariska Toscana; Dolceacqua, Apricale, Triora och Castelnuovo Magra i Ligurien (den italienska rivieran); Malcesine vid Gardasjön och tillsist Barolo, Monforte d’Alba, Neive och Orta San Giulio i regionen Piemonte.

Vill du veta mer om en semester i en av Italiens vackra medeltidsstäder?

Om du är intresserad av att läsa mer om medeltidsstäder i Italien, så rekommenderar jag dig att läsa min kollega Marcus artikel om designhotell i italienska medeltidsstäder, eller hans artikel om romantik i en gammal medeltida fästning här.

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil. 

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway 

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
, ,
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer