Underjordiska äventyr på Sardinien

När du är på semester på Sardinien, kommer du snabbt att upptäcka, att Sardinien inte bara är rik på kulturella och historiska sevärdheter, utan också på en fantastisk natur där framförallt de vackra kuststräckorna sticker ut. Men visste du, att även Sardinens underjord gömmer på några av Medelhavs-öns största attraktioner? Under Sardinens yta hittar du bland annat en labyrint av äventyrliga grottor, varav de flesta är öppna för besökare, och på guidade turer är du välkommen att uppleva detta mystiska naturfenomen.

Grotta di Nettuno (Neptunus Grotta)

Om det är en grotta du ska besöka på Sardinien, så är det Grotta di Nettuno, en av öns mest kända i sitt slag – och där även turen fram till grottan är en upplevelse som kommer stanna kvar i minnet en lång tid.

Grottan ligger nära staden Alghero på den nordvästra kusten av Sardinien, varifrån det avgår båtar till grottans ingång varje timme under högsäsongen. Det är dock också möjligt att ta turen till fots, från toppen av berget Capo Caccia, ner till ingången, via stentrappan Escala del Cabirol (getens trappa), med hela 656 steg. Den långa trappan kräver ganska starka ben, men i gengäld belönas du med vackra utsikter över kusten och Medelhavet.

Escala del Cabirol leder ner till Grotta di Nettuno via 656 trappsteg. Foto: Jürgen Scheeff för Unsplash

Inne i Grotta di Nettuno väntar fantastiska formationer av stalaktiter och stalagmiter, som är skapade under flera miljontaks år. Därtill kommer en 120 meter lång saltvattenssjö, La Marmora, som tidigare var en favoritplats för de idag försvunna munksälarna. På en guidad tur för du höra om grottans historia och du får också se de mest intressanta och spektakulära formationerna – men även utan en guide är de imponerande droppstensformationerna värd hela turen. Det känns ibland som att du befinner dig i en underjordisk katedral – och ska sanningen fram är detta helt klart ett av naturens egna vidunder.

Observera att Grotta di Nettuno kan vara stängd om det är storm eller stora vågor på havet.

Andra sevärda grottor på Sardinien

Grotta di Nettuno kan under sommarmånaderna få många besökare och om du gärna vill undvika de största turistmassorna, kan du också välja att besöka en av alla andra vackra grottor på Sardinien. I den 10 kilometer långa Grotta di Ispinigoli som ligger nära Doalgi, kan du också titta på stalaktiter på upp till 38 meter, samt många andra spektakulära formationer. Likaså är de underjordiska sjöarna i Grotta del Bue Marino – som kan nås med båt från Vala Ganone – enligt sägnen en oförglömlig upplevelse.

Läs mer om resor till Sardinien med Escapeaway här

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
,
Mer av Louise Laurenius

Upplev konst och historia i Florens

Florens är Toscanas bultande hjärta och renässansens vagga i ett landskap fyllt...
Läs mer