Upplev Dourodalen på en cykelsemester i Portugal

The Douro Valley
Duorodalens backar ska nog kunna locka fram svetten i pannan. Foto: mat's eye, CC.

Alla vinkännare känner till Dourodalen i norra Portugal. Det är här portvinsdruvorna gror, och tillsammans med de små, pittoreska landsorterna och charmiga vingårdarna har de gjort Europas äldsta vinregion till ett favoritresmål för vinresenärer. Det finns dock ytterligare en grupp resenärer, som har gett Dourodalen sin kärlek: cyklisterna.

Unik cykelsemester bland vinfält

Dourodalens rullande kullar med dess karaktäristiska terrasser och gröna rader av vinrankor, samt floden som rinner fram i landskapet, tillhör de vackraste landskapen du kan uppleva på en cykelsemester i Portugal. Alla kullar betyder att du får använda cykelns lägsta växlar, men du glömmer snabbt alla ansträngningar när du får njuta av de vackra utsikterna på vägen.

Dourofloden Portugal
Utsikt över Dourofloden. Foto: mat’s eye, CC.

Spenderar du en semester i Douro, kommer dina värdar på vingårdar, B&B och hotell ofta att erbjuda uthyrning av cyklar, och kan också ge tips på goda cykelturer på stilla vägar i närområdet. Annars kan du som regel hitta en cykeluthyrare i närliggande städer, såsom Régua och Pinhão.

Cykelsemester med kulinariska upplevelser

Om du åker på cykelsemester för att motionera och kanske tappa några kilo, så är det tveksamt om det kommer att lyckas i Douro – trots alla stigningar. För här finns många frestelser på vägen, i form av restauranger med gastronomi av hög klass, och efter en aktiv dag på cykeln, är aptiten oftast extra stor.

Douro restaurant
Middag med utsikt över Dourofloden.

För både seriösa och mer avslappnade motionärer, är det också perfekt att göra en kombination av vin- och cykelsemester precis i denna del av Portugal. Liksom i andra delar av landet finns här företag som har specialiserat sig på att arrangera cykelsemestrar. Väljer man denna paketlösning cyklar man normalt sätt tillsammans i grupp, till ett nytt hotell varje dag, medan bagaget fraktas i en följebil.

Orkar du inte att packa ihop dina saker varje morgon, eller inte vill följa gruppens tempo, kan du självklart också välja att göra dagsutflykter från en och samma semesterbostad, och likväl uppleva något nytt varje dag. Det är en möjlighet att kunna köra i ditt eget tempo, och även bestämma turens längd.

Vill du inte spendera hela semester på sadeln, finns det också goda möjligheter att uppleva den vackra naturen på vandringsturer i Douro.

aften ved Douro-floden, Portugal
En storstadssemester i Porto kan enkelt kombineras med en utflykt till Douro.

Vår och höst är perfekt till en aktiv semester

Temperaturen skiftar mycket i Dourodalen under årets lopp. På högsommaren kan temperaturen således stiga upp mot 40 grader, medan termometern kan visa minusgrader på vintern. Ska du vara fysisk aktiv, är det därför ofta mest behagligt i maj, oktober och november, då temperaturerna är mildare.

Vill du planera dina cykelturer hemifrån, är det värt att tänka på att man i Douro mäter avstånd i tid, inte i kilometer. Små och stora stigningar kan lätt göra, att turen känns längre än kilometervisaren omedelbart vittnar om.

Handplockade semesterbostäder i Dourodalen

Hideaways är specialister på resor till norra Portugal, där du bor på hotell eller semesterbostäder som är handplockade och goda utgångspunkter för upplevelserika utflykter på cykel, i bil eller till fots.

Läs mer om resor till Duoro med Hideaways

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil. 

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway 

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
,
Mer av Louise Laurenius

Upplev konst och historia i Florens

Florens är Toscanas bultande hjärta och renässansens vagga i ett landskap fyllt...
Läs mer