Upplev Costa da La Luz i Andalusien

Njut av stränderna i Andalusien
Njut av stränderna i Andalusien

Om du befinner dig på dessa kanter i Spanien, är Costa Da La Luz i Andalusien ett besök värt. Läs om kusten och få restips till upplevelser på en bilrundresa i Andalusien.

Men var ligger egentligen Andalusiens “ljus-kust”? Kartan säger att den sträcker sig från Gibraltar till en portugisiska gränsen, men spanjorerna menar att den löper från Algeciral till Sanlucar de Barrameda – även om många anser att den slutar i väster vid Cádiz.

Varför resa till Casta Da La Luz?

Men om man inte kan enas om längden, kan man i alla fall enoas om att det handlar om en nästa oavbruten kustlinje – med kilometer efter kilometer av gyllene strand. Endast runt Los Canos de Meca, i norr mot Bolonia, finns några få klippiga bukter. Om om egendomsspekulanter skulle vara intresserade, kan de glömma allt om det: sedan 2004 är bergssluttningarna och kusten emellan dem inkluderade i den naturpark som sträcker sig helt till Barbate. Så några husbyggen är det inte på tal om.

Tarifa, som är en blandning av det gamla och slitna, och det yppersta av det yppersta, är den plats på kuststräckan, där mest saker händer. Tack vara dess yttre placering, är det vindsurfarnas europeiska huvudstad. Och den pittoreska gamla stadskärnan är en ren njutning att uppleva.

Båd i Bolonia
Båt i Bolonia. Foto: TorpeCC BY 2.0

Om du söker historiens vingeslag, hittar du det i Bolonia. Staden var en mycket viktig sjöfarts- och handelsstad under Romartiden, och där finns därför många ruiner att besöka. Längs de gyllene, buktande sandstränderna, finns massor av restauranger som serverar frestande fiskrätter: sjötung, snapper, abborre, musslor, hummer och bläckfisk bara för att nämna några. Jeréz präglas av breda gator, gotisk arkitektur och sherry – och regionen huserar också många av de berömda vitkalkade bergslandsorterna: dramatiska Arcis de la Frontera, vackra San Roque och fashionabla Vejer de la Frontera vars hus från 1600- och 1700-talen vackert omringar ett sägenomspunnet moriskt slott.

Goda restips

Traska runt i Tarifas gamla stadsmitt. De gamla slottsfästningarna är värda sina besök, och de smala, snirkliga gator är charmiga. Njut av en lunch på den färgrika marknaden – en av Andalusiens bästa – eller ta en picknick vid havet med utsikt till marockanska Rifregion. Tarifa är vindsurfarnas europeiska huvudstad, men även kitesurfing har blivit mycket populärt – och även om du inte själv vill testa, så ta dig ner till stranden och titta på alla som tar sig fram med vindens hjälp, det är en unik syn. Om du har mod att testa, finns det massor av surfskolor, varav framförallt 100% Fun är populär och har bra omdöme. Punta Paloma, som ligger fem minuter bort, är en av Europas mest populära destinationer för både kite- och vindsurfare.

Baelo Claudia
Baelo Claudia. VIATOR IMPERICC BY-SA 2.0

Dos Mares och Los Canos har också kilometervis av oförstörda gyllene stränder – och hippies, rökelse och yoga. Bolonia, som ligger 25 minuter bort, bjuder inte bara på en vacker bukt, men också på ruiner från Romartiden. Baelo Claudia var en av de viktigaste sjöfartsknutpunkterna under Romartiden, och var så högt värderad, att Kejsar Claudius gav sitt namn till staden.

Ivriga fågelspanare, kommer att vara i Paradiset: fåglar på flykt från Europa till Afrikas värme, passerar över Tarifa, och från oktober till juni kan du se flockar av vit stork, svart stork, falkar, örnar, hökar med mera, med mera.

Vejer de la Frontera

Vejer de la Frontera är ett gammalt och ovanligt vackert bergssamhälle, som nästan är ett fönster in till 1700-talet. Ta en promenad på de smala kullerstensgatorna, och det kommer kännas som du har hittat tillbaka till historien.

Njut av solnedgången från en av de högt belägna terrasserna, och spendera kvällen med att gå från bar till bar för att testa all möjlig olika tapas.

Vejer de la Frontera
Vejer de la Frontera. Foto: Roger WardCC BY 2.0

Ta en kurs i naturlig horsemanship på Montenmedio Ridskola, eller åk på fågelskådning i Doñana Nationalpark, och håll ett öga på den spanska Kejsarörnen.

Stranden vid El Palmar (10 km från Vejer) är otroligt lång, och kantas av sommarbarer och caféer. På natten dyker DJ:s upp, och spelar ett par nummer som du kan dansa till i sanden.

Påsken firas med stil i Vejer de la Frontera. Parader och processioner tar plats på gatorna hela dagen, och dans tar över på natten. Öltält sätts upp, män klädda i lokala dräkter kommer ridande, och på Påskdagen springer några tjurar genom staden – ja, nu har du blivit varnad!

Arcos de la Frontera

Med sina vitkalkade hus och slottets gamla klippstensvägg som balanserar på kanten av en kalkstensklippa, är Arcos de la Frontera en intressant plats att vandra runt i (om du alltså kan hitta en parkeringsplats först). Gamla stråk och mysiga hörn ligger utspridda på backen, och du bör besöka slottet från 1400-talet och kyrkorna från 1600-talet.

Arcos de la Frontera
Arcos de la Frontera. Foto: Jelle OostromCC BY-SA 2.0

Blir du trött, så vila benen på ett av caféerna på torget, och betrakta livet som tar plats framför dig. Floden Rio Guadelete buktar sig runt foten av backen, och landskapet är mycket frodigt – på sommaren täcker solrosorna de omkringliggande markerna. Du kan vandra längs bredderna, förbi de fina apelsinträden, och njuta av utsikten upp över backen till Arcos de la Frontera – imponerande!

Stadens fiesta tar plats i september och invånarna i Arcos de la Frontera vet hur man håller i en fest! Påsken firas i den vanliga ivriga stilen, med parader och festligheter hela natten lång.

Jerez de la Frontera

Jerez de la Frontera är huvudstaden för de tre världsberömda typerna av sherry: fino, oloroso och cream. Besök en massa sherrybodegor, t.ex. Sandeman, Domecq och Harvey…

Jerez de la Frontera et must for hesteelskere
Jerez de la Frontera är ett måste för hästälskare. Foto: CookieJon139CC BY 2.0

För hästälskare är den Kungliga Ridskolan i Jerez d la Frontera ett måste. Där tar dagliga rundvisningar plats i stallen, och på våren visar de lokala, klädde i flamencokostymer, deras dressyrtalanger under festivalen Fiera del Caballo – det är fantastiskt att skåda.

Los Arcornocales Nationalpark

Snöra på dig skorna och besök nationalparken Los Arcornocales – du kommer inte undvika att skåda fåglarna under ditt besök. Du kan också uppleva parken på cykel eller till häst.

Resor till Andalusien

Jag hoppas att detta inlägg har gett dig inspiration till att besöka detta område av Andalusien, men jag erkänner att det finns så mycket att se i Andalusien, att man inte hinner med det på en resa. Hos Hideaways hittar du utvalda hotell och semesterbostäder i alla delar av Andalusien, och vill du verkligen få regionen under huden, och spendera minst möjligt tid på transport, så rekommenderar jag dig att titta närmare på de bilrundresor vi erbjuder.

Läs mer om Hideaways resor till Andalusien här.

Taggar från artikeln
,
skriven av
Mer av Marie

Utforska Montikvarteret i Rom

Rom är indelat i många olika kvarter med osynliga gränser. Det äldsta...
Läs mer