Upplev en av Portos stora folkfester

Porto
Porto firar sitt helgon i juni månad - med stor fest!

I Portugal värnar man om sina helgon, som firas i juni månad, runt om i hela landet. Lissabon har sin Santo António och Porto sin São João (Johannes Döparen) och båda helgon firas storslaget i bägge städer. Man får en djupare inblick, och kommer närmare befolkningen i staden Porto, om man har sådan tur att få uppleva de traditionsrika festligheterna för São João på ett besök i staden.

Stor och glad festplats

Festligheterna tar plats hela juni månad, när Portos gator och kyrkor smyckas med uppsättningar för att ära Johannes Döparen, men festerna kulminerar den 23 juni, på kvällen, när Portos centrum och Ribeira vid Dourofloden förvandlas till en stor och glad festplats.

Tusentals av Portos invånare strömmar in till stadens centrum redan tidigt på kvällen. De, som inte åker in till centrum, tar sig istället till de mest traditionella kvarteren (Fontaínhas, Massarelos och Miragaia) för att hylla Portos älskade helgon med en fest där man deltar helt spontant, och som präglas av ett samspel mellan religiösa och hedniska traditioner.

Portos gamle bymidte
Portos gamle stadskärna

Temat för kvällen är ”Alegria e boa disposição” (glädje och gott humör). Gaterna pyntas med färgrika girlander, luftballonger och doftande basilikakrukor. Överallt spelas musik och man dansar i varje gathörn. Bodar med lokala, grillade specialiteter bjuder på goda mat- och dryckupplevelser, där du bland annat kan smaka på regionens pärlande, friska vinho verde (gröna vin).

Hoppa över bålet

Det tänds bål överallt i stan, men i motsats till Valborg i Sverige, tycker portugiserna inte att det är nog att titta på bålet. Istället kastar de sig modigt ut i en lek, där de hoppar över bålet.

De håller nämligen liv i en tradition, som går ut på att slå till varandra på huvudet med purjolök eller små, högljudda plasthammare. Det är helt harmlöst (inget behov av hjälm) och traditionen symboliserar en form av broderlig gemenskap, samtidigt som ritualen sägs föra lycka med sig.

Dom Luis-broen
Många samlas här vid den upplysta bron, Dom Luis, för att titta på det stora fyrverkeriet vid midnatt.

Senare på kvällen samlas alla vid den enastående bron Dom Luis, för att titta på São Joãos magiska fyrverkeri vid midnatt, som anses vara ett av världens mäktigaste. Festen fortsätter hela natten, och om du följer traditionen, går turen vid gryning hela vägen till platsen där Douroflodens mynnar ut i Atlanten (Foz). De som följer med hela vägen, utmanar det kalla havet i Atlanten och hoppar i vattnet medan de väntar på soluppgången.

Men festligheterna slutar inte här, för den 24 juni är en lokal helgdag, och Porto vaknar med festhumör. På denna dag kan du delta i den årliga, traditionella Rabelos båtseglats på Dourofloden. Båtarna, som lägger till längs Dourufloden, lämnar deras fasta platser utanför portvinsbolagen och visar invånarna att de fortfarande är dugliga färdmedel – dock endast så länge vinden (och förhoppningsvis också São João) hjälper till, då vinden är det enda som kan få båtarna att segla. Seglatsen börjar vid Foz och avslutas i Portos pittoreska område, Ribeira vid Dom Luis-bron.

Hitta resor till norra Portugal med Hideaways här

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer