Upp till förklädnad, Italien!

Rent språkmässigt menar många att ordet “karneval” härstammar från grundstammen carne, vilket på italienska betyder “kött”. Och jo, Carneval betyder faktiskt “att inte äta kött”. Karnevalen tar plats precis innan fastan, där man som troende katolik ska undvika att äta kött, så det är säkerligen en sanningsenlig tolkning – och det innebär också att karnevalen ursprungligen är en religös fest.

I förhistorisk tid använde de ofta masker om vintern för att hålla onda andar borta. Dagens karneval har förmodligen sitt ursprung i Romartidens fester som man höll för att prisa gudarna under vinterperioden. När man exempelvis firade vinguden Bacco, då klädde man ut sig med masker och dansade hela natten lång.

Historien bakom några av karnevalens traditionella personligheter

Arlecchino: Harlekin är den populäraste karaktären och härstammar från Bergamo. Han är känd för sitt skarpsinniga och underhållande beteende, och sina färgglada kläder. Hans roll är att lura de rika, och hjälpa de unga förälskade.

Karneval i Italien
I förhistorisk tid använde de ofta masker om vintern för att hålla onda andar borta; idag är det en fast beståndsdel av kanevalen.

Dottor Balanzone: Doktorn är en karikatyr av de lärda herrarna från Universitetet i Bologna. Han anser sig själv vara en allvetare och älskar sin egen röst. Figuren är utstyrd med en svart cape och en stor krage, vilket bidrar till att göra honom mer komisk.

Brighella: Den kloka tjänaren som har en kolerisk inställning och ett gott öga för kvinnor. Ursprungligen från Bergamo som Harlequin.

Colombina: En tjänsteflicka och skvallertant.

Gnaga: Kattmasken är en retsam figur, som uttrycker sig i en mjauande falsett och blir ofta använda av homosexuella som deras favorit-utklädnad.

Pantalone: Byxmannen är en karikatyr av den snåla handelsmannen från Venedig. Rik, girig och naiv. Personligheten är klädd i rött men en svart kappa, vilket är precis den klädnad man förknippar med handelsmännen från nordöstra Italien under 1500-talet.

Karneval i Italien
Dagens karneval har troligtvis sitt ursprung från Romartidens fester som man höll för att prisa Gudarna under vinterperioden.

Pulcinella: Polichinel är en napolitansk tjänstefigur med melankolisk och filosofisk livsinställning. Han är klädd i vitt och täcker sitt ansikte med en svart mask med stor näsa. Dessutom har han en puckel på rygge, och det samma på magen – senare har han blivit en äkta symbol för en napolitanare.

La Peste: Pesten är egentligen ingen förklädnad, den visar hur dåtidens pestläkare gick klädda när de skulle besöka pestsmittade patienter: en stor kappa (i vaxbehandlat tyg), en mask med lång näsa genom vilken läkaren kunde andas säkert, och en käpp som säkrade att läkaren slapp röra patienten.

Karneval i Viareggio, Venedig och andra italienska städer

Karneval på regionalt plan är idag en folkfest, och i några italienska städer löper man hela linan ut när det kommer till denna festlighet. Här nedan beskriver jag några av de karnevaler som är värda att besöka, eller som på något vis skiljer sig från de andra. Oftast hålls karnevalsfestligheterna i slutet av januari och början av februari.

Karneval i Italien
Medan vi i Norden nöjer oss med att fira fastlagen i en veckas tid är det normalt att man i Italien börjar karnevalsperioden redan i slutet av december och fortsätter fram till februari.

Viareggio – den gröna karnevalen
Karnevalen i Viareggio är en 135 år gammal tradition och tillhör en av de mest berömda karnevalerna i Italien och också i Europa. Varje år besöker upp mot 1 miljon människor från både Italien och utlandet denna lilla, toscanska badorten. Karnevalen hölls här första gången 1873 som ett folkligt evenemang. Deltagarna anländer i en stor kravan längs strandpromenaden med vagnar i papier mache (de största är upp mot 20 meter höga och 14 meter breda, med en totalvikt på 40 ton – och kan rymma upp mot 200 personer). Deltagarna är utklädda i kostymer och masker – det är både kända personligheter, politiska ansikten och äventyrshjältar som blir personifierade och ironiserade, precis som viktiga sociala teman och skandaler från året som gått.

En viktig del av karnevalen är musiken och de stora mängder av karameller och konfetti som kastas ut till åskådarna, då dessa element fulländar magin – det här är alltså underhållning för alla åldrar, och festen fortsätter i stadens alla kvarter med karnevalsmenyer på restaurangerna, maskeraddanser på diskoteken, sportevenemang och andra underhållande inslag.

Karneval i Italien
Det spenderas många timmar på att sy de färgrika kläderna till karnevalen i Italien.

Sedan 1925 har karnevalen haft ett miljötänk, och därför återanvänder man mycket material från det dagliga livet för att skapa de fantasifulla maskerna och dräkterna som sedan används i upptågen. De framställs med handkraft och efter gamla tekniker av tidningar, lera och liknande.

Symbolen för karnevalen i Viareggio kallas Burlamacco. Burlamacco är en staty av en leende clown i rödvita kläder och en stor kappa som blev skapat av Umberto Bonetti år 1930. Han ses överallt i Viareggio i samband med karnevalen.

Venedig – den klassiska karnevalen
Karnevalen i Venedig är tveklöst den mest berömda karnevalen i Europa och går tillbaka ända till år 1094. Karnevalen är nog mest känd för sina vackra masker. Faktiskt har man sedan 1400-talet satt en ära på att bära dessa konstfärdiga och mystiska masker, som framställdes av de så kallade maschereri och var ett mycket anrikt handverk. I Venedig förbereder man sig länge inför den kommande karnevalen och en gång i tiden var det också tillåtet att ta ledigt från jobbet för att helt dedikera tid och omsorg till karnevalen och dess glans och nöjen.

Karnevallet i Venedig
Karnevalen i Venedig är tveklöst den mest berömda karnevalen i Europa och går tillbaka ända till år 1094.

Cento vid Bologna i Emilia-Romagna
Den årliga karnevalen har varit en tradition i Cento sedan 1600-talet, men det var först på 1980-talet som Centos karneval blev berömd även utanför Italiens gränser. Det beror på att det var då staden blev vänskapsstad med Rio di Janeiro, som är hemstad för världens största och mest berömda karneval. Centos karneval består av stora tåg med kärror och masker, sambadans, och utdelning av gadgets, choklad och andra souvenirer till besökarna.

Ivrea vid Torino i Piemonte
Denna karneval har bland annat en rad historiska figurer som deltar varje år, men det främsta kännetecknet för karnevalen är den stora apelsinkampen som utkämpas mellan karnevalsdeltagarna och andra besökare. Traditionen kommer från mitten av 1800-talet, men redan på 1600-talet avhöll man matkamper i staden – den gången använde man böner som vapen, medan det idag är apelsiner man kastar på varandra.

Fano söder om Pesaro i Marche
Karnevalen är bland de äldsta karnevalerna i Italien och uppstod redan 1347 efter att två framstående familjer i staden äntligen slutte fred efter års av stridigheter. Idag är kanevalen känd för Il Getto, där det kastas karameller och choklad från karnevalstågets kärror.

Udklædt til karneval i Venedig
Kreativiteten är nästan outtömlig i de italienska karnevalerna. 

Bagolino vid Idro-sjön i Lombardiet
Denna karneval har utvecklats till att bli en erotisk karneval, där man förutom utklädning också bär masker. Maskerna ger bäraren tillåtelse att använda t.ex. morötter eller andra fallos-liknande grönsaker till att reta och provocera de som inte är utklädda. Så det är bara att vara ta allt med ett leende, om man skulle få en fallos-liknande grönsak uppstucken under kjolen. Några använder sig också av masken för att byta kön för en kväll. Karnevalen tar plats flera veckor från januari till februari.

Acireale på Sicilien
Denna karneval kallas den vackraste i Italien. Orsaken ligger i många århundrades utveckling av det som idag har utformat sig till en fantasifull och blomsterrik karneval. Man kastar inte längre apelsiner eller andra frukter, utan nöjer sig med att lägga krafterna på utsmyckningen av de spektakulära vagnarna eller maskerna, som självklart blir klädda med blommor. Karnevalen går av stapeln i februari månad.

Se karnevalen på Museo Cittadella del Carnevale i Viareggio

Framför byggnaden hälsar Burlamacco-stayn er välkommen till karnevalmuseumet. Bakom väggarna kan du se hur ett idealiskt karnevalståg ser ut, och efter besöket kommer du förstå det magiska bakom karnevalen. Dessutom finns det en del där de besökande kan inhämta inspiration och idéer till skapandet av de stora papier maché-maskerna och vagnarna. Det finns också en utställning med bilder av de ursprungliga karnevalsaffischerna, där den första går tillbaka till 1925. Du kan också få en introduktion till den hemliga världen inuti vagnarna, och få testa på hur svårt det kan vara att styra de animerade figurernas rörelser med hjälp av ett rep inne i vagnen.

Muséet håller öppet mellan kl. 15.30-17.30 på helgerna i månaderna december till maj.

Taggar från artikeln
, ,
skriven av
Mer av Marie

Utforska Montikvarteret i Rom

Rom är indelat i många olika kvarter med osynliga gränser. Det äldsta...
Läs mer