Upplev de vackra parkerna i centrala och södra Italien

Att uppleva vackra och välansade trädgårdar, sägs ha en terapeutisk och rogivande verkan på kropp och själ. Så varför inte kombinera en semester med en tur till centrala eller södra Italiens många vackra trädgårdar och parker i de – för oss nordbor – ljumna vår-, sommar- och hösttemperaturerna.

Det är nu hög tid att bege sig lite längre ner i Stövellandet, där det också finns ett stort utbud av blommande och botaniska pärlor. Precis hemkommen från Amalfikusten, vill jag gärna dela med mig av mina riktigt fina upplevelser med dig.

Amalfikusten

I Ravello besökte jag den fantastiskt vackra trädgården, som tillhör 1800-talsvillan, Villa Cimbrone. ”Villa” är nog lite av en underdrift, dör precis som på många andra platser i Italien, är det de kallar en villa, vad vi andra nog skulle kalla ett mindre gods. Trädgården som blev omgjord i början av 1900-talet, är mest känd för det fullständigt obeskrivliga utsikten, och det är inte utan anledning – jag tror nämligen inte att jag någonsin förr har sett något så vackert.

Här finns det verkligen möjlighet för att gå på upptäcktsfärd i olika stilarter – från den skogsliknande delen, till de stora krukorna som är noggrant planterade med blommor i alla möjliga färger. Och här finns också tillräckligt att se och dofta på, oavsett om du kommer på våren, sommaren eller på tidig höst, för trädgården bjuder på både vildorkidéer, magnolia, rhododendron, rosor, hortensia, gigantiska dahlior, samt kaktusar.

En af statuerne ved Villa Cimbrone i Ravello
En av statyerna vid Villa Cimbrone i Ravello
Blomster og søjler ved Villa Cimbrone
Blommor och segel vid Villa Cimbrone
Udsigt fra Villa Cimbrone
Utsikt från Villa Cimbrone

Dessutom kan du uppleva vinguden, Bacchus, tempel, fantastiska monument och statyer – bland annat en kopia av Michelangelos Davidstaty. Trädgården kan besökas varje dag hela året runt, från klockan 09:00 till solnedgången. Efter ett par givande timmar i Villa Cimbrones utomhusarealer, bjuder Ravellos närliggande trevliga torg på flera fina möjligheter att äta och dricka gott. Och har du lust att uppleva fler vackra trädgårdar, ligger Villa Rufolo precis bredvid. Trädgården är inte bara väldigt vacker – den sätter också ramarna runt många klassiska konserter.

Om du vill spendera semestern i Ravello, i närheten av Villa Cimbrone, kan du se alla våra semesterbostäder och hotell här.

Toscana

Efter en härlig semester på Amalfikusten, tåg jag tåget upp till Florens. Eftermiddagarna njöt jag utomhus, i den mycket ljumna sensommaren. Och var är mer optimalt – när man längtar till ro, skönhet och förälskelse – än att krypa in i Giardino di Boboli (Boboliträdgården), om det inte bara var det att det kostar att komma in! Inget är gratis i Florens – inte ens för fiorentinare, som är mycket upprörda över att de nu ska behöva betala för att använda ”sin egen trädgård” här mitt i staden – som förut var gratis att besöka. Det har resulterat i, att det i huvudsak är turisterna som njuter av de 45 000 kvadratmeter stora andningshålet, samt tillhörande Palazzo Pitti.

Hela härligheten övertogs av den mäktiga familjen Medici år 1549, närmare bestämt av storhertigen Cosimo I, och blev därför familjens huvudsäte. Renässans-trädgården öppnade dock först för offentligheten 1766, och har därför flera spår från barocken. Trädgården är hem för många imponerade statyer, som dyker upp på de mest överraskande platserna, en fin samling skulpturer från 1500-talet till 1700-talet, samt flera romerska forntidslämningar. Du kan uppleva den humoristiska statyn av dryckesguden Bacco, som rider på en sköldpadda, och det sägs, att det var dvärgen vid Cosimos hov, som satt modell till denna.

Renæssance-haven Boboli åbnede for offentligheden i 1766
Renässans-trädgården Boboli öppnade för offentligheten år 1766

Här finns dessutom fontäner med källvatten, en rosträdgård, ett orangeri, symmetriskt klippta häckar och cypress-alléer, samt den berömda grottan från 1583 – La Grotta Grande – utförd av arkitekten och skulptören Bernardo Buontalenti. Därutöver finns det möjlighet att uppleva den stora amfiteatern, en rad terrasser och ett kaffehus från 1776, som dock endast är öppet om sommaren. Giardino di Boboli kan besökas från tisdag till söndag, mellan klockan 08:15-19:00 (stängt måndagar).

Om du vill övernatta i närheten av Giardino di Boboli, kan du se alla våra semesterbostäder och hotell i Florens här.

…och om du har barn med?

Reser du med barn, går det utmärkt att kombinera detta med ditt intresse för vackra trädgårdar. Det är sant – det kan vara svårt att hitta en plats, som tillfredsställer både stora och små. Med all respekt för Gardaland och andra nöjesparker, kan det so förälder vara lite av en prövning (för både temperament och plånbok) att spendera en hel dag bland färgstark plast (läs: osmakligt), och allt för dyr glass. Även om de små ÄLSKAR det. Omvänt, orkar man ju inte heller släpa med dem till en lugn och vacker trädgård, där de varken kan springa, skratta eller ropa. Men det finns alltså bot för detta:

Pinocchio-parken
Pinocchio-parken ligger vid Collodi i norra delen av Toscana, och här finns all plats i världen till både lek, nyfikenhet och äventyr för barn i alla åldrar – också för vuxna. Ett extra plus (för vuxna) är, att en av Italiens vackraste historiska trädgårdar – Storico Giardino Garzoni – ligger ovanför Pinocchio-parken.

I Pinocchio-parken er der plads til både leg, nysgerrighed og eventyr-fordybelse for børn i alle aldre, men bestemt også for de voksne.
I Pinocchio-parken finns all plats i världen till både lek, nyfikenhet och äventyr för barn i alla åldrar – också för vuxna.

Denna eleganta trädgård, kanske inte passar sig till lek och glada rop, men här finns rik möjlighet för att barnen ska kunna gå på upptäcktsfärd eller leka kurragömma bakom alla häckar och stora träd. Och har de först fått leka av sig i Pinocchio-parken, kanske det går bättre att ”förhandla” med dem.

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil. 

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway 

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
,
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer