Upplev det okända Toscana

Många förknippar Toscana med vinmarker, böljande kullar och… otaliga turister från hela världen. Detta Toscana är bildskönt och förståligt nog välbesökt med höga priser som följd. Men det finns även ett annat Toscana, lite i utkanten av det mer kända, som på många sett och vis är lika spännande, men mindre besökt, och således mer pittoreskt och mindre dyrt.

För 10 år sedan beslutade min hustru och jag oss för att spendera julen i Italien. Vi var nygifta och ville gärna fira högtiden utan klappar och skrikande barn. Vi var kräsna, och ställde höga krav: Det skulle inte vara ett ställe där det fanns för många andra turister, men det skulle heller inte vara ute på landet, och så skulle det vara riktigt trevligt, helst inte kosta för mycket, men samtidigt vara riktigt pittoreskt och så skulle det då också vara en lägenhet med både öppen spis och balkong eller terrass!

Lyckan slår in (eller hittar den bara de tokiga?)

Om det beror på extrem tur, eller min stora kunskap om Toscana vet jag inte, men vi hittade precis vad vi letade efter. I södra Toscana ligger staden Abbadia San Salvatore på 800 meters höjd, halvvägs upp på berget Monte Amiata. Den har 5000-6000 invånare, vilket är tillräckligt för att hitta restauranger, affärer, supermarkets, slaktare, bagerier, caféer osv. Och så har staden ett fascinerande centrum där de enda turisterna är personer från Italien vilka sätter pris på närheten, den vackra naturen och den ödmjuka prisnivån.

Ferielejligheder Casa La Vite i Toscana
Med Casa La Vites placering i den yttersta raden av hus i Abbadia San Salvatores historiska centrum, finns det risk för att du kommer spendera hela semestern på balkongen…

Vad du än önskar, ska du få

Vi hittade det vi önskade – nämligen lägenheten Casa La Vite som vi sedan dess har betraktat som vårt andra hem. Den var, och är, allt vad vi kunde önska oss: Placerad i stadens medeltida kärna, smakfullt inredd med goda köksfaciliteter, supertrevliga ägare, alltid välskött och så har den en söt liten öppen spis. Dessutom den härligaste av balkonger – som bara blivit bättre och bättre då dess tak gått från plast till en tät vinranka, och träden på andra sidan gatan har blivit fällda, så vi har fin utsikt över landskapet.

Igen och igen och igen

Vi fortsätter återvända, både för stadens och lägenhetens skull. Vi har varit där vid så många olika tillfällen att det nu endast återstår en månad på året, som vi inte provat att bo där.

Ferielejlighederne Casa La Vite i Toscana set indefra
Lägenheten är smakfullt inredd med ett bra kök, det är alltid välstädat, och så har den en söt liten öppen spis.

Det är inte ett ställe du ska välja att bo på om du vill göra dagliga utflykter till alla Toscanas största sevärdheter (dock ligger städer som Montalcino, Montepulciano och Pienza alla inom ganska kort köravstånd), men vill du uppleva livet i en äkta italiensk stad, utan svenskar, tyskar eller amerikaner runt dig och endast njuta av livet, så kan jag inte komma med ett bättre förslag.

Har du frågor om Casa La Vite?

Om du gärna vill få reda på lite mer om lägenheterna Casa La Vite, så ring till en av våra Italienexperter på 040 60 60 499 eller skriv till oss här.

Du kan också läsa mer om lägenheterna, dess faciliteter, rekommendationer och mycket mer på vår sida om Casa La Vite här.

Om veckans semesterbostad

Varje vecka fokuserar vi på en av Escapeaways semesterlägenheter här på bloggen och låter en av våra kolleger som har en gedigen kunskap om den, argumentera varför det skulle vara ett bra val om du åker på semester hit.
Taggar från artikeln
skriven av
Mer av Marie

Utforska Montikvarteret i Rom

Rom är indelat i många olika kvarter med osynliga gränser. Det äldsta...
Läs mer