Upp till kamp mot maffian: Italiens turistbransch säger stopp!

Det gamla fiskeläget Cefalù på Sicilien
Det gamla fiskeläget Cefalù på Sicilien

I populärkulturen förknippas maffian oftast med serier som The Sopranos eller filmer som The Godfather. Men organiserad kriminalitet i verkligheten, är sällan så spännande och romantisk.

I Italien är organiserad kriminalitet fortfarande ett stort problem. Maffiagrupper som Siciliens Cosa Nostra är både destruktiva och en ekonomiskt belastring för Italiens handelsmän. Det är en rutinmässig affär för maffian, att skrämma och utöva våld mot butiker och företag, som inte vill samarbeta och betala skyddspengar.

Stor efterfrågan på maffia-fri semester i södra Italien

I dessa tider kämpar resenärer och specialiserade resebyråer i södra Italien mot maffians makt, genom att stödja företag som vägrar att samarbeta med maffian.

Det är en växande form av “etisk turism” i en region, som har mycket att erbjuda turister: fantastiska landskap vid Medelhavet, storslagna kuster, fylliga viner och ett kök som når höga höjder – även med italienska mått mätt – med inflytande från grekisk, arabisk, spansk och fransk mat.

 

Vackra Sicilien är ett exempel på, att många olika kulturer har haft stort inflytande på södra Italien och bidragit till en stor kulturell rikedom.

“Det är stor efterfrågan på anti-maffia-turism”, säger Francesca Vannini Perenti till tidningen Business Insider. Hon är stiftare av Addiopizzo Travel, som är en Palermobaserad resebyrå, vilken erbjuder maffia-fria semestrar. “Folk vill veta vilka butiker, restauranger och hotell, som inte betalar skyddspengar till maffian”.

Napoli
Stämningsfull gata i Neapel.

Adjö skyddspengar!

Addio pizzo – som direkt översatt betyder “adjö skyddspengar” – är ett nätverk av syditalienska handelsmän, som grundades 2004. Det stiftades av en handfull unga lokala, som var rasande över att inte kunna öppna en bar utan att tvingas ta till plånboken och stötta maffian.

År 2004 var det revolutionärt att organisera sig mot maffian. Idag är cirka 700 lokala butiker och verksamheter i Palermo-regionen en del av addio pizzo-nätverket – en siffra, som ger hopp men fortfarande är liten, när man tänker på att det i området finns totalt cirka 25.000 affärsinnehavare.

Addiopizzo guidar turister till de butiker, restauranger och hotell, där de kan vara helt säkra på, att inga av deras pengar hamnar hos maffian. Addiopizzo kan göra reservationer, bokningar och delas också ut en karta över Palermo, där de gällande butikerna är markerade.

Det återstår dock fortfarande mycket, innan södra Italien får bukt med maffian: på Sicilien betalar cirka 70 procent av öns affärsinnehavare skyddspengar till maffian enligt statistik från 2010…

 

Välkommen till Escapeaway

Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
Mer av Louise Laurenius

Upplev konst och historia i Florens

Florens är Toscanas bultande hjärta och renässansens vagga i ett landskap fyllt...
Läs mer