Upplev ett av Florens mest intressanta kvarter

Florens är om något kulturens, konstens och renässansens stad – det finns så mycket att se och uppleva när du går runt i denna fascinerande stad. Men i en stad, där det finns något spännande att se på i varje gathörn, kan det vara svårt att välja ut ett kvarter som särskiljer sig från de andra. Har du sådan tur att du får återvända till staden (vilket du absolut bör göra eftersom ett besök är alldeles för lite), kommer du att hitta stadsdelar att uppskatta mer än andra.

Ett sådant kvarter hittar du i den östra delen av stadens centrum, i trekanten mellan Piazza Santa Croce (nära Arno-floden), Piazza San Firenze (bakom Palazzo Vecchio) och Piazza di Sant’Ambrogio i den norra delen. Kvarteret bjuder själv på allt det som är värt att åka till Florens för.

Konst och kultur

Kvarterets absolut största sevärdhet är kyrkan Chiesa di Santa Croce. Denna mycket vackra gotiska kyrka rymmer gravarna för några av de mest berömda konstnärerna i Italien, t.ex. Galileo Galilei och Michelangelo. Klosterbyggnaderna omkring kyrkan har ett museum för religösa målningar och skulpturer.

Statue i Firenze
Statyn tillägnad Dante Alighieri av Enrico Pazzi på Piazza Santa Croce

Inne på en av klostergårdarna ligger Florens läderskola Scuola di Cuoio. Ingången till den hittar du på Via San Giuseppe, som går längst med kyrkans vänstra sida. Här har du möjlighet att se hur eleverna arbetar, och på nära håll uppleva detta gamla hantverk som Florens också är känt för.

Nära Santa Croce, på Via Ghibellina, ligger Casa Buonarotti som är ett museum dedikerat Michelangelo (vars efternamn var Buonarotti). Michelangelo bodde själv här en kortare period och efter hans död har hans efterkommande arbetat för att få så många av hans konstverk som möjligt till museet. Museets mest berömda verk är Madonna della Scala, som är Michelangelos tidigast kända verk. Ett annat museum i området är Bargello, som ligger nära Piazza San Firenze. År 1865 blev museet ett av Italiens första nationalmuseum och här finns verk av Donatello och Michelangelo samt en del bronsstatyetter av andra konstnärer.

Något att äta?

När du efter timmar med kulturupplevelser får lust till en kaffe, en glass eller något mer närande, finns det flera goda pasticcerior (caféer/konditorier), gelaterior (glassbarer) och restauranger i kvarteret. Av de pasticcerior som finns närvarande, måste vi nog nämna I dolci di Patrizio Cosi (Borgo delgi Albizi 15/R) som med sina många olika kakor och desserter kan locka de flesta till att synda. På Via Isola delle Stinche 7 finner man den familjeägda glassbaren Gelateria Vivoli som sedan 1930 har gjort glass och alltid satt en ära i att använda de mest utsökta råvarorna till detta. De hävdar själva att de gör den godaste glassen i staden (kanske till och med i landet), och runt om i lokalen kan man finna vittnesmål som stödjer just detta.

Efter alla sötsaker kan det vara gott med något lite mer näringsrikt. Vi vill framhäva två av kvarterets restauranger. Den ena är Pizzeria i Ghibellini som ligger på Piazza San Pietro Maggiore 8-10/R, och precis som namnet antyder så är det hit du ska gå om du önskar en italiensk pizza. Det finns cirka 30 olika pizzor på menyn, så det finns nog att välja mellan. På sommaren kan du sitta ute och njuta av stämningen på deras utomhusservering. Den andra restaurangen är Il Barroccio som ligger på Via della Vigna Vecchia 31/R, nära Bargello-museet. Här kan du njuta av traditionell toskansk mat. Gillar du kött så bör du prova en Bistecca alla Fiorentina, som är en av stadens specialiteter. Maten serveras i trevliga lokaler av trevlig och glad personal.

Chiesa di Santa Croce
Kvarterets absolut främsta sevärdhet är den vackra, gotiska kyrkan Chiesa di Santa Croce.

Shopping

När det är tid för lite shopping hittar du här många trevliga saker att köpa med hem efter din semester. Här finns fortfarande många små butiker som håller kvar i de gamla traditionerna och säljer saker som fotoramar, papper och inte minst lädervaror. I läderskolan har du möjlighet att köpa några av elevernas egna, unika varor med dig hem, men om du inte hittar något passande där så finns det många små självständiga läderbutiker i området omkring.

Om du bor i en lägenhet under ditt uppehåll så får du inte missa att känna av stämningen på Mercato di Sant’Ambrogio. Marknaden är både utomhus och inomhus och här kan du hitta nästan allt du kan önska dig när det kommer till kött, fisk och grönsaker. Det är dock inte endast en matmarknad, det säljs även skor, kläder och antikviteter här.

Vill du veta mer om Florens?

Om du är intresserad av våra semesterbostäder, hotell och lägenheter i Florens är du varmt välkommen att besöka vår sida om staden här.

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil. 

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway 

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer