Unik natur och kultur på Korkrutten i Algarve

Visste du, att världens bästa kork produceras i Portugal? Staden São Brás de Alportel, som ligger ganska nära våra hideaways i Algarve, var en gång i tiden centrum för den portugisiske korkproduktionen, och du kan fortfarande uppleva korkens väg från träd till vin- och champagnekorkar.

Kork – en hållbar produkt

Korkproduktionen i Algarve, med centrum i São Brás de Alportel hade sin peak på 1800-talet, men har sedan dess förflyttats till centrala och norra Portugal. Även om turismen och försäljningen av lokalt hantverk idag har större betydelse för ekonomin i staden, kan du fortfarande i São Brás de Alportel uppleva det stolta gamla hantverket och produktionen av denna unika naturprodukt.

Bark
Bark från korkeken. Foto: AntonioCC BY-SA 2.0

Produktionen av kork kräver tålmodighet och noga planering, eftersom korkekarna endast kan skördas ungefär vart tionde år, och dessutom kan det ta upp till 50 år för en nyplanterad korkek att leverera bark av finaste kvalitet. Träden, som i genomsnitt blir 150-200 år gamla levererar inte bara en produkt med enastående egenskaper, utan korklundar och skogar har också stor betydelse för den portugisiska naturen. En skog med korkträd är hem för en värld av djur och plantor, och skyddar samtidigt landskapet mot erosion och ökenspridning.

Rota da Cortica

Den lilla staden São Brás de Alportel, som ligger i Serra do Caldeirãos backiga landskap, har helt rätt klimat för korkekar. och en gång i tiden låg här 60-70 korkfabriker. Idag finns endast två kvar, där du med egna ögon kan uppleva det gamla hantverket med produktion av korkar och andra korkvaror.

Korkrutten med start i São Brás de Alportel norr om Faro är anlagd för att presentera korkproduktionen för Portugals – och framförallt Algarves – besökare. Allt efter intresse kan du här spendera allt från några timmar till en hel dag med att utforska korklundar och själv uppleva de meterhöga travarna av bark, som ska förvandlas till vinkorkar och annat hantverk. Börja på Korkmuséet som ligger på Rua Gago Coutinho nr. 18 i São Brás de Alportel, där historien om det gamla hantverket berättas, och varifrån det också arrangeras turer på korkrutten och olika längd och med olika teman. Intresserar du dig för natur och kulturhistoria, är Korkrutten en unik upplevelse oavsett hur lång tid du väljer att spendera här.

Lär mer om alla våra hideaways i Algarve här – flera av dem ligger nära Korkrutten.

Taggar från artikeln
,
Mer av Mikkel Krohne-Sørensen

Besök Lissabons hippa matmarknad

Matmarknaden Mercado de Campo de Ourique i Lissabon bjuder på härliga kulinariska...
Läs mer