Upplev historiens vingslag vid världens ände i Algarve

Cabo de São Vicente
Cabo de São Vicente

Cabo de São Vicente, Portugals mest sydvästra punkt – som av medeltidens sjöfarare ansågs vara Världens ände – är en imponerande syn med sina 75 meter höga klippor, som stiger från havet. Härifrån har du en fantastisk utsikt ner längs Algarvekusten, och känslan av att befinna sig på kanten av den europeiska kontinenten är magisk.

Romantik och naturupplevelser vid världens ände

Är ni på semester i Algarve, är Cabo de São Vicente ett perfekt mål för en romantisk kvällstur, där ni kan njuta en fantastisk solnedgång från det karaktäristiska fyrtornet. Cabo de São Vicente är dock också en vacker syn på andra tider på dagen, och här kommer ni ofta möta fiskare, som sitter tålmodigt på de yttersta delarna av klipporna. Det råder inga tvivel om, att dessa fiskare i alla fall inte lider av höjdskräck.

I närheten av Cabo de São Vicente kan ni via smala stigar nå ner till vattenkanten på stränder med rödaktig sand. Härifrån kan du på riktigt känna av det branta klippornas höjd. Från parkeringsplatsen vid fyrtornet finns också en mer lättillgänglig promenad längs kanten, varifrån ni kan njuta av den storslagna utsikten.

Cabo de São Vicente
Cabo de São Vicente. Foto: Jose A. CC BY 2.0

Området vid Cabo de São Vicente är en del av det större naturreservatet, Parque Natural do Sudoeste Alentejano e Costa Vicentina, där ni också kan uppleva flera olika fågelarter, och området är dessutom ett av de bästa i Algarve för att se vilda blommor. Därutöver rymmer naturparken bland anat uttrar, grävlingar och vildsvin.

Upptäcktsresenärer och sjöslag

Historiskt sett är Cabo de São Vicente och den närliggande staden, Sagres, också intressanta. Det var härifrån Henrik Sjöfararen skickade iväg sina expeditioner, som slutade med att man upptäckte Madeira år 1420 och Azorerna 1427.

På havet utanför Cabo de São Vicente har flera stora sjöslag dessutom tagit plats. Den brittiska admiralen Nelson kämpade – och vann – över den spanska flottan år 1797.

Det nuvarande fyrtornet, som har ett av Europas kraftigaste ljus, byggdes år 1846 på ruinerna av ett franciskanerkloster från 1500-talet.

ker ni till Cabo de São Vicente på en dagstur från till exempel Albufeira eller Faro, kan jag rekommendera att ni packar en picknickkorg, då det är få restauranger i området – men i gengäld många fina platser att njuta av en lunch i det fria.

Vi har flera spännande Hideaways inte långt från Sagres och Cabo de São Vicente. Läs mer om alla våra hideaways i Algarve.

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
,
Mer av Louise Laurenius

Upplev konst och historia i Florens

Florens är Toscanas bultande hjärta och renässansens vagga i ett landskap fyllt...
Läs mer