Upplev Andalusiens konst och kultur

Alhambra
Den moriska borgen Alhambra i Granada är ett av de stora arkitektoniska verken i Andalusien.

Det är ofta norra Spanien, som får mest uppmärksamhet, när det kommer till det spanska konst- och kulturarvet. Men den sydligaste regionen på det spanska fastlandet, Andalusien, har massor att bjuda på.

De äldsta och mest betydelsefulla efterlämningarna härstammar från Romartiden, t.ex. Italica-ruinerna vid Sevilla och den praktfulla bronsstatyn av en romersk yngling på muséet i Antequera. Senare har regionen både haft moriskt och gotiskt inflytande, och blandningsstilen kallas mudéjar-stilen – innan renässansen och den spanska guldåldern gjorde sig gällande. Och så var det här – i staden Malaga – som en av Spanien största konstnär, Picasso, föddes.

 

Moriskt inflytande

Det moriska inflytandet började, då morerna erövrade södra Spanien år 711 e.Kr. och senare etablerade sig i Córdoba och byggde La Mezquita; en moské, som på den tiden räknades som ett av världens vidunder. Morerna kom i huvudsak från Damaskus, som var den islamiska världens centrum, och de tog många kulturella, konstnärliga och arkitektoniska spår med sig, däribland den ornamenterade, arabiska kalligrafin, de vackra mosaikerna i strålade, klara färger och den byggstil som kännetecknar La Giralda-minareten och Torre del Oro, guldtornet, i Sevilla.

La Mezquita
La Mezquita i Córdoba

I Granada är det Alhambra – den sista, moriska besittningen i det en gång så stolta kungadömet al-Andalus, som representerar det yppersta av morisk kultur med palats, som är utsmyckade med rena knypplingsdekorationer uthuggna i sten och konstnärligt snidade trätak. Palatsen ligger dessutom vackert i anlagda trädgårdar med fontäner och vattendrag.

Mudéjar-stilen

Efter erövringen, La Reconquista, tillät man, att den moriska stilen följdes upp, men med modifikationer. Gotisk och morisk stil blandades under det kristna överhuvudet, och denna blandade stil kallas mudéjar. Den ses framförallt i Alcázar-palatset i Sevilla. På 1400-talet tog den tunga gotiska stilen en sväng och utvecklades till plateresque, med överdådigt användande av guld och valv från Den Nya Världen, såsom i Capilla Real i Granada.

Renässansen

I mitten av 1500-talet var renässans-stilen på modet, och ett av de finaste exemplen på denna stilart i Andalusien, är Palacio de Carlos V i Alhambra i Granada. Det är en striktare stilart, som står i kontrast till de konstnärliga ornamenterade valv och pelare som tidigare setts. På 1600- och 1700-talen föredrog man istället den storslagna barockstilen. Ett tidigt exempel ses i Granadas katedral, vars fasad fullföljdes av målaren Alonso Cano 1664.

Bildkonst i Andalusien

De flesta verk av konstnärer, som levde i södra Spanien en kortare eller längre tid, hänger på Prado-muséet i Madrid, men de är också representerade i Sevilla och Málaga. I sakristian i Capilla Real i Granada finns dessutom en värdefull samling av flamsk konst från 1400-talet. Samlingen tillhörde en gång drottning Isabel, och den omfattar verk av Memling, Bouts och Van der Weyden, samt en liten Botticelli.

Giralda-tårnet i Sevilla
Giralda-tornet i Sevilla

Andalusiens guldålder

Konsten blomstrade i Andalusien på 1600-talet. Velázquez (1599-1660) föddes i Sevilla, men lämnade platsen då han var 24 år; Francisco de Zurabán (1598-1664) ankom till Sevilla år 1628; och Bartolomé Murillo /1617-1682) och José Ribera (1591-1652) hade deras studio där. Museo de Bellas Artes i Sevilla har verk av de tre sistnämnda, och i katedralen hänger ett vackert verk av Goya (1748-1828), som skildrar historien om Santa Rufina och Santa Justa.

Goya

Med undantag för Goya, som målade scener från Plaza de Toros i Ronda, är 1700- och 1800-talet en guldperiod i kulturellt hänseende för Andalusien. Picasso (1881-1973) föddes i Málaga, men han lämnade staden i en ung ålder och åkte tåg till Barcelona. Hans tid i staden kom dock alltid ihåg, bland annat i form av ett Picasso-museum i staden, med 285 verk donerade till muséet av Picassos arvingar. Det finns också ett bibliotek med över 800 verk om Picasso.

På Museo de Bellas Artes i Málaga, kan du dessutom se verk av Murillo och Ribera, samt några fina skulpturer.

Hitta din resa till Andalusien med Hideaways här

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil. 

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway 

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer