Upplev de vackra trädgårdarna och parkerna i norra Italien

Att uppleva vackra och välskötta trädgårdar sägs ha en terapeutisk och rogivande inverkan på kropp och själ. Så varför inte kombinera detta med en resa till norra Italien alla vackra trädgårdar och parker som befinner sig på de – för oss nordbor – mer ljumna breddgraderna.

Trädgårdarnas historia

Intresset för trädgårdskonst tog faktiskt avstamp just i Italien, där man redan på 1400-talet började att anlägga de berömda renässansträdgårdarna. Det hela började i de romerska och florentinska villorna – och här talar vi inte om radhus eller trädgårdar som vi känner till från våra egna privata hem, utan om palatsliknande förhållanden. Man inspirerades av de klassiska idealen om ordning och skönhet – tidigare uppmärksammade i de romerska villaträdgårdarna från Kristi födsel och medeltidens klosterträdgårdar.

Ordet renässans betyder återfödelse, och är beteckningen för den kulturperiod som uppstod i Italien på 1400-talet, då intresset för att återskapa idéerna från den klassiska historien var i fokus. Begreppet villa har man faktiskt känd till sedan den romerska antiken.

I slutet av renässansen blev trädgårdarna ännu större och fylldes med källvatten, statyer, trappor, grottor och mindre, avdelade trädgårdsrum – allt designat för att glädja villaägaren, men också för att imponera på besökare. Man bibehöll också historiens symmetriska och regelmässiga linjer, en då många av trädgårdarna och parkerna anlades på sluttningar, fick man på många platser anlägga terrasser – ofta med storslagna balustrader och pelare i marmor, eller låga häckar som inte störde utsikten till de natursköna omgivningarna.

På många platser fanns rikligt med vatten, som användes till fontäner och källvatten. Och då man hittade många statyer vid utgrävningarna från Roms glansperiod, fanns det också rik möjlighet för att smycka trädgårdarna med dessa konstskatter – och ofta liknande trädgården mer en konstutställning än en trädgård. I början av denna period klippte man också träden i olika former, men det slutade man med så småningom. Det sägs, att Piro Ligerio – en fantastiskt duktig italiensk trädgårdsarkitekt – var den första som anlade en trädgård där träden fick lov att växa fritt. Detta skedde vid Villa d’Este, som ligger i närheten av Rom.

Många förmögna människor från västra Europa blev på 1700- och 1800-talen imponerade och inspirerade av norra Italiens trädgårdskonst (och det milda klimatet), på sina resor genom Italien på väg ner till Rom. Framförallt engelsmännen tog med sig en del trädgårdsidéer hem i bagaget, som därefter anpassades efter de engelska förhållandena, och som fortfarande kan ses avspeglade i de engelska landskapsträdgårdarna. Också vi nordbor har låtit oss inspireras av den italienska trädgårdsstilen – både i våra vackra offentliga trädgårdar och parker, men också i våra privata trädgårdar, där det bland annat har blivit “trädgårdsmode” att dela upp sin trädgård i mindre rum – eventuellt omringade av en fint klippt häck (om man alltså har tid och RÅD!).

Också inom de botaniska trädgårdarna – med medicinskt bruk i fokus – skedde det en del i Italien. På mitten av 1500-talet blev världens första botaniska universitetsträdgård anlagt i Padova med mål att kunna odla de plantor som eventuellt kunde användas som läkemedel. Sedan antiken hade man upplevt allt för många förgiftningar som följd av användandet av växter som läkemedel, så man var tvungen att prioritera denna forskning. Mängder av främmande plantor fraktades till landet med skepp, för att därpå användas till undersökningar och experiment.

Det är så svårt att välja…

I Italien finns det som sagt många trädgårdar och parker att besöka, och jag har därför – med hård hand och blödande hjärta – fått resa ut en hel del. Men jag har hittat ett urval, vars drömuniversum jag nu vill bjuda dig in i. Dessutom har jag valt att koncentrera mig på norra Italien i denna artikel – men bara lugn, om du vill läsa om trädgårdarna och parkerna i centrala och södra Italien, så hittar du den artikeln här.

Som resenär kan det också vara lite av en utmaning att välja bland alla de möjligheter som finns, men om du vill sätta samman en semester där park- och trädgårdsvandringar ligger i fokus, är sjöarna – det vill säga Comosjön, Maggioresjön och Gardasjön – ett bra område att hålla sig till.

Comosjön

Vid Comosjön finns många vackra trädgårdar att besöka och här nedan kommer jag beskriva några av dem. Om du önskar övernatta vid Comosjön, kan jag varmt rekommendera dig att besöka vår sida med alla våra handplockade hotell och semesterbostäder vid Comosjön här.

Melzi
Parken vid Villa Melzi – i staden Bellagio – anlades mellan 1811-1815. Den är full av sällsynta och exotiska plantor, och bakom slottet växer stora grupper av rhododendron och azaleabuskar. Denna park är ett tydligt bevis på, att man på ett förnämt vis kan kombinera engelsk trädgårdsstil med italienska terrasser. Parken kan besökas varje dag från klockan 09:30-18:30 under perioden mars-oktober.

Parken ved Villa Melzi
Parken vid Villa Melzi

Carlotta
Vid Comosjöns västra bredd – i staden Tremezzo – ligger den vackra vita villan, Villa Carlotta, och dess park som är uppdelad i fyra terrasser med direkt utsikt över sjön. Här kan du gå på upptäcktsfärd längs många små stigar, njuta av den mycket stora plantsamlingen, och kanske ta en paus när det plötsligt dyker upp en sittplats i det dolda. Trädgården är öppen för besök varje dag i perioden 29 mars till 17 oktober, mellan klockan 09:00-18:00, samt från den 13-28 mars och den 18 oktober-14 november mellan klockan 10:00-16:00.

Monastero
I den trevliga staden Varenna, som ligger på sjöns östra sida, ligger Villa Monastero – hela vägen nere till sjön, och med en makalös utsikt. Villan var ursprungligen ett cistercienserkloster som troligen byggdes innan 1200-talet av en grupp kristna. År 1569 köptes villan av en adelsfamilj, och år 1645 förvandlades det fullständigt till en villa. Stället har sedan dess genomgått flera restaurationer av olika ägare. Idag nyttjas villan som internationellt konferenscenter, men det är möjligt att besöka den fascinerande trädgården som är anlagt på flera olika terrasser.

I den hyggelige by Varenna, der befinder sig på søens østside, ligger Villa Monastero – helt ned til søen og med en mageløs udsigt
I den trevliga staden Varenna, som ligger på Comosjöns östra bredd, ligger Villa Monastero – hela vägen ner till sjön, med en makalös utsikt.

Läs också min kollega Louises spännande artikel om höjderna runt Comosjön här

Här finns flera dekorativa arkitektoniska element – bland annat ett vidunderligt utomhustempel, höga cypresser, en lång rad blommor och exotiska plantor, valv samt trevliga utsiktsplatser där du kan njuta av färgerna och dofterna från flera klätterväxter som växer upp längs klippväggen. Trädgården är öppen för besök varje dag i perioden mars-maj samt oktober mellan 09:00-18:00, samt under sommaren juni-september från klockan 09:00 till 19:00.

Maggioresjön

Vid Italiens näst största sjö – Lago Maggiore (dom betyder den stora sjön) – finns också många vackra trädgårdar att besöka längs den 65 km långa kuststräckan. Om du önskar att övernatta vid Maggioresjön, kan jag varmt rekommendera dig att besöka vår sida med alla våra semesterbostäder och hotell vid Maggioresjön här.

Taranto
I utkanten av staden Verbania Pallanza, som ligger på den västra sidan av sjön, hittar du en botanisk trädgård vid Villa Taranto. Med över 125.000 plantor och 20.000 arter räknas detta sceneri av färg och form – av fackfolk – tillhöra en av de bästa botaniska trädgårdarna i Europa. Trädgården ligger i en väldigt lutande terräng, och är uppdelad i mindre trädgårdsrum, varifrån du kan njuta av den fantastiska utsikten. Trädgården är öppen för besök varje dag i perioden april-oktober mellan klockan 08:30-18:30.

Den botaniske have ved Villa Taranto
Den botaniska trädgården vid Villa Taranto

Pallavicino
Reser du med barn, ska du inte missa ett besök på Parco della Villa Pallavicino, som ligger utanför staden Stresa mitt på sjöns västra kust. Här finns nämligen – utöver alla de vackra blommorna och träden – fler än 400 djur att titta på! Trädgården kan besökas varje dag i perioden mars-oktober från klockan 09:00-18:00.

Bella
Isola Bella (den vackra ön) är en av Maggioresjöns stora attraktioner, som med sin historia (om den rike Greve Carlo III Borromeo som år 1632 gav denna ön till sin hustru – därav öns namn) är som ett äventyr. År 1670 startade bygget på klippön, och den förvandlades till något som skulle visa sig bli berömt på flera platser i världen – nämligen till ett överdådigt barock-palats med en tillhörande klassisk trädgård som framstår som en av Italiens vackraste.

Den är – med alla sina blomstrande terrasser, trappor, segel och sirligt formade häckar – ett klassiskt och ojämförbart exempel på 1600-talet italienska trädgårdar, och på toppen av allt står en staty av en enhörning – familjens symbol. Ön har mottagit det ena berömda besöket efter det andra – bland annat av Napoleon och hans hustru Joséphine de Beauharnais, samt Caroline af Braunschweig (Prinsessa av Wales). Det sägs faktiskt, att denna Caroline blev så betagen av ön, att hon försökte övertala familjen Borromeo att sälja grannön Isola Madre till henne, vilket dock inte gick igenom. Både trädgården och palatset är öppna för besök varje dag under april-oktober mellan klockan 09:00-17:30.

Borromeiska öarna
Ö-gruppen Isole Borromee består av 3 öar – Isola Bella, Isola Madre samt Isola dei Pescatori (fiskarnas ö – men också kallad Isola Superiore), som ligger i den sydvästra delen av Maggioresjön. Isola Bella och Isola Madre har båda mycket att erbjuda för den som är intresserad av trädgårdar, och här finns också en fantastisk vegetation som växt till sig på grund av värmen från sjön som ger milda vintrar. Det är för övrigt möjligt att ta båten hit från städerna Stresa, Verbania och Baveno.

Øgruppen Isole Borromee består af 3 øer – Isola Bella, Isola Madre samt Isola dei Pescatori. Her øen Bella.
Ö-gruppen Isole Borromee består av 3 öar – Isola Bella, Isola Madre samt Isola dei Pescatori. Här Isola Bella.

Isola Madre
Isola Madre är den största av de Borromeiska öarna, och bjuder liksom Isola Bella på ett vackert palats och en fantastisk trädgård anlagd på fem terrasser – men den är dock inte så praktfull som Isola Bella. Ön är framförallt känd för sina azalea-buskar, rhododendron och kamelior, och här finns dessutom massor av sällsynta plantor och exotiska blommor som klarar sig fint i det milda klimatet. I trädgården går påfåglar, papegojor och fasaner fritt, och går du en tur i den pittoreska delen av parken – anlagd på 1800-talet – ser dy tydligt att man här har inspirerats av traditionerna från de engelska trädgårdarna. Både trädgården och palatset är öppet för besök under perioden april-oktober från klockan 09:00-17:30.

Gardasjön

Också vid Gardasjön finns det vackra trädgårdar att besöka, och jag kommer här beskriva endast en av dem. Om du önskar övernatta vid Gardasjön kan du besöka vår sida med alla våra handplockade hotell och semesterbostäder vid Gardasjön här. Du skulle till exempel kunna bo här, på en av Gardasjöns fridfulla och natursköna överraskningar.

Sigurtà
Vid den södra delen av Gardasjön – nära staden Peschiera – ligger Sigurtà-parken, som kan skryta med talrika sjöar, vackra blommor och – inte minst – riktigt många kvadratmeter! Parken är öppen varje dag i perioden 7 mars till 7 november, mellan klockan 09:00-18:00.

Sigurtà-parken ved den sydlige del af Gardasøen nær byen Peschiera
Sigurtà-parken vid den södra delen av Gardasjön, nära staden Peschiera

Ligurien

I den fashionabla kuststaden, Santa Margherita Ligure, ligger den rosafärgade villan, Villa Durazzo, med de ljusgröna fönsterluckorna – ett fantastiskt vackert hus, och en lika vidunderlig park. Med sitt läge högt över havet och stadens centrum, finns det mycket att komma efter här: utsikten över Medelhavet, ljuset och lugnet. Villan byggdes ursprungligen år 1678 som sommarresidens för familjen Durazzo. I början av 1800-talet genomgick stället en rad ombyggnader, och den romantiska parken berikades med exotiska plantor och neo-klassiska statyer. I slutet av samma århundrade blev Villa Durazzo omgjort till “Grand Hotel”, och har sedan dess huserat många berömda personligheter från hela världen.

År 1919 utvidgades parken och man anlade vackra stigar av nisseu – en svart och vit stenmosaik som är typisk för Ligurien. Både villan och parken blev offentlig egendom år 1973, och sätter nu ramarna runt viktiga händelser, såsom kongresser, konstutställningar, konserter, språkkurser, och ett och annat bröllop. Här finns dessutom ett litet trevligt café med möjlighet för att njuta av både det goda italienska kaffet (och kanske en liten kaka?), de vackra omgivningarna och den magiska utsikten över Medelhavet.

Bakom kustvägens fiskmarknad leder en bred trappa upp till kyrkan San Giacomo Di Corte, och här uppe liggen en av ingångarna till Villa Durazzo. Parken kan besökas varje dag, året runt, och det kostar inget. Villan är också öppen dagligen för besökare.

Om du vill spendera din semester i Ligurien, kan du se alla våra handplockade semesterbostäder och hotell i regionen här.

 

Veneto

Har du lust att besöka världens äldsta existerande botaniska universitetsträdgård, Orto Botanico dell’Università di Padova, som funnits med på UNESCOs världsarvslista sedan 1997, så ska du bege dig till staden Padova i regionen Veneto (ca. 50 km från Venedig). Den grundades år 1545 och visionen var att samla flest möjliga antal medicinska plantor från både in- och utlandet för forskningsbruk. Trädgården har öppet varje dag mellan april-oktober, mellan klockan 09:00-13:00 och mellan klockan 15:00-19:00, samt i perioden november-mars mellan klockan 09:00-13:00 (stängt på helgdagar).

Om du vill spendera din semester i Veneto, kan du se alla våra handplockade semesterbostäder och hotell i regionen här.

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
, , ,
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer