Upplev Italiens legendariska marknader

Alla bör, minst en gång i livet, uppleva att gå på marknad i Italien. Här kan du hitta allt från de omkringresande veckomarknaderna med matstånd, glass, billiga kläder och väskor, till de små, regelbundna lokala grönsaksmarknaderna med försäljning varje förmiddag, samt de stora marknaderna som säljer både skinnvaror, vintageklänningar och skor – och som ofta har öppet alla veckans dagar.

Gemensamt för dem alla är, att här som reger råder kaotisk stämning av sydeuropeiskt slag – med höga rop, kroppsspråk med stora gester, temperament och människomyller. Det kan få oss som resenärer att känna, att vi inte är i våra vanliga omgivningar – och det är väl egentligen precis det som är meningen med en vällyckad semesterupplevelse, inte sant?

Bege dig därför ut på upptäcktsfärd i de beskrivna marknadsförslagen här nedan, och låt dig inspireras till nästa semester. Men kom ihåg att dessa endast är ett litet smakprov på de otaliga marknadsupplevelser som finns i Italien.

Marked i Italien
Kläder en masse – de italienska marknaderna är fulla med billiga kläder, inte minst skor…

Riktigt många städer har sin egen marknad, eller kan hänvisa till en i närheten, så oavsett vilken del av Italien du spenderar semestern i, kommer det som regel finns en möjlighet inom räckvidd.

Sicilien

Siciliens tradition för utomhusmarknader härstammar hela vägen tillbaka till det nionde århundradet, då saracenerna härskade på ön. Det är också förklaringen till marknadernas slående likhet med de arabiska basarerna. Nästan varje stad eller stadsdel har sin “mercatino” (lilla marknad), som håller öppet en gång om veckan, men jag kommer här att koncentrera mig på öns mest omfattande fasta marknader, i de två största städerna, Palermo och Catania.

Bodarna är fulla med lokala varor och årstidens frukt och grönt i fantastiska kulörer, buntar av färska kryddörter, väldoftande blommor, åttaarmade bläckfiskar, stora vackra tonfiskar, svärdfisk, räkor, lamm, getkött, ostar – och MYCKET mer. Inemellan möter du också säljare utan fasta marknadsstånd, som exempelvis erbjuder mobiltelefoner – men ofta är dessa varor av tvivelaktig kvalitet (och ursprung).

Se alla våra semesterboende och hotell på Sicilien här.

Palermo
Staden har 3 viktiga marknader; Vucceria, Ballarò och Il Capo, som alla är berömda i hela Italien för deras fantastiska urval av råvaror av väldigt bra kvalitet. Vucceria och Ballarò har normalt öppet hela dagen från kl 9-19 (med undantag för onsdagen, då de stänger klockan 14, och söndag då de är helt stängda). Il Capo har öppet varje förmiddag – även på söndagen.

Marked i Italien
Om du tycker om sydländska frukter, så är de italienska marknaderna något för dig!

La Vucceria: Om du har varit i Arabvärlden, kommer du igenkännande nicka till stämningen på denna centrala matmarknad. Du befinner dig mitt i staden, med moderna affärsliv några få meter härifrån. Men så länge du är på La Vucceria tycks tiden ha stått still de sista åren. Från bodarna säljs det primärt matvaror. Här är kaotiskt, här är skitigt, och här är otroligt fascinerande: tänk, att något sådant kan överleva mitt i den pulserande staden. På det lilla centrala torget, Piazza Caracciolo, där all aktivitet tycks utgå från, kan du ofta köpa en panino från en liten bod – en praktfull, och helt och hållet autentisk, måltid.

Ballarò: Om La Vucceria faller i din smak, men du tycker den är lite för välbesökt av andra utlänningar, ska du testa en av stadens andra gatumarkander, nämligen Ballarò, som är betydligt större, långt mer originell, och så gott som fri från turister. Marknaden sträcker sig från Piazza Ballarò i Albergheria-distriktet (i närheten av kyrkan San Nicolò) längs med Via Ballarò, förbi Piazza Carmine mot Corso Tukory – någorlunda parallelt med Via Magueda i riktning mot tågstationen.

Il Capo: Denna gatumarknad är en av Palermos största, och kanske också stadens mest besökta. Det arabiska ursprunget är mycket tydligt, och den är verkligen värd ett besök – framförallt på morgonen då stämningen av högröstade utrop och stress når sitt kulmen. Här säljs all sorts mat, men bodarna med fisk och skaldjur är särskilt väl ansedda.

Marked i Italien
Två lokala kvinnor använder sig av plastkorgar för att transportera hem deras färska matvaror.

Följ Via Voltorno – som löper bakom teatern Teatro Massimo – ca. 300 meter. På vänster sida möter du den gamla stadsporten Porta Carini, och här svänger du till vänster. Il capo har öppet varje förmiddag, och kommer du på söndagen är här lite lugnare.

Catania

A fera o luni: Ingen som befinner sig i Catania bör missa att besöka marknaden A fera o luni, som egentligen (på lokal dialekt) betyder måndagsmarknad, men som numera är öppen varje dag från klockan 8-13 (med undantag för söndagen). Det är ett sant mekka för gourmander, då alla kulinariska önskningar kan uppfyllas.

Letar du istället efter en ny klänning, eller ett par skor till samlingen därhemma, ja då är det också möjligt att finna. Marknaden är uppdelar i flera olika områden – beroende på varukategori – och beger du dig in i gångarna med grönt, fisk, kött och öst så talas det till alla dina sinnen. Säljarna ropar ut deras erbjudande över stånden, medan de stänker vatten på grönsakerna för att hålla dem fräscha och vackra.

I avdelningen för kött och fjäderfä, kan du få uppleva att djur blir slaktade, för att därefter exempelvis se hönsen hänga i buntar utan liv och fjädrar. I fiskavdelningen är golvet täkt av fiskblod och vatten, så du får se till att promenera försiktigt i sandalerna. Följ skyltarna mot centrum och den berömda katedralen, och fråga eventuellt om vägen till Piazza Stesicoro. Marknaden befinner sig bakom detta torg.

Lazio

Rom

I Italiens hjärta finna marknader för varje smak och behov – både matmarknader och marknader med järnvaror, kläder, skor och diverse skinnvaror. En av de mer kända är Porta Portesse, som säljer allt annat än matvaror. Det är dock inte en upplevelse, jag kan rekommendera, med mindre att du önskar spendera tid på transport för att hamna ute i ett trist kvarter där ficktjuvarna är ytterst flinka på sitt arbete och med största kreativitet kan “trolla bort” din plånbok från dig, oavsett hur bra du är på att passa den.

Marked i Italien
Färska grönsaker, såsom tomater, är ett populärt inslag på Italiens många matmarknader.

Dessutom är de flesta varor kinesiskt producerade, och närmast utan någon direkt kvalitet. Nej, spendera hellre din tid på den lilla, men otroligt charmiga marknaden Campo de’ Fiori – som du hittar i hjärtat av Rom, på torget med samma namn.

Campo de’Fiori: Varje förmiddag mellan 7-13:30 (med undantag för söndagen) görs Piazza Campo de’ Fiori om till en pittoresk marknadsplats. Här kan du hitta färska grönsaker, frukt, blommor och örter i alla färger, kött, fjäderfä, fisk, bröd och all möjlig sorts ost. Dessutom är det möjligt att köpa köksredskap, som ofta – via dagliga demonstrationer – visar sig kunna skiva, hacka och omvandla simpla grönsaker till finurliga figurer.

Dessa demonstrationerna är rena uppvisningar, som lockar en stor publik – framförallt turister – som sedan står i kö för att köpa en sådan sak, som de aldrig sett maken till i deras eget hemland. Har du lust till att också köpa exempelvis en Parmigiano Reggiano (den äkta parmesanosten) eller andra italienska specialiteter med dig hem, ja då är det något billigare här än i de omkringliggande delikatessaffärerna. Det har hållits marknad här i många århundraden, däribland hästmarknader, men att torgets historia också rymmer åtskilliga avrättningar är svårt att föreställa sig, när man går runt på den pittoreska marknaden som surrar av glada försäljare och förväntansfulla kunder.

Se alla våra semesterbostäder och hotell i Rom här.

Toscana

Florens
Här befinner vi oss i skinnvarornas paradis – urvalet är enormt, och Florens är känt för sina skinnvaror av verkligen hög kvalitet, vilka till och med är något billigare än vad vi vant oss vid i Norden. Dock ska du inte tro, att priserna är rena superaffären, för staden har också många turister. Och där det är turister, finns det som regel också säljare som tar chansen att tjäna extra på sina varor.

Marked i Italien
En italiensk husmor är på jakt efter fynd på marknaden

Det går dock fortfarande att pruta på priserna, så om du hittar en skinnväska som du bara måste ha, är italienska glosor som quanto costa? (vad kostar den?) och, è troppo caro (nej, det är för dyrt) riktigt bra att kunna. På flera florentinska marknader vimlar det med italienskt producerade kvalitetsprodukter – både skinnvaror och matvaror. Utbudet av marknader är stort, men jag kan framförallt rekommendera San Lorenzo, Mercato Centrale och Sant’Ambrogio.

San Lorenzo: Den mycket stora utomhusmarknaden – ja, faktiskt stadens största – ligger i centrala Florens, på gatorna runt kyrkan San Lorenzo, och har öppet från tisdag till lördag från klockan 10 till kl 19:30. Här säljs allt du kan tänka dig i form av solglasögon, kläder, skor och mycket annat, men marknadens största styrka är alla former av skinnvaror i bra italiensk kvalitet. De, som säljer skinnkläder, har dessutom sina “riktiga” butiker bakom stånden, där du också har möjlighet att hitta fler varor. Innan du slår till, ska du vara medveten om att det finns en massa butiker med skinnvaror runt om i staden, där du också kan få riktigt bra kvalitet till fördelaktiga priser – och där personalen kanske är lättare att prata med.

Mercato Centrale di San Lorenzo: I centrala Florens, precis intill San Lorenzo marknaden, ligger också stadens största inomhus-matmarknad, nämligen Mercato Centrale, som har öppet hela veckan (undantag söndag) mellan kl 7 och klockan 14. Byggnaden är gjord i järn och glas i perioden 1870 till 1874, och man var tvungen att riva ett helt kvarter för att göra plats åt detta verk, som med sina stora glasfasader ger en känsla av att befinna sig utomhus.

Marked i Italien
Många italienare nyttjar helgen till att besöka en marknad och köpa in alla de saker de inte hinner under veckan

Här kan du köpa alla inom matvärlden, och det är svårt att inte låta sig frestas av den alltid aptitliga och dekorativa presentationen av alla de färska och färgglada läckerheterna som erbjuds. Blir hungerns för stor, kan du få dig en måltid på caféliknande Nesboe, som har legat på entréplan sedan 1878. Det är ett av Florens billigaste matställen, och du bör prova deras kornsoppa – zuppa di farro – eller deras macka med kokt kött – panino al lesso – och glöm inte husets vin, som både fås i glas och karaff. Har du endast lust till en kaffe eller ett glas vin, går det att få i en av barerna inne på Mercate Centrale.

Sant’ Ambrogio: Önskar du uppleva en marknad med inte så många turister, ska du bege dig till Sant’Ambrogio, som ligger i området Santa Croce vid Piazza Ciompi. Här möter du de lokala invånarna, och försäljare som med hög röst och utpräglad toscansk dialekt, erbjuder alla sorters matvaror. Du kan köpa allt från charkuterier till närodlad frukt och grönt, men också kläder, antikviteter, och andra mer eller mindre användbara saker. Här är öppet från tisdag till lördag, mellan klockan 7-13.

Lucca

När du befinner dig i denna välmående toscanska pärla, kommer du känna dig riktigt lycklig, för Lucca är full av charm och historia, med dess intakta försvarsmurar, vackra torg, välhållna gamla byggnader och stämningsfulla caféer. Är du til och med så lycklig att vara här när staden avhåller sin månatliga antikvitetsmarknad – ja, då är känslan av nostalgi på sin topp.

I området mellem domkirken og den majestætiske Piazza Napoleone afholdes marked i Lucca
I området mellan domkyrkan och majestätiska Piazza Napoleone avhålls marknad i Lucca

Mercato Antiquario: Den tredje helgen varje månad är det antikvitetsmarknad i Lucca. Stilen är samma som många känner igen från Frankrike, det vill säga, en skön blandning av egentliga (dyrbara) antikviteter, och billiga marknadsvaror från många olika epoker – i alla olika storlekar, från enorma skåp till örhängen och slipsnålar. Och så finns det allt annat, som inte på något sätt kan kallas antikt, ja inte ens gammalt, som t.ex. en “mini-outlet” för hattar.

Även om du varen har lust eller pengar till att köpa med något hem, är marknaden med de cirka 23o utställarna värd en omväg, för det är både pittoreskt och underhållande, och med kyrkor från tolvhundratalet, pelare från sjuttonhundratalet och torg från nästan alla olika epoker som kuliss, så får du en helt gratis föreställning som du sent kommer att glömma.

Marknaden hålls lördag från 7-19 (men du ska inte förvänta dig att alla bodar är öppna förrän runt klockan 9:00) och söndag från 9-19, i området mellan majestätiska Piazza Napoleone och domkyrkan, alltså Piazza Antelminelli, Pizza San Giusto, Piazza San Giovanni, Piazza Bernardini, Piazza San Martino, och alla de gator som förbinder dem.

Se alla våra semesterbostäder och hotell i Toscana här.

Emilia-Romagna

Bologna

Om du är så lyckligt lottad att vara i Bologna på en helg, vilket för övrigt varmt kan rekommenderas, får du inte missa chansen att besöka den veckovis återkommande marknaden La Piazzola, som tar plats både fredag och lördag från soluppgång till klockan 20 på Piazza dell’Otto Agosto. Marknaden är stor och välbesökt, och i bodarna hittar du allt från kastrullor och pannor till pälsar och skinnjackor. Här kan det göras ett bra kap, om du tycker om att pruta på priserna, och inte har något emot att leta en stund efter rätt storlek i högarna med sommarklänningar, barnkläder och skor.

La Piazzola marked i Bologna
La Piazzola marknad i Bologna

De lokala nyttjar i hög grad alla attraktiva erbjudanden, och det är precis det, som gör den värd ett besök. Det sägs, att det har varit marknad på detta torg ändå sedan 1219, vilket vara bevisar att det här med att handla i stånden på en gammeldags marknad, fortfarande är ett hållbart sätt att få en bra upplevelse på!

Du kan läsa mer om Bolognas mest kända marknad i min kollega Marcus populära artikel om La Piazzola här.

Ligurien

Chiavari

Planerar du att spendera semestern i den östra delen av Ligurien, kan det varmt rekommenderas att besöka den lilla, men mycket charmiga kuststaden Chiavari. Här kan du uppleva flera livliga marknader – besök till exempel antikvitetsmarkanden Mercatino dell’antiquariato, som tar plats på gågatan andra helgen varje månad.

Är du mer intresserad i matvaror, bör du besöka den kulinariska marknaden, Mercato dei Sapori, som tar plats den fjärde helgen varje månad. Om din semester inte tar plats på denna helg, kan du varje fredag uppleva den återkommande och klassiska marknaden på stadens centrala torg, där du kan köpa både mat, järnvaror, skor, välskor och kläder.

Se alla våra semesterbostäder och hotell i Ligurien här.

Intresserad av fler restips i Italien?

Då tycker jag du ska besöka vår kategori Restips här, där du kan hitta en massa spännande artiklar om städer, regioner, sevärdheter och händelser som du kan uppleva i Italien – samt hitta goda praktiska råd till din resa.

Taggar från artikeln
, , ,
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer