Upplev Bilbaos historiska stadsdel Casco Viejo

1344030561

Bilbao ligger i Baskien i norra Spanien. Ett område och en stad som är okänd för många och där inte heller turismen på något sätt påminner om den som man till exempel upplever på den spanska östkusten. Men inte desto mindre är staden trevlig och erbjuder många spännande sevärdheter och områden. Ett av dessa områden som bör framhävas är  är den historiska Medeltida stadsdelen Casco Viejo som ligger knappt en kilometer öster om den nyare delen av centrum precis på andra sidan av floden Nervion.

En över 700 år gammal stad

Bilbao kan dateras mer än 700 år tillbaka i tiden men blev först officiellt erkänd som stad på 1300-talet. De första invånarna levde av fiske samt odling och försäljning av grödor. Därför var den blivande stadens läge i ett frodigt område precis vid floden perfekt för dåtidens lokalbefolkning och gav även möjlighet att på ett mer optimalt sätt kommunicera med omvärlden tack vare de skepp som seglade förbi staden på sin väg både norr- och söderut. Staden uppstod för mer än 700 år sedan men blev först på 1300-talet officiellt erkänd som stad. Staden växte upp i två delar: Den del öster om floden som idag kallas den historiska stadsdelen Casco Viejo, Det var här som handeln och hamnaktiviteterna ägde rum och La Vieja på västra sidan av floden som ursprungligen var ett gruvområde med järngruvor.

Till en början var Casco Viejo inte mer än 3 parallella gator ner mot hamnen omgivna av en stadsmur. Stadsmuren togs senare bort i takt med att staden växte och ytterligare 4 gator tillkom och blev till det som idag är känt som las 7 calles, översatt “de sju gatorna” vars namn är Somera, Artecalle, Tendería, Belosticalle, Carnicería Vieja, Barrencalle och Barrencalle Berrena.

Stämningsfulla gator med butiker och restauranger

Stämningsfull gata i Casco Viejo
Här kan du se en av de smala gränderna mellan de gamla byggnaderna i Casco Viejo

Sedan 1979 har största delen av Casco Viejo varit stängd för allmän biltrafik och är därför ett kvarter som huvudsakligen består av gågator. Här i den vackra och trevliga atmosfären kan du tillbringa massor av tid med att enbart flanera runt bland historiska byggnader och små butiker samt massor av restauranger, barer och caféer. Här kan du också uppleva det lokala livets gång medan du avnjuter en kopp kaffe tillsammans med lokalbefolkningen.

Upplev de historiska medeltidsbyggnaderna

Medan du promenerar runt i Casco Viejo kan du inte undgå att passera en eller flera av stadens gamla historiska byggnader och minnesmärken. Du bör faktiskt aktivt leta dig fram till flera av dem. Det är ett måste att besöka den gamla katedralen Donejakue Katedrala som dateras tillbaka till tiden då staden grundades. Katedralen är byggd i dåtidens klassiska gotiska stil och är omsorgsfullt bevarad. Utöver katedralen bör även Plaza Nueva nämnas, ett historiskt och urbant torg med barer och matställen där du kan njuta av atmosfären medan du intar din måltid i historiska omgivningar under palmerna.

Spännande museer i Casco Viejo

Vill du få en ytterligare inblick i stadsdelens historia så kan du med fördel besöka ett eller flera av museerna i Casco Viejo såväl som i resten av Bilbao. Ett stenkast från Plaza Nueva ligger Bilbaos lilla arkeologiska museum där du även kan få en inblick i Baskiens historia. Bland övriga museer i området kan nämnas Museo de Arte Sacro de Bilbao i den södra delen av kvarteret, där kan du se skulpturer, målningar och smycken samt Bilboko Pasoen Museoa som ligger precis bakom det arkeologiska museet här kan du uppleva religiös konst och scener relaterade till påskens historia i Bilbao.

Hotell i Casco Viejo

Vill du bo på hotell i Casco Viejo på din nästa semester i Bilbao? Då kan vi rekommendera följande hotell:

  • NYX Hotel Bilbao

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil. 

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway 

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Mer av Sofia Frederikke Bach

Från Romarnas Barcino till Kataloniens Barcelona

Barcelona är en storstad och är som så många andra full av...
Läs mer